Με εισπνοές αναθυμιάσεων αιθυλενίου έδιναν χρησμούς οι ιέρειες του Μαντείου των Δελφών
Οι ιέρειες του Μαντείου των Δελφών είχαν όντως οράματα από εισπνοές αναθυμιάσεων αιθυλενίου. Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων έρχεται να επιβεβαιώσει αιώνες μετά τις μαρτυρίες του Πλούταρχου και άλλων συγγραφέων της αρχαιότητας.
38
Οι ιέρειες του Μαντείου των Δελφών είχαν όντως οράματα από τις εισπνοές αναθυμιάσεων αιθυλενίου. Οι έρευνες ομάδας Αμερικανών επιστημόνων, που δημοσιεύονται στο επιστημονικό ένθετο των New York Times, έρχονται να επιβεβαιώσουν τις μαρτυρίες του Πλούταρχου και άλλων συγγραφέων της αρχαιότητας.
Οι εν λόγω έρευνες διενεργήθηκαν από τον Γιέλε Ζαϊλίνγκα ντε Μπουρ, καθηγητή Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο του Ουέσλιν, τον Τζον Χέιλ, καθηγητή Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λούισβιλ, τον Τζέφρι Τσάντον, γεωχημικό στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και τον Χένρι Σπίλερ, τοξικολόγο.
Το βασικό συμπέρασμα των ερευνών είναι ότι από το έδαφος της περιοχής των Δελφών διέρχονται δύο κρυφά ρήγματα, που συναντώνται ακριβώς στο χώρο του μαντείου, απελευθερώνοντας αιθυλένιο. Πρόκειται για ένα πετροχημικό αέριο με γλυκιά οσμή, που παλαιότερα χρησιμοποιούνταν ως αναισθητικό και σε μικρές δόσεις μπορεί να προκαλέσει αίσθημα ευφορίας.
Οι Times αναφέρονται λεπτομερώς στο ιστορικό των σχετικών ερευνών, που κατέρριψαν τους ισχυρισμούς Γάλλων και Βρετανών αρχαιολόγων του 19ου και του 20ού αιώνα, οι οποίοι σε ανασκαφές στο χώρο δεν είχαν ανακαλύψει τα ρήγματα και είχαν χαρακτηρίσει «μύθο, λάθος ή απάτη» τις αναφορές του Πλούταρχου και άλλων συγγραφέων περί ύπαρξης αναθυμιάσεων στο μαντείο.
Αρκετές δεκαετίες αργότερα, το 1981, τα ρήγματα ανακάλυψε ο Δρ Ντε Μπουρ, που είχε πάει στους Δελφούς για να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση να εκτιμήσει τη σταθερότητα της περιοχής, προκειμένου να κατασκευαστούν πυρηνικοί αντιδραστήρες. Για την ανακάλυψή του αυτή ενημέρωσε το Δρ Χέιλ. Αργότερα, οι δύο επιστήμονες επισκέφθηκαν τους Δελφούς και με την άδεια των ελληνικών αρχών έλαβαν δείγματα από το έδαφος, τα οποία μελέτησαν με τη βοήθεια των Τζέφρι Τζάντον και Χένρι Σπίλερ, για να καλήξουν στο συμπέρασμα περί αναθυμιάσεων αιθυλενίου.
Τελευταία, ο Δρ Χέιλ έχει διευρύνει τις έρευνές του και σε άλλους αρχαίους ελληνικούς ναούς, που πιστεύει ότι έχουν σκόπιμα κατασκευαστεί σε γεωλογιακά ενεργείς περιοχές. Οι έρευνες έχουν δημοσιευθεί στην επιστημονική επιθεώρηση Geology της Geological Society of America και έχουν παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου. Θα δημοσιευθούν, επίσης, στο τεύχος του Απριλίου του περιοδικού Clinical Toxicology.
Το άρθρο των Times περιέχει αρκετές αναφορές στο ρόλο που διαδραμάτιζε το Μαντείο των Δελφών κατά την αρχαιότητα. Επισημαίνεται ότι ο πρώτος ναός κατασκευάστηκε στην περιοχή πριν από το 1200 π.Χ. και ήταν αφιερωμένος αρχικά στη θεά Γαία και μετά τον 8ο αιώνα π.Χ. στον Απόλλωνα.
Οι Δελφοί θεωρούνταν από τους Έλληνες τόπος ιερός και κέντρο της Γης. Πριν διατυπώσουν τους χρησμούς ευρισκόμενες σε κατάσταση έκστασης, οι ιέρειες αποσύρονταν σε υπόγειο κελί, όπου εισέπνεαν τις αναθυμιάσεις. Σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες, άρρενες ιερείς στη συνέχεια ερμήνευαν και κατέγραφαν τους χρησμούς, συχνά με διφορούμενο τρόπο. Ωστόσο, άλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ήταν οι ιέρειες που έδιναν απευθείας τους χρησμούς στους επισκέπτες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- ΠΑΟΚ: Η μεγάλη ευκαιρία με το «τακουνάκι» του Γιακουμάκη (vid)
- «Τα γυμνά της μητέρας μου είναι δώρο» – Η κόρη της Σίντι Κρόφορντ, Κάια Γκέρμπερ, για τη μοναχική παιδική ηλικία και το «χαμαιλεοντικό» αύριο
- Μακρόν: Η Γαλλία και η Ευρώπη θέλουν «σεβασμό
- Ολυμπιακός – Εστουδιάντες 68-72: Ήττα στις λεπτομέρειες και αποκλεισμός
- LIVE: Μακάμπι Τελ Αβίβ – Παναθηναϊκός
- Συνελήφθη στο Μόναχο ο Ουκρανός δολοφόνος του ξενοδόχου στη Ρόδο


