Αρχαιολογική έκθεση στο Μουσείο Καπιτωλίου εγκαινιάζει ο Κωστής Στεφανόπουλος
Τα εγκαίνια της έκθεσης «Ανατολική Μεσόγειος, Κύπρος, Δωδεκάνησα, Κρήτη 16ος - 6ος π.Χ.», η οποία παρουσιάζεται στο χώρο των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου Καπιτωλίου της Ρώμης, θα τελέσει σήμερα, Τετάρτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.
Τα εγκαίνια της έκθεσης «Ανατολική Μεσόγειος, Κύπρος, Δωδεκάνησα, Κρήτη 16ος – 6ος π.Χ.», η οποία παρουσιάζεται στο χώρο των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου Καπιτωλίου της Ρώμης, θα τελέσει σήμερα, Τετάρτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.
Η έκθεση διοργανώθηκε από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρώμης και το Μουσείο Καπιτωλίου. Η πρώτη παρουσίαση της έκθεσης είχε γίνει το 1998 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, ύστερα από συνεργασία του Πανεπιστημίου Κρήτης και του υπουργείου Πολιτισμού, με συνδημιουργούς και συντονιστές του έργου τον καθηγητή Νικόλαο Σταμπολίδη και την έφορο αρχαιοτήτων Ηρακλείου Αλεξάνδρα Καρέτσου.
Με το ίδιο σκεπτικό, τους ίδιους επιστημονικούς υπεύθυνους και με τη συνδρομή της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη, η έκθεση οργανώθηκε και πάλι από τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού.
Στόχος της είναι να παρουσιάσει στο επιστημονικό και στο ευρύτερο κοινό τις σχέσεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των λαών της ανατολικής Μεσογείου από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού μέχρι την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου. Τα εκθέματα αποτελούν άλλοτε εισαγωγές από συγκεκριμένες περιοχές ή προϊόντα συγκεκριμένων εργαστηρίων, άλλοτε αντιγραφές ή απομιμήσεις και άλλοτε έργα στα οποία αναγνωρίζονται μείξεις στοιχείων και μοτίβων, καθώς και επιρροές από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και πολιτισμούς της ανατολικής Μεσογείου.
Συντελεστές της έκθεσης, που περιλαμβάνει έργα από τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Κρήτης, της Ρόδου, της Κω και της Κύπρου, είναι οι Γ.Τασούλας αρχαιολόγος, Αθ.Κάντα αρχαιολόγος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Κρήτης, Αγγ.Γιαννικουρή αρχαιολόγος της ΕΠΚΑ Ρόδου, Σ.Χατζησάββας διευθυντής αρχαιοτήτων Κύπρου, Δ.Πηλείδου αρχαιολόγος, Μπ.Δρούγκα αρχιτέκτων του υπουργείου Πολιτισμού, Δ.Μοσχονά και Λ.Παυλάτος συντηρητές του ΥΠΠΟ. Συνεργάστηκαν, επίσης, η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ, η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ και το Γραφείο Εκθέσεων της Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας