
Τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Γκαουντί γιορτάζει η Βαρκελώνη
Η Βαρκελώνη γιορτάζει τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Γκαουντί. Η καταλανική πρωτεύουσα έχει κηρύξει το 2002 Διεθνές Έτος Γκαουντί και παράλληλα διοργανώνει εκδηλώσεις για την καλύτερη γνωριμία του κοινού με το έργο του μεγάλου αρχιτέκτονα.
38
Η πόλη της Βαρκελώνης γιορτάζει την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση ενός από τα πιο διάσημα παιδιά της, του Καταλανού αρχιτέκτονα Αντόνι Γκαουντί. Η καταλανική πρωτεύουσα έχει κηρύξει το 2002 Διεθνές Έτος Γκαουντί και παράλληλα διοργανώνει εκστρατεία για την καλύτερη γνωριμία με το έργο του μεγάλου αρχιτέκτονα.
Στο πλαίσιο της εκστρατείας, ορισμένα από τα πιο διάσημα κτίρια του Γκαουντί θα ανακαινιστούν. Τα εγκαίνιά τους, σύμφωνα με το BBC, θα πραγματοποιηθούν το Μάρτιο μαζί με ένα μεγάλο πάρτι, στο οποίο θα παρευρεθούν η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας και ο Αμερικανός αρχιτέκτονας Φρανκ Γκέρι, ο οποίος θα μιλήσει για τον Γκαουντί.
Εκπρόσωπος της οργανωτικής επιτροπής δήλωσε για τον Καταλανό αρχιτέκτονα: «Επιτέλους, ο Γκαουντί θα αποκτήσει την εθνική και διεθνή αναγνώριση που του αξίζει. Δεν είχε πάντα τη θέση που του αρμόζει στην ιστορία. Τόλμησε να κάνει ό,τι φαντάστηκε και αυτό για μερικούς είναι δείγμα ιδιοφυΐας.»
Πηγή έμπνευσης για τον Γκαουντί στάθηκε η ίδια η φύση, την οποία προσπάθησε να μιμηθεί. Τα υλικά, τα χρώματα και τα σχήματά του παρέπεμπαν σε εικόνες από τη φύση, καθώς και στην εικόνα του ίδιου του ανθρώπου. Χαρακτηριστικά δείγματα της τέχνης του ήταν τα ζωηρά ψηφιδωτά του και οι καμπυλωτές γραμμές του.
Τα έργα του πάντα προκαλούσαν έντονα συναισθήματα. Ο Τζόρτζ Όργουελ στο βιβλίο του Φόρος Τιμής στην Καταλονία, όπου κατέγραψε το χρονικό του Ισπανικού Εμφυλίου, είχε χαρακτηρίσει το ναό της Αγίας Οικογένειας «ένα από τα πιο αποκρουστικά κτίρια στον κόσμο». Μάλιστα, παραπονιόταν επειδή δεν ανατινάχθηκε στη διάρκεια του πολέμου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η ελληνική γλώσσα στο διάβα του χρόνου: Το ειδικό λεξιλόγιο της φιλοσοφίας (Μέρος ΙΑ’)
- Άνοιξη και κνησμός του σκύλου: Τι πρέπει να γνωρίζετε
- «Βασιλικό» τριπλ-νταμπλ του ΛεΜπρόν και νέα νίκη για τους Λέικερς (120-101) – Τα αποτελέσματα του ΝΒΑ
- Κωνσταντοπούλου για Σεβαστίδη: Ωμή παρέμβαση υπέρ της κυβέρνησης και εις βάρος της ανεξάρτητης δικαιοσύνης
- Ελένη Βουλγαράκη: Η νέα ζωή στη Λισαβόνα και το πολυτελές σπίτι
- Ο Πολονάρα νίκησε τον καρκίνο και επέστρεψε στο παρκέ! (vids)





