38

«Μια νέα τεχνική πραγματικότητα» χαρακτήρισε το υπό θεμελίωση Μουσείο της Ακρόπολης ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ανακοινώνοντας την Τρίτη την ανάδοχο εταιρεία (Θεμελιοδομή ΑΕ), που ανέλαβε την α φάση κατασκευής του έργου. Οι εργασίες θεμελίωσης ξεκινούν στα τέλη του Ιουλίου και εντός Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί ο ανάδοχος της β φάσης του έργου.

Το μουσείο, επανέλαβε ο κ. Βενιζέλος, θα είναι έτοιμο πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Ο υπουργός παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου τα μέλη της Βρετανικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, που βρίσκονται στην Αθήνα, προκειμένου να ενημερωθούν για το ανασκαφικό έργο στο οικόπεδο Μακρυγιάννη. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Σνούλγκρας, επισήμανε ότι «με το έργο της κατασκευής του μουσείου τα ανασκαφικά ευρήματα δεν θα καταστραφούν από τις καιρικές και κλιματολογικές συνθήκες, αλλά θα προστατευθούν μόνιμα».

Τα μέλη της Επιτροπής, Έλεν Κιούμπικ, Ντέιβιντ Χιλ και Κρίστοφερ Πράις, έκαναν λόγο για ανατροπή του αρνητικού κλίματος στη Βρετανία και σε ολόκληρο τον κόσμο αναφορικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα των εφημερίδων The Guardian και Daily Telegraph, που κάνουν λόγο για καταστροφή των αρχαιοτήτων κατά τη διάρκεια του ανασκαφικού έργου στο οικόπεδο Μακρυγιάννη, ο κ. Βενιζέλος μίλησε για «παράξενη σύμπτωση τις ημέρες που τα μέλη της επιτροπής επισκέπτονται τον ανασκαφικό χώρο».

Εξάλλου, ο υπουργός σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της Αρχαιολογικής Εταιρείας, κ. Δοντά, στον Guardian είπε: «Δεν αντιπροσωπεύει ο κ. Δοντάς το κύρος και την ιστορία της εταιρείας, της οποίας τυχαίνει να είναι πρόεδρος την περίοδο αυτή […] Όπως η οδός της απωλείας είναι πάντοτε ανοιχτή, έτσι και η οδός της μετανοίας και της σοβαρότητας είναι πάντοτε ανοιχτή».

Τα μέλη της Επιτροπής εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους για το ανασκαφικό έργο στο οικόπεδο Μακρυγιάννη και επανέλαβαν ότι το αίτημα της επιστροφής είναι παγκόσμιο, ουμανιστικό και ανθρωπιστικό. Ειδικότερα, ο Κρίστοφερ Πράις, παλιός υπερασπιστής της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, είπε χαρακτηριστικά: «Το θέμα δεν είναι πια διμερές, αλλά παγκόσμιο. Το ότι η βρετανική κυβέρνηση σιωπά, θεωρώ ότι είναι θετική στάση για το αίτημα της επιστροφής».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ