Εκθεση για τον Κλασικό Πολιτισμό στο Βερολίνο την άνοιξη του 2002
Αρχαιολογική έκθεση με τίτλο Κλασικός Πολιτισμός 2002 προγραμματίζουν για το διάστημα Μαρτίου - Μαΐου 2002 τα μουσεία Βερολίνου και Κολονίας, στο χώρο τέχνης Gropiusbau, στο Βερολίνο, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη ο υπουργός Πολιτισμού, Θεόδωρος Πάγκαλος.
Αρχαιολογική έκθεση με τίτλο Κλασικός Πολιτισμός 2002 προγραμματίζουν για το διάστημα Μαρτίου – Μαΐου 2002 τα μουσεία Βερολίνου και Κολονίας, στο χώρο τέχνης Gropiusbau, στο Βερολίνο, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη ο υπουργός Πολιτισμού, Θεόδωρος Πάγκαλος.
Στόχος της έκθεσης, όπως επισήμανε στη συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του Μουσείου Βερολίνου, καθηγητής Wolf-Dieter Heilmeyer, είναι να εξηγήσει στον επισκέπτη τι σημαίνει κλασικός αιώνας και πώς αυτός επέδρασε στα μετέπειτα ρεύματα τέχνης.
Η αρχαιολογική αυτή έκθεση έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι αφενός θα πραγματοποιηθεί σε μια μητρόπολη του Ευρωπαϊκού Κλασικισμού με μεγάλη παράδοση και αφετέρου θα γίνει στην αρχή ενός νέου αιώνα, ο οποίος κάθε άλλο παρά κλασικός υπόσχεται να είναι τόνισε ο καθηγητής Heilmeyer.
Τα εκθέματα θα προέρχονται από επτά χώρες, τη Γερμανία, την Αγγλία, τη Γαλλία, την Αυστρία, τη Δανία, την Ιταλία και την Ελλάδα, ενώ για την προετοιμασία της έκθεσης υπάρχει ήδη στενή συνεργασία με τη γερμανική αρχαιολογική σχολή στην Ελλάδα και το Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού στο Βερολίνο.
Οι ενότητες στις οποίες χωρίζεται η έκθεση είναι: Η Αθήνα και ο κόσμος τον 5ο αιώνα, Ο δημόσιος βίος: δημοκρατία, ιμπεριαλισμός, άτομο και νόρμα, αγορά, εκπαίδευση, αθλητισμός, Εικαστικά θέματα και φόρμες, Μέτρο, μέτρηση, ακρίβεια και μέγεθος, Συμφραζόμενα και εργασία, Διάδοση του Κλασικού Πολιτισμού. Ο Κλασικός Πολιτισμός στον 4ο αι. π.Χ., Ο νέος Κλασικός Πολιτισμός στη Ρώμη και Αναγεννήσεις και Κλασικισμοί, ο Κλασικός Πολιτισμός στον 20ό αιώνα.
Παράλληλα με την έκθεση, θα πραγματοποιηθούν συνέδρια για τον Κλασικό Πολιτισμό στις επτά χώρες από όπου θα προέρχονται τα εκθέματα, ενώ το μεγάλο, κεντρικό, συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.
Εκτός του συνεδρίου, οι διοργανωτές προγραμματίζουν στο Βερολίνο και σε άλλες γερμανικές πόλεις ένα μεγάλο φεστιβάλ θεάτρου, όπου θα παρουσιαστούν πρόσφατες παραγωγές αρχαιοελληνικού δράματος, ένα φεστιβάλ κλασικού χορού, εκδηλώσεις για την κλασική λογοτεχνία και συναυλίες κλασικής μουσικής.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.