Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
«Γλυκές ειδήσεις»: Ευεργετική για την υγεία η κατανάλωση σοκολάτας

«Γλυκές ειδήσεις»: Ευεργετική για την υγεία η κατανάλωση σοκολάτας

Νέα Υόρκη: Καλά νέα επιφύλασσαν Αμερικανοί ερευνητές για τους λάτρεις της σοκολάτας: όχι μόνο έχει υπέροχη γεύση, αλλά είναι και υγιεινή, δηλώνουν. Η σοκολάτα περιέχει συστατικά που ονομάζονται φλαβονοειδή, τα οποία βοηθούν στην καλή κυκλοφορία του αίματος, στην καλή υγεία της καρδιάς και στη μείωση των θρόμβων στο αίμα.

Νέα Υόρκη: Καλά νέα επιφύλασσαν Αμερικανοί ερευνητές για τους λάτρεις της σοκολάτας: όχι μόνο έχει υπέροχη γεύση, αλλά είναι και υγιεινή, δηλώνουν. Η σοκολάτα περιέχει συστατικά που ονομάζονται φλαβονοειδή, τα οποία βοηθούν στην καλή κυκλοφορία του αίματος, στην καλή υγεία της καρδιάς και στη μείωση των θρόμβων στο αίμα.

«Βρίσκουμε όλο και περισσότερα στοιχεία που δείχνουν ότι η κατανάλωση σοκολάτας, η οποία είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στο καρδιαγγειακό σύστημα» δήλωσε σε επιστημονική διάσκεψη που πραγματοποιείται στη Γλασκόβη ο Καρλ Kιν, διαιτολόγος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

«Παρατηρήσαμε αύξηση στην αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού μετά την κατανάλωση σοκολάτας» πρόσθεσε.
Το κακάο είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή.

Έρευνες έχουν δείξει ότι μια μικρή πλάκα πικρής σοκολάτας περιέχει τόσα φλαβονοειδή όσα έξι μήλα, 4,5 φλιτζάνια τσάι, 28 ποτήρια λευκού κρασιού και δύο ποτήρια κόκκινου.


Τα φλαβονοειδή πιστεύεται ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, οι οποίες αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου σε πολλές βιομηχανικές χώρες, περιορίζοντας τη συσσώρευση αιμοπεταλίων.


Ωστόσο, ο καθηγητής Χάρολντ Σμιτζ προειδοποίησε ότι τα επίπεδα φλαβονοειδών διαφέρουν στη σοκολάτα και στα προϊόντα κακάου ανάλογα με τη διαδικασία παρασκευής τους, κατά την οποία πολλά φλαβονοειδή καταστρέφονται.


«Δεν είναι ίδιες όλες οι σοκολάτες όσον αφορά στην περιεκτικότητά τους σε φλαβονοειδή» δήλωσε στη διάσκεψη ο Σμιτζ, επιστήμονας που εργάζεται στη σοκολατοποιία Mars.

O διαιτολόγος Καρλ Κιν και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν την επίδραση της σοκολάτας στα αιμοπετάλια 25 εθελοντών και παρουσίασαν τα πορίσματα της έρευνάς τους στη διάσκεψη της Βρετανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης.


Οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος από εθελοντές που κατανάλωσαν 25 γραμμάρια σοκολάτας με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή και από άλλους που έφαγαν αντίστοιχα ψωμί.


Οι επιστήμονες παρατήρησαν χαμηλότερη δραστηριότητα των αιμοπεταλίων στους εθελοντές που είχαν καταναλώσει σοκολάτα, δηλαδή μείωση της πιθανότητας δημιουργίας θρόμβων του αίματος, ενώ στην ομάδα που είχε καταναλώσει ψωμί δεν παρατηρήθηκε καμία αλλαγή.


Ο Κιν υποστήριξε τέλος ότι η έρευνα αυτή υποστηρίζει τα πορίσματα προηγούμενης έρευνας, η οποία έδειξε ότι το κακάο έχει ανάλογη δράση με τη λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης, που βοηθά στη μείωση των θρόμβων αίματος.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η κατανάλωση σοκολάτας δεν θα πρέπει να αντικαταστήσει τη λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης, καθώς τα δύο αυτά προϊόντα λειτουργούν μέσω διαφορετικού μηχανισμού στον οργανισμό. «Τα αποτελέσματα αυτά μας οδηγούν να πιστέψουμε ότι η σοκολάτα μπορεί να συμβάλει σε μια υγιεινή, σωστά ισορροπημένη διατροφή» κατέληξε.


Σχετικό άρθρο

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο