26

Ολυμπιακός και ΠΑΟ κατάφεραν στη 3η αγωνιστική της β φάση της Euroleague να σπάσουν τις έδρες των αντιπάλων τους και να είναι πλέον τα φαβορί για την πρόκριση στο φάιναλ φορ της διοργάνωσης. Οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν το 3 στα 3 με την Ολίμπια 75-66 και οι «πράσινοι» κέρδισαν την ΑΕΚ με 73-66.


Κρίσιμη επικράτηση για τον ΠΑΟ




Τη δεύτερη νίκη του στη β φάση της Εuroleague πέτυχε ο Παναθηναϊκός, που επικράτησε απόψε στο ΟΑΚΑ της τυπικά γηπεδούχου ΑΕΚ με 73-66. Οι «πράσινοι» διατήρησαν ακέραιες τις ελπίδες τους για πρόκριση στο φάιναλ-φορ της Μπολόνια, ενώ για το «δικέφαλο» τα πράγματα πλέον είναι ιδιαίτερα δύσκολα.

Οι δυνατές άμυνες και ο αργός ρυθμός ήταν τα πρώτα ευδιάκριτα χαρακτηριστικά του αγώνα. Ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς προτίμησε τον Γιώργο Καλαϊτζή αντί του Νταμίρ Μουλαομέροβιτς στην αρχική πεντάδα και ο Έλληνας πλέι-μέικερ τον δικαίωσε, καθώς «κλείδωσε» τον Χόλντεν και έδωσε στον Παναθηναϊκό την ευκαιρία να προηγηθεί 15-7 στο 7, με τον Μίντλετον να κυριαρχεί μέσα στις δύο ρακέτες.


Το καλό παιχνίδι του Ντικούδη όμως επέτρεψε στην ΑΕΚ να μειώσει σε 18-16 στο τέλος της πρώτης περιόδου.


Οι παίκτες της γηπεδούχου φαίνεται ότι κατάλαβαν πως ο αργός ρυθμός ευνοούσε τους «πράσινους› και προσπάθησαν να τρέξουν. Με άξονα τον Τζέι Αρ Χόλντεν, οι «κιτρινόμαυροι» κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο του αγώνα και να φτάσουν τη διαφορά μέχρι και τους δέκα πόντους (34-24) στο 16, με συνεχόμενα καλάθια του Χόλντεν αλλά και του Καρ.


Ο Παναθηναϊκός υπέπεσε στη δεύτερη περίοδο σε πολλά λάθη και η κατάσταση δεν βελτιώθηκε με την είσοδο του Μουλαομέροβιτς. Κάποιες βεβιασμένες επιλογές της ΑΕΚ όμως επέτρεψαν στους φιλοξενούμενους να παραμείνουν σχετικά κοντά στο σκορ μέχρι τη λήξη του ημιχρόνου, που βρήκε την ομάδα του Ντράγκαν Σάκοτα να προηγείται 35-28, με τον Δήμο Ντικούδη να έχει δέκα πόντους αλλά και τρία φάουλ.


Το δόγμα ότι οι μεγάλοι παίκτες φαίνονται στα μεγάλα παιχνίδια βάλθηκε να αποδείξει ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα. Ο Σέρβος οδήγησε την ομάδα του στο ξεκίνημα της επανάληψης σκοράροντας και φορτώνοντας τον (πολύ καλό) Κρις Καρ με τέσσερα φάουλ. Τον Αμερικανό «μιμήθηκε» λίγο αργότερα και ο Αντριου Μπετς και ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε 47-47, όμως ο Χόλντεν απάντησε με τρίποντο και η ΑΕΚ έκλεισε το τρίτο δεκάλεπτο προηγούμενη 50-47.


Η τελευταία περίοδος ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς για τον «δικέφαλο», καθώς στην πρώτη φάση ο Ντικούδης φορτώθηκε και αυτός με το τέταρτό του φάουλ. Το ίδιο συνέβη λίγο αργότερα και με τον (καταπληκτικό για μία ακόμα φορά) Ντάριλ Μίντλετον, όμως πλέον οι «πράσινοι» είχαν πάρει τον έλεγχο του αγώνα, Βοήθησε σ΄ αυτό και η έκπληξη του Ομπράντοβιτς, που ανέθεσε το μαρκάρισμα του Χόλντεν στον Κουτλουάι και ο Τούρκος έκανε καλά τη δουλειά που του ανέθεσε ο προπονητής του.


Ο Παναθηναϊκός πήρε το προβάδισμα, χωρίς βέβαια διαφορά ασφαλείας, είχε όμως την εμπειρία να το κρατήσει ως το τέλος. Ιδιαίτερα κρίσιμο αποδείχθηκε το τρίποντο του Μουλαομέροβιτς δύο λεπτά πριν το τέλος που έκανε το σκορ 64-58 και έδωσε στους φιλοξενούμενους την απαραίτητη αυτοπεποίθηση για να φτάσουν στη νίκη με 73-66, παρά τα τρίποντα του Χόλντεν στα τελευταία δευτερόλεπτα.


Τα δεκάλεπτα: 16-18, 35-28, 50-47, 66-73
ΑΕΚ: Χόλντεν 21 (4), Χατζής, Καρ 11 (1), Ντικούδης 11, Μπετς 4 Κακιούζης 12, Μπιλμπά 6 (1), Αντιτς, Ζήσης 1, Κικίλιας.
Παναθηναϊκός: Καλαϊτζής 5 (1), Μποντιρόγκα 21, Κουτλουάι 4, Μίντλετον 19, Γιαννούλης 7, Ρότζερς 4, Μουλαομέροβιτς 8 (1), Αλβέρτης 5 (1).


Τρία στα τρία για τον Ολυμπιακό


Σημαντικό προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του απέκτησε ο Ολυμπιακός μετά και την τρίτη διαδοχική νίκη σε ισάριθμα παιχνίδια, στο πλαίσιο της φάσης των «16» της Euroleague. Ο Σούμποτιτς οδήγησε τους παίκτες του σε μία άνετη επικράτηση με 75-66, μέσα στη «Χάλα Τίβολι» και κόντρα στην… παλιά αγαπημένη του, Ολίμπια Λουμπλιάνα, την οποία είχε υπηρετήσει επί 12 χρόνια ως παίκτης.


Oι «ερυθρόλευκοι» κρατούσαν κατά διαστήματα την πρωτοπορία στο σκορ, έστω και με 3 πόντους μπροστά, αλλά κυρίως σε όλο το α δεκάλεπτο οι δύο ομάδες πήγαιναν «χέρι-χέρι» στο σκορ. Η πρώτη περίοδος πάντως, έληξε με μία ελαφρά υπεροχή του Ολυμπιακού 21-16.


Στο δεύτερο δεκάλεπτο και όταν «ξύπνησαν» οι ψηλοί των «ερυθρολεύκων», Ζεβροσένκο και Ντε Μιγκέλ, από το ελληνικό καλάθι δεν πέρναγε ούτε… μύγα, καθώς η υπεροχή των δύο τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση, ήταν εμφανής.


Έτσι, οι παίκτες του «Πίξι» πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και άρχισαν να «χτίζουν» διαφορά ασφαλείας, που ούτε ο γνωστός από τη θητεία του στο ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά και για την ευστοχία του από τα 6.25μ., Γιούρι Ζντοβτς, δεν μπορούσε να ανατρέψει.


Μάλιστα, στο 16 ο Ολυμπιακός είχε πάει τη διαφορά σε διψήφιο αριθμό πόντων (23-35). Οι Σλοβένοι, μπορεί να μείωσαν λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου στους οκτώ, αλλά ένα κάρφωμα του Φόρεστ έδωσε και πάλι στους «ερυθρόλευκους» αέρα 10 πόντων (ημ. 32-42). Βέβαια, όση δουλειά κι αν έκανε η φροντ λάιν του Ολυμπιακού, οι επιθετικές λύσεις του Αλφόνσο Φορντ (17 πόντους στο ημίχρονο), σίγουρα ήταν αρκετές για να τον χρίσουν MVP του α μέρους.


Με την έναρξη της επανάληψης οι Σλοβένοι παίζοντας το γνώριμο για αυτούς γρήγορο μπάσκετ κατάφεραν να μειώσουν στο 23 στους 7 πόντους (40-47), αλλά οι «ερυθρόλευκοι», που σίγουρα δεν είχαν πάει για τουρισμό στη Σλοβενία, πήραν και πάλι τα ηνία της αναμέτρησης.


Μάλιστα, στο 27 η διαφορά είχε φτάσει στο +13 για τους παίκτες του Σούμποτιτς (45-58), μία διαφορά που διατηρήθηκε μέχρι τη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου (49-62). Στην τελευταία περίοδο, ο Ολυμπιακός, με μπροστάρη στην επίθεση τον Φορντ με 27 πόντους και έχοντας για μία ακόμη φορά σε εκπληκτική ημέρα τους ψηλούς του, έφτασε σε μία άνετη νίκη με το τελικό 75-66.


Τα δεκάλεπτα: 16-21, 32-42, 49-62, 66-75.
Ολίμπια: Βέλς 14, Γκόλεματς 2, Ιλιέφσκι 9, Ούντριχ 6, Ζντοβτς 7, Αβοτζόμπι 12, Χούκιτς 5, Μουγεζίνοβιτς 11.
Ολυμπιακός: Παπαλουκάς 9, Ζεβροσένκο 4, Ρισασέ 5, Φορντ 27, Τόμιτς 8, Νικακμπάτζε, Φέμερλινγκ 6, Φόρεστ 9, Ντε Μιγκέλ 7.



Στους υπόλοιπους ομίλους…


Ένα τρίποντο του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στην εκπνοή του αγώνα χάρισε στη Μπαρτσελόνα μεγάλη νίκη επί της Μπενετόν με 76-75 για τον πέμπτο όμιλο της Ευρωλίγκα. Οι «μπλαουγκράνα» ήταν οι μοναδικοί γηπεδούχοι που κέρδισαν στους αγώνες της τρίτης ημέρας και έπιασε την ομάδα του Τρεβίζο στην κορυφή.


Τα αποτελέσματα:


Ε Ομιλος
Σκίπερ Μπολόνια-Σκαβολίνι Πέζαρο 73-86
Μπαρτσελόνα-Μπενετόν Τρεβίζο 76-75

ΣΤ Ομιλος
Ρεάλ Μαδρίτης-Κίντερ Μπολόνια 58-86
Ουράλ Γκρέιτ-Εφές Πίλσεν 85-89


Η Ομιλος
Ταουγκρές-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 73-87
Ούλκερ-Μακάμπι Τελ Αβίβ 78-91

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ