Σάββατο 04 Απριλίου 2026
weather-icon 15o
Στήριξη του ΕΣΥ ζήτησε ο υπουργός Υγείας

Στήριξη του ΕΣΥ ζήτησε ο υπουργός Υγείας

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων δηλώνει ικανοποιημένη από το επίπεδο των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ωστόσο, στιγματίζουν φαινόμενα όπως η έλλειψη ξενοδοχειακής υποδομής των νοσοκομείων, η ανυπαρξία καθαριότητας και η παρουσία ράντζων.

37

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων δηλώνει ικανοποιημένη από το επίπεδο των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ωστόσο, στιγματίζουν φαινόμενα όπως η έλλειψη ξενοδοχειακής υποδομής των νοσοκομείων, η ανυπαρξία καθαριότητας και η παρουσία ράντζων.

Τα παραπάνω στοιχεία παρέθεσε ο υπουργός Υγείας Λάμπρος Παπαδήμας, μιλώντας την Παρασκευή σε ημερίδα για τα προβλήματα και τις προοπτικές του ΕΣΥ, στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου.


Ποσοτικοί και ποιοτικοί δείκτες, όπως η αύξηση του αριθμού προσέλευσης, η μείωση του μέσου χρόνου νοσηλείας και η μείωση κατά 65% του αριθμού των Ελλήνων που καταφεύγουν στα νοσοκομεία του εξωτερικού, αποδεικνύουν τη βελτίωση του τομέα της υγείας τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας.


Αναφερόμενος στις ελλείψεις του δημόσιου τομέα υγείας, έκανε λόγο για κατακερματισμό του συστήματος και μη συνεργασία του ΕΣΥ με τα ασφαλιστικά ταμεία, που έχουν αποτέλεσμα την ανισότητα της πρόσβασης των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας. Επιπλέον, επισήμανε την ανάγκη ορθολογικότερου σχεδιασμού της ανάπτυξης και της λειτουργίας του συστήματος, προκειμένου να εξαλειφθούν φαινόμενα όπως η άνιση κατανομή νοσοκομείων, ιατρικού προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής.


Ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι ο ιδιωτικός τομέας στην υγεία δεν διογκώνεται, κατά τη γενική πεποίθηση, αλλά αντίθετα μειώνεται, και εξήγγειλε τη λήψη μέτρων για τον έλεγχο των διαγνωστικών κέντρων και των ιδιωτικών κλινικών.


Ο θεσμός του νοσοκομειακού γιατρού με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση οδήγησε στην υπαλληλοποίηση των γιατρών, υπογράμμισε ο Λουκάς Παπαδήμας. Οι γιατροί δεν έχουν κίνητρα να παράγουν έργο, καθώς δεν υπάρχουν προοπτικές μισθολογικής και επιστημονικής εξέλιξης.


Αλλα μεγάλα θέματα προς επίλυση στο ζωτικό τομέα της υγείας, που έθιξε ο υπουργός Υγείας, είναι η θέσπιση ενιαίου ασφαλιστικού φορέα και ο περιορισμός της σπατάλης, ο προσανατολισμός των εξωνοσοκομειακών γιατρών στην πρόληψη, αντί της θεραπείας, και η αναδιοργάνωση του νοσοκομειακού χάρτη με τη δημιουργία, για παράδειγμα, ειδικών μονάδων αποθεραπείας και αποκατάστασης.

ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Απριλίου 2026
Απόρρητο