Τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Γκαουντί γιορτάζει η Βαρκελώνη
Η Βαρκελώνη γιορτάζει τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Γκαουντί. Η καταλανική πρωτεύουσα έχει κηρύξει το 2002 Διεθνές Έτος Γκαουντί και παράλληλα διοργανώνει εκδηλώσεις για την καλύτερη γνωριμία του κοινού με το έργο του μεγάλου αρχιτέκτονα.
38
Η πόλη της Βαρκελώνης γιορτάζει την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση ενός από τα πιο διάσημα παιδιά της, του Καταλανού αρχιτέκτονα Αντόνι Γκαουντί. Η καταλανική πρωτεύουσα έχει κηρύξει το 2002 Διεθνές Έτος Γκαουντί και παράλληλα διοργανώνει εκστρατεία για την καλύτερη γνωριμία με το έργο του μεγάλου αρχιτέκτονα.
Στο πλαίσιο της εκστρατείας, ορισμένα από τα πιο διάσημα κτίρια του Γκαουντί θα ανακαινιστούν. Τα εγκαίνιά τους, σύμφωνα με το BBC, θα πραγματοποιηθούν το Μάρτιο μαζί με ένα μεγάλο πάρτι, στο οποίο θα παρευρεθούν η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας και ο Αμερικανός αρχιτέκτονας Φρανκ Γκέρι, ο οποίος θα μιλήσει για τον Γκαουντί.
Εκπρόσωπος της οργανωτικής επιτροπής δήλωσε για τον Καταλανό αρχιτέκτονα: «Επιτέλους, ο Γκαουντί θα αποκτήσει την εθνική και διεθνή αναγνώριση που του αξίζει. Δεν είχε πάντα τη θέση που του αρμόζει στην ιστορία. Τόλμησε να κάνει ό,τι φαντάστηκε και αυτό για μερικούς είναι δείγμα ιδιοφυΐας.»
Πηγή έμπνευσης για τον Γκαουντί στάθηκε η ίδια η φύση, την οποία προσπάθησε να μιμηθεί. Τα υλικά, τα χρώματα και τα σχήματά του παρέπεμπαν σε εικόνες από τη φύση, καθώς και στην εικόνα του ίδιου του ανθρώπου. Χαρακτηριστικά δείγματα της τέχνης του ήταν τα ζωηρά ψηφιδωτά του και οι καμπυλωτές γραμμές του.
Τα έργα του πάντα προκαλούσαν έντονα συναισθήματα. Ο Τζόρτζ Όργουελ στο βιβλίο του Φόρος Τιμής στην Καταλονία, όπου κατέγραψε το χρονικό του Ισπανικού Εμφυλίου, είχε χαρακτηρίσει το ναό της Αγίας Οικογένειας «ένα από τα πιο αποκρουστικά κτίρια στον κόσμο». Μάλιστα, παραπονιόταν επειδή δεν ανατινάχθηκε στη διάρκεια του πολέμου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ιράν: Ο Τραμπ προειδοποιεί ξανά την Τεχεράνη «να σταματήσει με τα πυρηνικά»
- Ρωσία: Τι είπε ο Πούτιν για το Συμβούλιο Ειρήνης του Τραμπ και τη Γροιλανδία – Γιατί επέκρινε τη Δανία
- Στα «ΝΕΑ» της Πέμπτης: Σκωτσέζικο ντους από τον Τραμπ
- Φονική κακοκαιρία με δυο νεκρούς – Μεγάλες καταστροφές στην Αττική – Πού θα χτυπήσουν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες
- Βουλή: Προκλητικός Βαλτογιάννης αναφέρθηκε στη χούντα – Άμεση αντίδραση και δηλώσεις καταδίκης
- Υπερθέαμα: Όλα τα γκολ της 7ης αγωνιστικής της League Phase του Champions League (vids)


