30

Τη διενέργεια έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν συγκεκριμένα εκθέματα προήλθαν από λεηλασίες των ναζί κατά τη διάρκεια του Β Παγκόσμιου Πολέμου διέταξαν οι υπεύθυνοι του Βρετανικού Μουσείου. Πρόκειται κυρίως για τέσσερις πίνακες της περιόδου 1935-1945.

Σύμφωνα με το BBC, το ζήτημα έχει απασχολήσει και την βρετανική κυβέρνηση η οποία διόρισε επιτροπή, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είχαν βάση οι απαιτήσεις και οι ισχυρισμοί εύπορων οικογενειών ότι οι συλλογές τους είχαν κλαπεί από τους ναζί.

Στην περίπτωση του Βρετανικού Μουσείου, μέλη της οικογένειας του Δρ Φέλντμαν που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, ισχυρίζονται ότι τουλάχιστον τέσσερα έργα τέχνης που σήμερα βρίσκονται εκεί εκπλάπησαν από την οικογένεια το 1939, κατά την εισβολή των ναζί στην τότε Τσεχοσλοβακία. Τα μέλη της οικογένειας κατέφυγαν στην επιτροπή για τον εντοπισμό κλεμμένων έργων τέχνης.

Το Βρετανικό Μουσείο αγόρασε τα τρία από τα τέσσερα έργα μέσω δημοπρασίας το 1945 και το τέταρτο παραχωρήθηκε μετά από διαθήκη.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Μουσείου, Ρόμπερτ Αντερσον, διαβεβαίωσε ότι η επιτροπή που συστάθηκε θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την αποκατάσταση της οικογένειας. «Θα χρειαστούμε αρκετό χρόνο, αλλά θα ανακοινώσουμε εγκαίρως τα συμπεράσματά μας» σημείωσε.

Εφόσον η οικογένεια του Δρ Φέλντμαν δικαιωθεί, το Βρετανικό Μουσείο θα κληθεί είτε να επιστρέψει τους πίνακες είτε να καταβάλλει αποζημίωση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ