Τρίτη 14 Απριλίου 2026
weather-icon 17o
Δύο αναθεωρητέες διατάξεις του νέου Συντάγματος αφήνουν άλυτο το θέμα της διαπλοκής

Δύο αναθεωρητέες διατάξεις του νέου Συντάγματος αφήνουν άλυτο το θέμα της διαπλοκής

Στο φαινόμενο της διαπλοκής και στον τρόπο που αντιμετωπίστηκε από την Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος αναφέρεται, σε άρθρο του στην εφημερίδα Τα Νέα, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκος Αλιβιζάτος.

35

Στο φαινόμενο της διαπλοκής και στον τρόπο που αντιμετωπίστηκε από την Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος αναφέρεται, σε άρθρο του στην εφημερίδα Τα Νέα, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκος Αλιβιζάτος.

Ο κ. Αλιβιζάτος διαπιστώνει ατέλειες στην αναθεωρητέα παρ. 9 του άρθρου 14, που αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, την οικονομική κατάσταση και τη χρηματοδότηση του Τύπου και των ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Και αυτό, διότι από τη διάταξη λείπει «η μόνη κύρωση που θα μπορούσε να καταστήσει αποτελεσματική την εφαρμογή της», δηλαδή η πρόβλεψη ότι οι συμβάσεις δημοσίων έργων και προμηθειών που θα συνάπτονται από ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης θα είναι άκυρες.


Σύμφωνα με τον κ. Αλιβιζάτο, η δεύτερη κρίσιμη διάταξη είναι η νέα παρ. 2 του άρθρου 15, η οποία προβλέπει ότι ο άμεσος έλεγχος του κράτους στη ραδιοφωνία και την τηλεόραση διατηρείται και ανατίθεται στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Ο κ. Αλιβιζάτος υποστηρίζει ότι η εξαγγελλόμενη αναβάθμιση του ΕΣΡ σε συνταγματικό θεσμό από τον υπουργό Τύπου και ΜΜΕ Δημήτρη Ρέππα, τη στιγμή που το σχετικό άρθρο συζητείται στην Επιτροπή Αναθεώρησης της Βουλής, μπορεί να «προκαλέσει μόνο καγχασμό στους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες», καθώς το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο του κ. Ρέππα εξαγγέλλει τα «εκ διαμέτρου αντίθετα για τη σύνθεση του οργάνου».


Ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου χαρακτηρίζει «αδιανόητο» να προτείνει ο εισηγητής της πλειοψηφίας την ανάδειξη των μελών του ΕΣΡ από τη Βουλή και ο υπουργός Τύπου να υποστηρίζει ότι τα μέλη του ΕΣΡ θα επιλέγονται από κατάλογο που θα καταρτίζει ο ίδιος.


Αναφερόμενος γενικότερα στο πρόβλημα της διαπλοκής, ο κ. Αλιβιζάτος επισημαίνει ότι αυτό δεν επιλύεται μόνο με διακηρύξεις, αλλά απαιτείται και πολιτική βούληση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Headlines:
Δείτε όλες τις Τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 14 Απριλίου 2026
Cookies