ΠΟΥ: Ενάντια στη βιοτρομοκρατία με τη βοήθεια της… ευλογιάς
Λονδίνο: Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), ανταποκρινόμενη στην αυξανόμενη ανησυχία για την αντιμετώπιση της βιοτρομοκρατίας, αποφάσισε να αναβάλλει την καταστροφή των τελευταίων αποθεμάτων του ιού της ευλογιάς, ώστε να διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες για νέα αποτελεσματικά εμβόλια και θεραπευτικές αγωγές που θα συμβάλλουν στην καλύτερη αντιμετώπιση της ασθένειας.
Λονδίνο: Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), ανταποκρινόμενη στην αυξανόμενη ανησυχία για την αντιμετώπιση της βιοτρομοκρατίας, αποφάσισε να αναβάλλει την καταστροφή των τελευταίων αποθεμάτων του ιού της ευλογιάς, ώστε να διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες για νέα αποτελεσματικά εμβόλια και θεραπευτικές αγωγές που θα συμβάλλουν στην καλύτερη αντιμετώπιση της ασθένειας.
Στην ετήσια συνάντηση των εκπροσώπων των 191 κρατών-μελών της ΠΟΥ στη Γενεύη, εγκρίθηκε ομόφωνα η πρόταση διατήρησης των αποθεμάτων του ιού, τα οποία βρίσκονται αποθηκευμένα σε δύο κέντρα: στο Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών στις ΗΠΑ και στο εργαστήριο Vector στη Ρωσίας.
Το 2002 είχε οριστεί ως χρονιά καταστροφής των αποθεμάτων, καθώς επισήμως η ευλογιά θεωρείται ότι έχει εξαλειφθεί εδώ και είκοσι πέντε χρόνια.
Μετά την απόφαση της ΠΟΥ, δεν έχει οριστεί νέα ημερομηνία καταστροφής του ιού.
Η ανάγκη διεξαγωγής περαιτέρω επιστημονικών ερευνών για την αντιμετώπιση της ευλογιάς προέκυψε εξαιτίας πέντε θανατηφόρων κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στις ΗΠΑ, μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.
Ο Αμερικανός υφυπουργός Υγείας, Κένεθ Μπερνάρντ, μιλώντας στο ΒΒC, τόνισε ότι η πιθανότητα απελευθέρωσης του ιού της ευλογιάς είναι ένα ζήτημα που μπορεί να απειλήσει την κρατική αλλά και τη διεθνή ασφάλεια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ευλογιά, αν και έχει εξαλειφθεί, κατά το παρελθόν οδήγησε στο θάνατο εκατομμύρια άτομα, ενώ προκάλεσε σοβαρές και ανεπανόρθωτες βλάβες σε όσους επιβίωσαν.
Το υπάρχον εμβόλιο κατά της ευλογιάς, το οποίο δεν χορηγείται πλέον, προκαλεί ανοσία κατά του ιού, αλλά δεν ενδείκνυται για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, για ανοσοκατεσταλμένα άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων και για πάσχοντες από ΑΙDS.
health.in.gr
- Ο Ταϊρίκ Τζόουνς αρέσει στον Ολυμπιακό – Παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Παρτιζάν οι «ερυθρόλευκοι» (vid)
- Πέθανε η ηθοποιός Μπριζίτ Μπαρντό
- Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: «Εμείς φάγαμε λάσπη στην τηλεόραση, 3 γυναίκες τράβηξαν τα πάνδεινα στο δικαστήριο»
- Ivan Greko: «Δεν έχει βραχιολάκι» λέει ο δικηγόρος του τράπερ μετά τη σύλληψή του
- «Πρόταση της Γκρέμιο στον Παναθηναϊκό για τον Τετέ»
- ΝΔ: Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια του στελέχους του κόμματος Μιχάλη Λεκάκου
- Πυρηνικά: Οι συμφωνίες ελέγχου διάδοσης όπλων οδεύουν προς τέλμα το 2026 – Αυξάνεται ο κίνδυνος κρίσης
- Δύο λέξεις που πρέπει να αποφύγετε στη λίστα με τους στόχους σας για το 2026
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 28.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jerry-zhang-1mBXWoGoI-s-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442