Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα κορίτσια των Ghostbusters -και ο σκηνοθέτης τους- μιλούν στο in.gr

Τα κορίτσια των Ghostbusters -και ο σκηνοθέτης τους- μιλούν στο in.gr

...

Αγγελική Στελλάκη

Τέσσερις από τις πιο δημοφιλείς αμερικανίδες κωμικούς και ο σκηνοθέτης Πολ Φάιγκ αποφάσισαν να γεμίσουν και πάλι την κινηματογραφική οθόνη με φαντάσματα.

Μελίσα ΜακΚάρθι, Κρίστεν Γουίγκ, Κέιτ ΜακΚίνον και Λέσλι Τζόουνς είναι οι νέες Ghostbusters που συνειδητοποιούν ότι φαντάσματα υπάρχουν και αποφασίζουν να τα κυνηγήσουν -όπως πριν από αυτές ο Μπιλ Μάρεϊ, ο Νταν Ακρόιντ, ο Χάρολντ Ράμις και ο Έρνι Χάντσον (στην κλασική ταινία του 1984 και στο σίκουελ του 1989).


Από τη Βοστώνη όπου πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα, ο Πολ Φάιγκ και τα κορίτσια του μιλούν μέσω Skype σε μία ομάδα ξένων δημοσιογράφων που βρέθηκαν στο Κανκούν για το Summer of Sony. Το in.gr ήταν εκεί και οι τέσσερις πρωταγωνίστριες και ο σκηνοθέτης απάντησαν στις ερωτήσεις του.

«Είμαι τεράστιος φαν της ταινίας από την πρώτη στιγμή που την είδα – θα ήθελα να πω από όταν ήμουν παιδί, αλλά δεν ισχύει. Ήμουν έφηβος όταν την είδα. Τώρα είμαι 80 χρονών (γέλια). Είναι συναρπαστικό το να μπορώ τώρα να πάρω τη σειρά (ταινιών) και να τη φέρω σε μια καινούρια γενιά που θα την κάνει δική της. Οι παλιές ταινίες ήταν υπέροχες και τώρα κάναμε τη δική μας με αυτές τις φανταστικές κωμικούς» λέει ο σκηνοθέτης Πολ Φάιγκ.

Η ιστορία δεν αποτελεί σίκουελ των παλιών ταινιών Ghostbusters, αλλά ένα reboot (στην ουσία ένα νέο ξεκίνημα). Σε αυτή οι επιστήμονες Έριν Γκίλμπερτ (Κρίστεν Γουίγκ) και Άμπι Γέιτς (Μελίσα ΜακΚάρθι) μαζί με την μηχανικό πυρηνικής ενέργειας Τζίλιαν Χόλτσμαν (Κέιτ ΜακΚίνον) και την εργαζόμενη στο μετρό Πάτι Τόλαν (Λέσλι Τζόους), αλλά και τον -όχι και τόσο έξυπνο- γραμματέα τους Κέβιν (Κρις Χέμσγουερθ) φτιάχνουν μία ομάδα που θα επιχειρήσει να σώσει τη Νέα Υόρκη από την επέλαση υπερφυσικών οντοτήτων.

«Πρόκειται για την ιστορία από την αρχή. Βλέπουμε πώς εξελίσσεται η τεχνολογία και οι χαρακτήρες. Αυτό που με κάνει να ενθουσιάζομαι είναι ότι πρόκειται για μία ταινία που απευθύνεται σε όλους. Είναι μία σωματική κωμωδία, αστεία, αλλά βασίζεται σε ανθρώπινες σχέσεις και χαρακτήρες. Φαίνεται πραγματική, αλλά είναι αστεία και φιλόδοξη» λέει ο Φάιγκ.

Αρχικά, η παραγωγή δέχθηκε πολλές επιθέσεις για το γεγονός ότι δεν επέλεξε άνδρες πρωταγωνιστές. Πώς βλέπουν οι πρωταγωνίστριες των Ghostbusters αυτή την απόφαση;

«Ήθελα να γίνω Ghostbuster όταν ήμουν παιδί. Απλά δεν σκέφτηκα ποτέ ότι αυτοί οι τέσσερις τύχαινε να είναι άνδρες. Έπαιζα τους Ghostbusters και σκεφτόμουν ότι μπορώ και εγώ να είμαι μία από αυτούς. Όταν ενηλικιώθηκα, δεν πίστευα πλέον ότι θα μπορούσε να συμβεί. Τελικά, ο παιδικός μου εαυτός είχε δίκιο» λέει η Μελίσα ΜακΚάρθι.

«Όλοι μπορούν να είναι Ghostbusters. Μπορούν να είναι γυναίκες, άνδρες, μαύροι, λευκοί, Κινέζοι, οποιοσδήποτε. Αυτό που κάνεις είναι απλά να σκοτώνεις φαντάσματα» συμφωνεί η Λέσλι Τζόουνς. Η ηθοποιός έπεσε θύμα ρατσιστικών σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη συμμετοχή της στην ταινία, με το Twitter να μπλοκάρει χρήστη που της επιτέθηκε φραστικά.

Οι τέσσερις πρωταγωνίστριες έχουν εμφανιστεί στο Saturday Night Live, φέρνουν εκατομμύρια δολάρια στα ταμεία, γράφουν τα δικά τους σενάρια… Πώς βλέπουν τη θέση των γυναικών κωμικών στο Χόλιγουντ;

«Νομίζω ότι έχουμε δρόμο μπροστά μας» λέει η Κρίστεν Γουίγκ. «Εμείς απλά προσπαθούμε να κάνουμε διασκεδαστικά πράγματα και να περνάμε καλά μαζί. Μου κάνουν συχνά αυτή την ερώτηση εξαιτίας της ταινίας Bridesmaids (σ.σ. της οποίας έγραψε το σενάριο). Έχει ανάψει πράσινο φως για κάποιες ταινίες, αλλά θα έπρεπε να γυριστούν και άλλες και να δίνονται περισσότερες ευκαιρίες σε γυναίκες σεναριογράφους. Παλεύουμε ακόμα. Δεν έχουμε φτάσει εκεί που θα θέλαμε».

«Για μένα σημασία έχει η ποικιλομορφία. Χρειάζεται αυτές οι ιστορίες να ειπωθούν από όσο το δυνατόν περισσότερες οπτικές γωνίες. Χρειάζονται γυναίκες όλων των ηλικιών, άνδρες όλων των ηλικιών, διαφορετικά υπόβαθρα, διαφορετικές χώρες. Για μένα όσο μεγαλύτερη ποικιλομορφία υπάρχει, τόσο πιο ενδιαφέρουσες οι ιστορίες» συμπληρώνει η Μελίσα ΜακΚάρθι.

Τα τέσσερα κορίτσια μιλούν και για τη συνεργασία τους με τον Κρις Χέμσγουερθ που ερμηνεύει τον γραμματέα τους και αναφέρονται στην πρώτη φορά που τον είδαν.

«Του ζητήσαμε απλά να σταθεί και να μη μιλά και να μας αφήνει να τον κοιτάμε και να τον κοιτάμε μέχρι να χορτάσουμε» λέει η Κέιτ ΜακΚίνον.

«Ναι, μέχρι να μας σταματήσει κάποιος από το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού» προσθέτει η Μελίσα ΜακΚάρθι, προκαλώντας το γέλιο των παρευρισκομένων.

Πέρα από κωμωδία, οι Ghostbusters ήταν πάντα και μια περιπέτεια. «Στόχος μου ήταν να δημιουργήσω ένα ξεκαρδιστικό θέαμα που έχει πολλά πράγματα που δεν θα περιμένεις από μία ταινία με Ghostbusters και από μία ταινία -αν και μισώ το ότι το λέω αυτό- που έχει τέσσερις γυναίκες ηθοποιούς σε πρωταγωνιστικούς ρόλους» λέει ο Φάιγκ. «Προσπαθούμε να ρίξουμε αυτόν τον τοίχο και να κάνουμε όλους τους ανθρώπους, όλων των ηλικιών και των φυλών να πουν: «Πωπω δεν το περίμενα αυτό»» προσθέτει ο σκηνοθέτης.

Υπήρξε ανησυχία για το γεγονός ότι θέλησαν να δώσουν τη δική τους εκδοχή δύο τόσο αγαπητών ταινιών (έστω και με τις «ευλογίες» του παραγωγού και σκηνοθέτη Άιβαν Ράιτμαν);

«Κάθε φορά που παίρνεις κάτι τόσο μεγάλο (όσο το Ghostbusters) που έχει τέτοιο παρελθόν και σημαίνει τόσα πολλά για τόσους πολλούς ανθρώπους, πρέπει να σταματήσεις λίγο και να σκεφτείς» απαντά η Μελίσα ΜακΚάρθι.

«Το γεγονός ότι ο Πολ το σκηνοθετούσε και ότι αυτός και η Κέιτι (σ.σ. Ντιπόλντ) έγραψαν το σενάριο με έκανε να σκεφτώ ότι η ταινία θα γινόταν πραγματικότητα. Δεν είχα ούτε έναν δισταγμό. Νομίζω ότι είναι μια σπουδαία ταινία που άξιζε να ξαναγυριστεί με έναν τρόπο φρέσκο και καινούριο. Δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε χωρίς τον Πολ» προσθέτει.

«Σκέφτηκα ότι ήταν πολύ γενναία απόφαση (να γυριστεί ξανά το Ghostbusters). Θα ήταν διασκεδαστικό. Φυσικά και ήθελα να είμαι τμήμα όλου αυτού» προσθέτει η Λέσλι Τζόουνς.

«Το Ghostbusters είναι μια εμβληματική ταινία και ξέρεις ότι θα υπάρξουν συγκρίσεις με την ταινία μας, γιατί πρόκειται για το ίδιο πράγμα. Αλλά την ίδια στιγμή είναι και πολύ, πολύ διαφορετικό» σημειώνει η Κρίστεν Γουίγκ.

Το Ghostbusters, όμως, δεν αποκλείεται να διευρυνθεί και σύμφωνα με την χολιγουντιανή μόδα των τελευταίων ετών να εξελιχθεί σε ένα ολόκληρο κινηματογραφικό «σύμπαν». Με έντονες τις φήμες για μία ανδρική εκδοχή (με πρωταγωνιστές τους Τσάνινγκ Τάτουμ και Κρις Πρατ) το in.gr ρωτά τον Πολ Φάιγκ για το μέλλον των Ghostbusters. Θα δούμε τα κορίτσια Ghostbusters να ενώνουν δυνάμεις με μία ομάδα αγοριών Ghostbusters;

«Το μοναδικό Ghostbusters το οποίο γνωρίζουμε είναι αυτό στο οποίο πρωταγωνιστούν αυτές οι τέσσερις κυρίες. Δεν μπορούμε να σκεφτούμε τίποτε άλλο πέρα από αυτό» απαντά κατηγορηματικά ο Πολ Φάιγκ.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο παραγωγός Άιβαν Ράιτμαν είπε ότι το πρότζεκτ βρισκόταν σε εξέλιξη αλλά ότι ο ίδιος «δεν είχε εμπλακεί σε αυτό». «Δεν ήταν ποτέ πραγματικό» είπε, προσθέτοντας ότι είχαν γραφτεί μόλις 30 σελίδες σεναρίου για αυτή την εκδοχή, οι οποίες δεν ήταν καλές. Δεν απέκλεισε, πάντως, να υπάρξει τελικά ένα διευρυμένο σύμπαν της ταινίας. Ο Ράιτμαν δήλωσε ότι μισεί αυτόν τον όρο, αλλά πρόσθεσε: «Ελπίζουμε να καταφέρουμε να βγάλουν νόημα αυτές οι ξεχωριστές ταινίες (οι παλιές και η καινούρια). Έχουμε μία ιδέα, εργαζόμαστε πάνω σε αυτήν».

Τι είναι, όμως, αυτό που κάνει τους Ghostbusters, τo Jurassic Park ή το Star Wars -ταινίες που αναδύουν νοσταλγία-, ξανά τόσο επιτυχημένες;

Ο Πολ Φάιγκ έχει την απάντηση: «Πρόκειται απλά για σπουδαίες ιδέες. Το Jurassic Park είναι σπουδαία ιδέα. Το ίδιο και οι Ghostbusters. Όταν η Έιμι Πασκάλ (σ.σ. τότε πρόεδρος της Sony) με προσέγγισε μαζί με τον Άιβαν, ήμουν νευρικός και δεν ήξερα πως να κάνω ένα σίκουελ. Αλλά το σκεφτόμουν: τέσσερις άνθρωποι που πολεμούν με τεχνολογικά μέσα το υπερφυσικό είναι μία ιδέα – χρυσωρυχείο, δημιουργικά μιλώντας. Οι ιδέες άρχισαν να στροβιλίζονται στο μυαλό μου. Και στη συνέχεια σκέφτηκα ότι εάν μπορέσω να έχω στο καστ τέσσερις από τους πιο αστείους ανθρώπους που γνωρίζω, όσο τρομακτικό και αν μοιάζει το να αναμετρηθώ με αυτό, είναι και τρομερά συναρπαστικό. Οι πιθανότητες που ανοίγονταν μπροστά μας ήταν άπειρες».

Ποια είναι η σχέση των τεσσάρων νέων Ghostbusters με τα φαντάσματα; Έχουν συναντήσει ποτέ κανένα;

«Την πρώτη φορά που οδήγησα μέχρι τη Νέα Υόρκη ήμουν με έναν φίλο μου και δεν ξέραμε ποιον αυτοκινητόδρομο έπρεπε να πάρουμε» λέει η Λέσλι Τζόουνς. «Προσπαθούσαμε να βρούμε εάν έπρεπε να κινηθούμε ευθεία ή να στρίψουμε και ετοιμαζόμασταν να πάρουμε μια απόφαση τη στιγμή που ένα αυτοκίνητο σταμάτησε δίπλα μας. Δεν καταλάβαμε από που είχε έρθει. Μια γυναίκα μάς είπε: «Παιδιά, αυτόν τον δρόμο πρέπει να πάρετε. Αυτός θα σας οδηγήσει κατευθείαν στη Νέα Υόρκη». Γυρίσαμε να κοιτάξουμε τον χάρτη και μόλις σηκώσαμε το κεφάλι μας για να την ευχαριστήσουμε, είχε εξαφανιστεί» τονίζει.

«Επρόκειτο για φάντασμα – GPS» σχολιάζει η Κέιτ ΜακΚίνον.

«Πιστεύω στα φαντάσματα» λέει η Μελίσα ΜακΚάρθι. «Δεν ξέρω σε ποιο βαθμό, αλλά σίγουρα υπάρχει κάποια άλλη διάσταση. Ζούσα σε ένα σπίτι που σίγουρα υπήρχε κάτι μέσα του και πάντα αισθανόμασταν ότι κάτι βρισκόταν στη σοφίτα, όπου ήταν και το υπνοδωμάτιό μου. Δεν ήταν τρομακτικό, αλλά υπήρχε μία χειροπιαστή ενέργεια εκεί. Νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αυτή την αίσθηση» προσθέτει.

Ο Πολ Φάιγκ προσπαθεί να ελαφρύνει την ατμόσφαιρα: «Εμένα με επισκέφθηκε μόλις το φάντασμα του φαγητού που έφαγα. Συγγνώμη».




* Η ταινία «Ghostbusters» θα προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες από την Πέμπτη 28 Ιουλίου, σε διανομή Feelgood.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Κοκκινίζει» το «Βίλα Παρκ»: Πόσα εισιτήρια θα πάρει ο Ολυμπιακός…

Τα εισιτήρια που θα πάρει ο Ολυμπιακός για τον εκτός έδρας ημιτελικό με την Άστον Βίλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024