Καύσωνας: Xάρτης με τις θερμοκρασίες στην Αττική
Ο Κώστας Λαγουβάρδος, μιλά για τον τρόπο που διαμορφώνονται οι θερμοκρασίες λόγω των ανέμων - Τι δείχνει ο σημερινός χάρτης της Αττικής που παρουσιάζει πρώτο το in
Ο δεύτερος κατά σειρά καύσωνας του φετινού καλοκαιριού βρίσκεται στο τέλος του, με πολλές διαφορετικές θερμοκρασίες να καταγράφονται σήμερα σε διαφορετικές περιοχές στην Αττική. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
Την απάντηση μας δίνει ο Κώστας Λαγουβάρδος, επικεφαλής του meteo και διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, μέσα από έναν αναλυτικό σημερινό χάρτη της Αττικής, σε επιμέλεια του αναλυτή δεδομένων Γιώργου Κύρου, τον οποίο παρουσιάζει πρώτο το in.
Όπως εξηγεί ο κ. Λαγουβάρδος: «Σήμερα, οι ισχυροί δυτικοί άνεμοι που έρχονται από τον Κορινθιακό κόλπο και γίνονται όταν φτάνουν στην Αττική, άνεμοι καταβάτες, οδήγησαν στο να ανέβει η θερμοκρασία στα ανατολικά τμήματα της Αττικής: Ραφήνα, Πόρτο Ράφτη, Αυλώνας κ.τ.λ. Είναι ενδεικτικό ότι λόγω των δυτικών ανέμων η θερμοκρασία στη Νέα Μάκρη έφτασε σήμερα το μεσημέρι στην Αττική στους 39, 5 βαθμούς Κελσίου.
Ενώ λοιπόν τις προηγούμενες μέρες αυτές οι περιοχές επηρεάζονταν θετικά από τη θαλάσσια αύρα, σήμερα, οι δυτικοί άνεμοι άλλαξαν εκεί το τοπίο. Αντίθετα, η θαλάσσια αύρα του Σαρωνικού κράτησε χαμηλά τις θερμοκρασίες στα νότια προάστια της Αθήνας. Στο Φάληρο, τον Αγιο Κόσμα και την Αγία Μαρίνα, η θερμοκρασία την ίδια ώρα που η βορειοανατολική Αττική «φλέρταρε» με τους 40 βαθμούς Κελσίου, βάσει των μετρήσεων των σταθμών μας, δεν ξεπερνούσε τους 31 βαθμούς Κελσίου.
Την ίδια στιγμή, σε περιοχές του κέντρου μακριά από τη θάλασσα, περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο του φαινομένου της “αστικής θερμικής νησίδας” οι θερμοκρασίες ήταν πολύ υψηλές. Ένα παράδειγμα, οι 37 βαθμοί Κελσίου που κατέγραψε ο σταθμός μας στα Πατήσια».
Το συμπέρασμα σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο είναι πως οι άνεμοι είναι ένας κρίσιμος παράγοντας στην πρόγνωση του καιρού δεδομένου ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των θερμοκρασιών.
Οσον αφορά τον καύσωνα την τελευταία μέρα του οποίου βιώνουν σήμερα οι πολίτες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ο κ. Λαγουβάρδος κάνει λόγο για ένα τετραήμερο κύμα ζέστης το οποίο ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή και εμπίπτει στους συνηθισμένους καύσωνες του καλοκαιριού.
« Το συγκεκριμένο κύμα ζέστης δεν ήταν ακραίο, ούτε θερμοκρασιακά ούτε και ως διάρκεια» σημειώνει ο κ. Λαγουβάρδος, προσθέτοντας πως ένα νέο ζεστό κύμα, μεγαλύτερης διάρκειας αυτή τη φορά περιμένει τους Ελληνες στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, μετά από το διάλειμμα από τις υψηλές θερμοκρασίες που θα ξεκινήσει αύριο Πέμπτη.
- Βενεζουέλα: Αναστέλλουν τις πτήσεις εταιρείες του Παναμά και της Κολομβίας για λόγους ασφαλείας
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Ακουγαν τους κοριούς
- Wall Street: Οι αγορές κρατούν την ανάσα τους λίγο πριν την απόφαση της Fed
- Economist: H λέξη της χρονιάς «πνίγεται» σε δημιουργήματα τεχνητής προχειρότητας…
- Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Γουέστ Χαμ 1-1: Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν αλλά σκόνταψαν στο τέλος
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.12.2025]


