
Η ιστορία της Ιταλίας στο έλεος των αρχαιοκάπηλων
Η αρχαιοκαπηλία είναι, για την Ιταλία, η τέταρτη μεγαλύτερη εγκληματική δραστηριότητα, μετά τα ναρκωτικά, τα όπλα και το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έκθεση των Αρχών της χώρας, οι οποίες προειδοποιούν πως οι αρχαιοκάπηλοι οργανώνονται περισσότερο και γίνονται πιο αδίστακτοι, ενώ η αστυνομία αδυνατεί να ελέγξει τη διακίνηση κλεμμένων έργων τέχνης προς το εξωτερικό.
29
Η αρχαιοκαπηλία είναι, για την Ιταλία, η τέταρτη μεγαλύτερη εγκληματική δραστηριότητα, μετά τα ναρκωτικά, τα όπλα και το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έκθεση των Αρχών της χώρας, οι οποίες προειδοποιούν πως οι αρχαιοκάπηλοι οργανώνονται περισσότερο και γίνονται πιο αδίστακτοι, ενώ η αστυνομία αδυνατεί να ελέγξει τη διακίνηση κλεμμένων έργων τέχνης προς το εξωτερικό.
Οπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα Τhe Guardian, οι tombaroli -οι τυμβωρύχοι που αναζητούν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που κρύβονται σε ετρουσκικούς και ρωμαϊκούς τάφους- δρουν κυρίως στη νότια Ιταλία και τη Σικελία, υπό την προστασία της Μαφίας και χωρίς ιδιαίτερες προφυλάξεις -κάποτε χρησιμοποιούν και μπουλντόζες, ακόμα και υπό το φως της ημέρας!
Τα ευρήματα, κατόπιν, προωθούνται στο εξωτερικό, κυρίως στην Ελβετία. Η αστυνομία πέτυχε να συλλάβει το 1999 το σύνδεσμο της Μαφίας με την ελβετική, το συλλέκτη Βιτσένζο Καμαράτα, ιδιοκτήτη 30.000 αντικειμένων, συνολικής αξίας 10,6 δισ. δρχ., που θεωρούνται ότι ήταν κλεμμένα.
Ωστόσο, οι επιτυχίες των Αρχών είναι περιορισμένες, σε σύγκριση με τον αριθμό των έργων που ιδιοποιούνται οι αρχαιοκάπηλοι.
Τέσσερα είναι τα πιο σημαντικά ευρήματα που επέστρεψαν στην Ιταλία από την Ελβετία: ένα χρυσό φιαλίδιο του 450 π.Χ., μία μαρμάρινη σαρκοφάγος του 2ου π.Χ. αιώνα, ένα μαρμάρινο Καπιτωλίνο, της ίδιας εποχής, και ένα άγαλμα της Αφροδίτης.
Η έκθεση της ιταλικής Ενωσης Μουσείων και του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων επιπλήττει τις χώρες που αρνούνται να υπογράψουν τα πρωτόκολλα του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών, που απαγορεύουν το εμπόριο κλεμμένων έργων τέχνης.
Η αρχαιοκαπηλία τροφοδοτείται, κυρίως, εξαιτίας του ανταγωνισμού ανάμεσα στα μουσεία του κόσμου, για να αποκτήσουν επίζηλα εκθέματα, αναφέρει η Αμερικανική Αρχαιολογική Επιθεώρηση, και η βρετανική εφημερίδα The Guardian προσθέτει πως οι ιταλικές αστυνομικές αρχές εξετάζουν συστηματικά τους καταλόγους μεγάλων οίκων δημοπρασιών, αναζητώντας είδη με σκοτεινή προέλευση. Κάποια από αυτά έχουν επιστρέψει στην Ιταλία, όταν αποδείχτηκε πως ήταν κλεμμένα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ιράν: Οι κόρες του Κασέμ Σολεϊμανί διαψεύδουν ότι έχουν σχέση με τις γυναίκες που συνελήφθησαν στις ΗΠΑ
- Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη
- Περίπου 1.500 ναύτες των ΗΠΑ έφυγαν πανικόβλητοι από το Μπαχρέιν – Δεν πήραν ούτε τις στολές τους
- Ακρίβεια: Στα ύψη οι τιμές των καυσίμων – Πόσο θα κοστίσει το Πάσχα στο χωριό
- Λίβανος: Δυο κοριτσάκια σκοτώθηκαν, τουλάχιστον 40 οι τραυματίες από τα ισραηλινά πλήγματα
- Ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζει δημοσκόπηση που τον παρουσιάζει με 96% θετική γνώμη ως πρόεδρο των ΗΠΑ




