
Λεπταίνει το στρώμα πάγου στη Δυτική Ανταρκτική
Μέχρι και δέκα μέτρα έχει μειωθεί σε πάχος το στρώμα πάγου σε τμήμα της Δυτικής Ανταρκτικής, ανακοίνωσαν Βρετανοί επιστήμονες που ανέλυσαν δεδομένα τηλεμετρίας από το 1992 έως σήμερα. Σύμφωνα με άρθρο τους στο περιοδικό Science, ο παγετώνας της νήσου Πάιν λιώνει κατά τέσσερα εκατομμύρια τόνους πάγου το χρόνο -ποσότητα που αρκεί για να ανεβάσει τη στάθμη της θάλασσας κατά περίπου 0,1 χιλιοστά.
36
Μέχρι και δέκα μέτρα έχει μειωθεί σε πάχος το στρώμα πάγου σε τμήμα της Δυτικής Ανταρκτικής, ανακοίνωσαν Βρετανοί επιστήμονες που ανέλυσαν δεδομένα τηλεμετρίας από το 1992 έως σήμερα. Σύμφωνα με άρθρο τους στο περιοδικό Science, ο παγετώνας της νήσου Πάιν λιώνει κατά τέσσερα εκατομμύρια τόνους πάγου το χρόνο -ποσότητα που αρκεί για να ανεβάσει τη στάθμη της θάλασσας κατά περίπου 0,1 χιλιοστά.
Τα ακριβή αίτια του φαινομένου δεν είναι γνωστά και οι ερευνητές σκοπεύουν τώρα να εξακριβώσουν εάν ο ρυθμός της απώλειας αυξάνεται την ώρα που η μέση θερμοκρασία του πλανήτη ανεβαίνει.
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου και του Βρετανικού Προγράμματος Χαρτογράφησης της Ανταρκτικής στο Κέμπριτζ ανέλυσαν υψομετρικά δεδομένα που καταγράφηκαν από το Ευρωπαϊκό Δορυφόρο Τηλεμετρίας. Διαπίστωσαν ότι μία περιοχή, έκτασης 5.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έχει μειωθεί σε όγκο κατά 31 κυβικά χιλιόμετρα από το 1992 έως σήμερα, αναφέρει το BBC.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο παγετώνα στη Δυτική Ανταρκτική, ο οποίος έχει πάχος μέχρι 2,5χλμ. και κυλά αργά από το Νότιο Πόλο προς τη θάλασσα, στηριζόμενος σε έδαφος που βρίσκεται σε βάθος 1,5χλμ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η γραμμή στην οποία ο παγετώνας συναντά τον πυθμένα της θάλασσας υποχώρησε προς το εσωτερικό της Ανταρκτικής κατά πέντε μέτρα από το 1992 έως το 1996. Εάν η υποχώρηση συνεχιστεί με αυτόν το ρυθμό, ένα μεγάλο τμήμα του παγετώνα θα αποσπαστεί από το κύριο στρώμα πάγου της Ανταρκτικής σε περίπου 600 χρόνια, ανεβάζοντας τη στάθμη της θάλασσας κατά 6mm, σύμφωνα με το Reuters.
O δρ. Αντριου Σέπερντ, φυσικός και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, τονίζει ότι σκοπός της έρευνάς τους δεν ήταν να προσδιορίσουν τα αίτια του φαινομένου.
«Δεν έχουμε καμία ένδειξη κλιματικής αλλαγής… (το λιώσιμο) θα μπορούσε να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες» αναφέρει. Συμπληρώνει, όμως, ότι «τα πρότυπα της λέπτυνσης βρίσκονται σε συμφωνία με αυτά που προβλέπει η θεωρία της κλιματικής αλλαγής».
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνάς του, η υποχώρηση του παγετώνα δεν οφείλεται σε μείωση της δημιουργίας πάγου στο εσωτερικό της Ανταρκτικής, αλλά σε αύξηση των απωλειών.
Μολονότι είναι γνωστό ότι η συνολική μάζα του πάγου της Ανταρκτικής μειώνεται συνεχώς από το τέλος της τελευταίας παγετώδους περιόδου, η επίδραση του φαινομένου του θερμοκηπίου δεν αποκλείεται να είναι μείζονος σημασίας για την τύχη της Ανταρκτικής.
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να εξακριβώσουμε εάν η λέπτυνση επιταχύνεται ή όχι» τονίζει ο δρ. Σέπερντ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Οι γενικοί τελωνειακοί δασμοί του προέδρου Τραμπ κρίθηκαν (ξανά) παράνομοι από δικαστήριο στις ΗΠΑ
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (8/5): Δράση με Παναθηναϊκός – Βαλένθια και ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο
- Χριστόφορος Παπακαλιάτης – Κλέλια Ανδριολάτου: Φωτογραφίζονται στα γυρίσματα του Maestro
- Χανταϊός: Σε επιφυλακή οκτώ χώρες για πιθανή διασπορά μέσω επιβατών στο κρουαζιερόπλοιο MV Hondius
- Παναθηναϊκός – Βαλένθια για το 3-1 και την πρόκριση στο Final-4
- Το Ελ Νίνιο θα κάνει το 2027 την πιο καυτή χρονιά;


