29

Ένα γονίδιο το οποίο, όταν μεταλλαχθεί, μπορεί να προκαλέσει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού εντόπισαν ερευνητές, που εκτιμούν ότι μπορεί να διπλασιάσει τις πιθανότητες παρουσίασης της ασθένειας (13% στις γυναίκες των ΗΠΑ).

Φορείς της μεταλλαγμένης μορφής του γονιδίου, με το όνομα CHEK2 ή CHK2, είναι περίπου το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού -τόσο άνδρες όσο και γυναίκες. Οι επιστήμονες επισημαίνουν, πάντως, ότι αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι όλοι οι φορείς θα αναπτύξουν καρκίνο.

Ο κίνδυνος, τονίζουν, συγκρίνεται με αυτόν που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που έχουν μία μητέρα ή μία αδελφή με καρκίνο του μαστού, που δεν απέκτησαν ποτέ παιδιά ή που έχουν εμμηνόπαυση σε μεγάλη ηλικία.

Για τους άνδρες φορείς, υπολογίζεται ότι ο κίνδυνος είναι πολλαπλάσιος -δέκα φορές μεγαλύτερος από όσους δεν έχουν το γονίδιο. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η εμφάνιση καρκίνου του μαστού στους άνδρες είναι εξαιρετικά σπάνια και αποτελεί μόλις το 1% των περιπτώσεων.

Τα μοναδικά γονίδια που αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού παραμένουν τα BRCA1 και BRCA2. Οι φορείς τους κινδυνεύουν να αναπτύξουν την ασθένεια σε ποσοστό 85%!

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press