Απεικονίσεις της Παναγίας στη βυζαντινή τέχνη στο Μουσείο Μπενάκη από την Παρασκευή
Έκθεση με τίτλο «Μήτηρ Θεού: Απεικονίσεις της Παναγίας στη Βυζαντινή Τέχνη» διοργανώνει το Μουσείο Μπενάκη, συμμετέχοντας στον παγκόσμιο εορτασμό για τη συμπλήρωση 2.000 χρόνων από τη γέννηση του Χριστού. Η έκθεση θα ανοίξει τις πύλες της την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 14 Ιανουαρίου 2001. Τα εγκαίνιά της θα τελέσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
38
Έκθεση με τίτλο «Μήτηρ Θεού: Απεικονίσεις της Παναγίας στη Βυζαντινή Τέχνη» διοργανώνει το Μουσείο Μπενάκη, συμμετέχοντας στον παγκόσμιο εορτασμό για τη συμπλήρωση 2.000 χρόνων από τη γέννηση του Χριστού. Η έκθεση θα ανοίξει τις πύλες της την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 14 Ιανουαρίου 2001. Τα εγκαίνιά της θα τελέσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Στην έκθεση παρουσιάζονται 86 έργα βυζαντινής τέχνης, τα οποία χρονολογούνται από τον 4ο έως το 15ο αιώνα. Τα εκθέματα αποτελούνται από φορητές εικόνες, εικονογραφημένα χειρόγραφα, έργα μεταλλοτεχνίας και μικροτεχνίας, καθώς και υφάσματα. Η έκθεση χωρίζεται σε έξι ενότητες, καθεμία από τις οποίες φωτίζει μια διαφορετική πτυχή της λατρείας της Παναγίας και του εικαστικού υλικού με το οποίο συνδέθηκε.
Η συγκέντρωση των εκθεμάτων ήταν ίσως ένα από τα πιο δύσκολα στάδια της διοργάνωσης, καθώς μουσεία από όλο τον κόσμο έπρεπε να πειστούν ότι τα έργα που θα δάνειζαν δεν θα διέτρεχαν κανέναν κίνδυνο. Τελικά, οι διοργανωτές της έκθεσης, αλλά και οι προϋποθέσεις για την τοποθέτηση των εικόνων (π.χ. θα εκτίθενται σε χώρους με ελεγχόμενη θερμοκρασία) έδωσαν τις εγγυήσεις ότι τα έργα θα εκτεθούν με ασφάλεια.
Οι εικόνες προέρχονται από μουσεία της Αιγύπτου, της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, των ΗΠΑ, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κύπρου, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ολλανδίας, της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της Σερβίας.
Υπεύθυνη για την επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης και του καταλόγου είναι η καθηγήτρια Βυζαντινής Τέχνης, Μαρία Βασιλάκη. Υπεύθυνη για την οργάνωση του όλου εγχειρήματος είναι η αρχαιολόγος Ηλέκτρα Γεωργούλα.
Κύριοι χορηγοί της έκθεσης είναι το υπουργείο Πολιτισμού, το Ίδρυμα Ιωάννου Φ.Κωστοπούλου και η CosmΟΤΕ ΑΕ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ευρυτανία: Νεκρός 54χρονος σε τροχαίο – Το φορτηγό του έπεσε σε γκρεμό 40 μέτρων
- Χαρίτσης: Η ΝΔ δεν πρέπει να έχει τρίτη θητεία, οφείλει να λογοδοτήσει – Εκλογές να ανασάνει η χώρα
- Γιώτα Τσιμπρικίδου: «Η τωρινή μου εγκυμοσύνη ήταν δίδυμη, αλλά έχασα το ένα παιδάκι»
- Βουλή: 28 cd οι δικογραφίες του ΟΠΕΚΕΠΕ2 για τα 13 εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα
- Σχοινάς – Λαζαρίδης – Τουρνάς: Ποιοι είναι οι τρεις νέοι υπουργοί που μπαίνουν στην κυβέρνηση
- «Πάμε μια βόλτα;» Πρεμιέρα με τη Νίκη Λυμπεράκη στο MEGA
- Βόλος: Ανήλικη βγήκε στο μπαλκόνι και φώναζε βοήθεια – Κατήγγειλε τον πατέρα της ότι τη χτύπησε
- Σύλλογος Συγγενών Θυμάτων Τεμπών: Προσπάθεια συγκάλυψης η αναβολή της δίκης για τα χαμένα βίντεο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 03.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/nick-owuor-astro-nic-portraits-b25CZm2Nnco-unsplash-315x220.jpg)













































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442