«Βγάλτε από την πρίζα τους διακομιστές σας», διατάσσει τη Madster δικαστήριο στις ΗΠΑ
Ομοσπονδιακό δικαστήριο διέταξε τη Madster να κατεβάσει ρολά στο Διαδίκτυο, αφού συνεχίζει να περιφρονεί προηγούμενη απόφασή του. Το Νοέμβριο είχε διατάξει το φιλτράρισμα των τραγουδιών που ανταλλάσσουν οι χρήστες μέσω του δικτύου της.
39
Ομοσπονδιακό δικαστήριο διέταξε την Madster την Τρίτη να διακόψει την παροχή της υπηρεσίας της, να αφανίσει το δικτυακό της τόπο από τον Παγκόσμιο Ιστό και να βγάλει από την πρίζα τους διακομιστές της.
Η εταιρεία διανομής λογισμικού για την ανταλλαγή αρχείων μουσικής μεταξύ χρηστών του διαδικτύου αρνείται να μπλοκάρει τη δωρεάν διακίνηση τραγουδιών που καλύπτονται από copyright, αφού τη θεωρεί αδύνατη.
Ο δικαστής όμως, έδωσε την Τρίτη το δικαίωμα στις δισκογραφικές εταιρείες να πάνε στον παροχέα υπηρεσιών πρόσβασης της Madster και να του ζητήσουν να της αποκλείσει την πρόσβαση στο Διαδίκτυο, εάν εκείνη δεν βγάλει εκουσίως την πρίζα.
O δικαστής Μάρβιν Ασπεν διέταξε την 1η Νοεμβρίου τη Madster -γνωστή και ως Aimster- να μπλοκάρει τη δωρεάν ανταλλαγή τραγουδιών, που θεωρούνται πνευματική ιδιοκτησία των δισκογραφικών εταιρειών, μέσω του δικτύου της.
Ο διευθύνων σύμβουλος όμως της Madster, Τζόνι Ντιπ, αρνείται να συμμορφωθεί με τη δικαστική απόφαση, με το επιχείρημα ότι ο διαχωρισμός είναι πρακτικά αδύνατος. Η Madster χρησιμοποιεί λογισμικό κρυπτογράφησης, το οποίο δεν της επιτρέπει να γνωρίζει τι αρχεία ανταλλάσσουν οι χρήστες της υπηρεσίας της. Επιπλέον, υποστηρίζει ο Ντιπ, δεδομένου ότι η κρυπτογράφηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προστατεύσει πνευματική ιδιοκτησία η επέμβαση της Madster θα μπορούσε επίσης, να θεωρηθεί παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας ή και του ιδιωτικού απορρήτου των χρηστών.
Ως εκ τούτου, η υπηρεσία παραμένει ενεργή. Έτσι, ο δικαστής Ασπεν εξέδωσε τη Δευτέρα την απόφαση αυτή για την λήψη περιοριστικών μέτρων προσωρινά, για να προστατεύσει τα πνευματικά δικαιώματα των δισκογραφικών εταιρειών που έχουν μηνύσει την Μadster. Η ιστορία όπως φαίνεται, επαναλαμβάνεται, αφού την ίδια πορεία ακολούθησε και η υπόθεση της Napster, η οποία τελικά κήρυξε πτώχευση και εξαγοράστηκε από τη Roxio.
Ωστόσο, το CNet αναφέρει ότι η απενεργοποίηση της Madster -η οποία έχει κηρύξει πτώχευση- δεν θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην πειρατεία τραγουδιών μέσω διαδικτύου. Κι αυτό διότι, η συντριπτική πλειονότητα των χρηστών χρησιμοποιούν άλλα δημοφιλέστερα δίκτυα από άκρο σε άκρο, όπως το Kazaa, το Grokster, το Morpheus και άλλα. Η Αμερικανική Ένωση Δισκογραφικών Εταιρειών (RIAA) έχει υποβάλλει μηνύσεις εναντίον τους, οι οποίες εκκρεμούν.
Τα περιοριστικά μέτρα θα ισχύουν έως τις 22 Δεκεμβρίου. Νωρίτερα, στις 19 Δεκεμβρίου το δικαστήριο θα αποφασίσει εάν ο Τζόνι Ντιπ θα πρέπει να τιμωρηθεί για ασέβεια προς το δικαστήριο και την προηγούμενη απόφασή του.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Φοινικούντα: Απολογείται σήμερα ο 30χρονος για συνέργεια
- Φοινικούντα: «Ήταν σαν να μιλούσε κάποιος άλλος, ήταν φοβισμένος» – Τι αποκαλύπτει ανιψιός του ιδιοκτήτη
- Stoiximan GBL: O Παναθηναϊκός κοντράρεται με τον Ηρακλή στο ΟΑΚΑ, ματσάρα στο Αλεξάνδρειο
- Χριστουγεννιάτικο bazaar για τις γατούλες του Βοτανικού
- Κλιματική αλλαγή: Οι πλημμύρες απειλούν τους υπόγειους σιδηροδρόμους – Το παράδειγμα της Νέας Υόρκης
- Τα Ελληνικά στην Αγγλία και την Ουαλία: πού μιλιούνται περισσότερο




