«Παρίσι: Πρωτεύουσα των Τεχνών, 1900-1968» στο Γκούγκενχαϊμ του Μπιλμπάο
Την έκθεση Παρίσι: Πρωτεύουσα των Τεχνών, 1900-1968 παρουσιάζει το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ του Μπιλμπάο. Η έκθεση «αφηγείται» την εξέλιξη της ζωγραφικής και της γλυπτικής στη γαλλική πρωτεύουσα στη διάρκεια των πρώτων επτά δεκαετιών του 20ού αιώνα.
38
Την έκθεση Παρίσι: Πρωτεύουσα των Τεχνών, 1900-1968 παρουσιάζει αυτό τον καιρό το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ του Μπιλμπάο. Τα εκθέματα καταφέρνουν να «αφηγηθούν» την εξέλιξη της ζωγραφικής και της γλυπτικής στη γαλλική πρωτεύουσα, στη διάρκεια των πρώτων επτά δεκαετιών του 20ού αιώνα.
Σύμφωνα με το ArtDaily, μέσω της έκθεσης γίνεται και μια ταυτόχρονη παρουσίαση των σημαντικότερων ιστορικών και πολιτικών γεγονότων της ίδιας περιόδου, που άφησαν το σημάδι τους τόσο στις τέχνες όσο και στη γαλλική κοινωνία.
Καθ όλο σχεδόν το 19ο και για ένα μεγάλο διάστημα του 20ού αιώνα το Παρίσι ήταν η αδιαμφισβήτητη πρωτεύουσα των τεχνών. Η ομορφιά της πόλης, η ρομαντική διάθεση που κυριαρχούσε, η παράδοση στις Καλές Τέχνες, το φιλελεύθερο πνεύμα, αλλά και το χαμηλό κόστος ζωής έκαναν το Παρίσι να μοιάζει ιδανικό για τους καλλιτέχνες όλου του κόσμου.
Τέσσερα ήταν τα «καυτά» καλλιτεχνικά στέκια στη διάρκεια αυτών των 70 ετών, η Μονμάρτη, το Μονπαρνάς, το Σεν Ζερμέν ντε Πρε και το Καρτιέ Λατέν. Από το 1900 έως τα τέλη της δεκαετίας του 60 οι περιοχές αυτές «φιλοξένησαν» την κοινωνική και πολιτιστική επανάσταση που συντελέστηκε στη Γαλλία -από το κίνημα της αβάν γκαρντ στις αρχές του αιώνα έως και τα καλλιτεχνικά κινήματα που προηγήθηκαν ή ακολούθησαν την εξέγερση του Μάη του 68.
Πολλοί και μεγάλοι ήταν οι καλλιτέχνες που έζησαν στη γαλλική πρωτεύουσα στη διάρκεια των ετών αυτών· Πικάσο, Ντισάμπ, Μπρανκούζι είναι μερικοί από εκείνους που άφησαν πίσω τους τεράστιο καλλιτεχνικό έργο, διακαιολογώντας έτσι και τον τίτλο της έκθεσης, Παρίσι: Πρωτεύουσα των Τεχνών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Οι ΗΠΑ πιέζουν Ρωσία και Ουκρανία για τριμερείς ευθείες διαπραγματεύσεις και προωθούν κατάπαυση του πυρός σε ενεργειακές υποδομές
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Με έρανο η αγορά
- Το υποτιμημένο γεν και η επιστροφή της Ιαπωνίας στην πυρηνική ενέργεια
- Συρία: Έτοιμο το προκαταρκτικό πλαίσιο για τον τερματισμό των συγκρούσεων ανάμεσα στη Δαμασκό και τους Κούρδους
- FT: Οι αυτοκινητοβιομηχανίες απορρίπτουν την πρόταση της ΕΕ για «made in Europe» οχήματα
- Βαθμολογία UEFA: Η Ελλάδα ξανά στην 11η θέση





