
Προς πλήρη αναγνώριση τα πτυχία των κοινοτικών τεχνικών ιδρυμάτων
Την πλήρη αναγνώριση των κοινοτικών πτυχίων τεχνικών επαγγελματικών ιδρυμάτων ως ισότιμα των ελληνικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) προβλέπει το προεδρικό διάταγμα που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας στο Συμβούλιο της Επικρατείας την Τρίτη.
55
Την πλήρη αναγνώριση των κοινοτικών πτυχίων τεχνικών επαγγελματικών ιδρυμάτων ως ισότιμα των ελληνικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) προβλέπει το προεδρικό διάταγμα που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας στο Συμβούλιο της Επικρατείας την Τρίτη.
Με το συγκεκριμένο προεδρικό διάταγμα συμμορφώνεται η ελληνική νομοθεσία με την κοινοτική οδηγία 89/48ΕΟΚ, η οποία καθορίζει ένα γενικό σύστημα αναγνώρισης των διπλωμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που πιστοποιούν επαγγελματική εκπαίδευση ελάχιστης διάρκειας τριών ετών.
Κατά συνέπεια, η ρύθμιση επιτρέπει την είσοδο των κοινοτικών πτυχιούχων τεχνικών ιδρυμάτων στην ελληνική αγορά εργασίας.
Ωστόσο, από το διάταγμα εξαιρούνται γιατροί, δικηγόροι, κτηνίατροι, νοσηλευτές, αρχιτέκτονες, μηχανικοί και οπτικοί, για τους οποίους προβλέπεται διαφορετική διαδικασία αναγνώρισης άσκησης του επαγγέλματός τους.
Το διάταγμα ανοίγει επίσης το δρόμο στους πτυχιούχους των ελληνικών ΤΕΙ για τη συνέχιση των σπουδών τους σε ΑΕΙ της αλλοδαπής, πράγμα που θα τους επιτρέπει να διεκδικήσουν ισότιμη επαγγελματική μεταχείριση με τους πτυχιούχους των ελληνικών ΑΕΙ.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα υποχρεώθηκε να εντάξει την κοινοτική οδηγία μετά την απειλή επιβολής χρηματικού προστίμου από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πέθανε η δημοσιογράφος του «Αθήνα 9,84» Ελένη Σούρδη σε ηλικία 54 ετών
- Bimbofication: Το φετίχ παρενδυσίας του crossdresser συζύγου της Κρίστι Νόεμ σπάει τα κοντέρ στο Pornhub
- Οι εξηγήσεις των Μπακς στο ΝΒΑ για τον Αντετοκούνμπο και η θέση του «Greek Freak» (pic)
- Ο πόλεμος στο Ιράν είναι κακός για τον πληθωρισμό, αλλά ακόμα χειρότερος για την ανάπτυξη
- «Καμία εμπλοκή μου » – Τι υποστηρίζει ο Μηταράκης για την επιδότηση κτηνοτρόφου στη Χίο
- ΠΑΟΚ – Καρδίτσα 93-90: Ανατροπή και νίκη με εντυπωσιακό 4ο δεκάλεπτο (vids)
- Τροχαίο στον Πειραιά – Μάχη να κρατηθεί στη ζωή δίνει ο 17χρονος που παρασύρθηκε από αστικό λεωφορείο
- Συνάντηση Ερντογάν με Ζελένσκι, μια μέρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με Πούτιν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 04.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/enq-1998-sqq-CriDQFQ-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442