
Ο Moody’s αναβάθμισε την προοπτική της Ιταλίας διατηρώντας τη βαθμίδα Baa3
Η προοπτική της ιταλικής οικονομίας έχει βελτιωθεί χάρη στην «καλύτερη του αναμενόμενου δημοσιονομική επίδοση το 2024», αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.
Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s διατήρησε χθες Παρασκευή την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας στη βαθμίδα Baa3, αναβαθμίζοντας όμως την προοπτική από σταθερή σε θετική (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Andrew Kelly).
Στην ανακοίνωσή του, ο οίκος Moody’s επισημαίνει πως η προοπτική της ιταλικής οικονομίας έχει βελτιωθεί χάρη στην «καλύτερη του αναμενόμενου δημοσιονομική επίδοση το 2024» σ’ ένα περιβάλλον «πολιτικής σταθερότητας» στη χώρα.
Το πρώτο τρίμηνο του 2025, το ΑΕΠ της Ιταλίας αυξήθηκε κατά 0,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο
Ωστόσο, υπογραμμίζει πως το χρέος της Ιταλίας παραμένει υψηλό. Διαμορφώθηκε στο 135,3% του ΑΕΠ το 2024.
Το πρώτο τρίμηνο του 2025, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ιταλίας αυξήθηκε κατά 0,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, χάρη στην πρόοδο σ’ όλους τους τομείς εκτός από τις υπηρεσίες, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (ISTAT).
Στα τέλη Απριλίου, ο ιταλός υπουργός Οικονομίας Τζιανκάρλο Τζορτζέτι χαιρέτισε αυτήν την πρόοδο, η οποία ήταν «μεγαλύτερη απ’ ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Αυτό είναι «σημαντικό σημάδι, που καταδεικνύει την ακρίβεια των προβλέψεών μας και την αποτελεσματικότητα των οικονομικών πολιτικών της κυβέρνησης», σημείωσε.
Η απειλή των δασμών
Η Ιταλία, ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο, είναι μια από τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επηρεάζονται περισσότερο από την αύξηση των τελωνειακών δασμών που θέλουν να επιβάλουν οι ΗΠΑ στα ευρωπαϊκά προϊόντα.
Χθες Παρασκευή, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να επιβάλει δασμούς 50% στις εισαγωγές προϊόντων από την ΕΕ από την 1η Ιουνίου.
Το 2024, η Ιταλία είχε εμπορικό πλεόνασμα 38,9 δισεκατομμυρίων ευρώ στις συναλλαγές με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πηγή: ΑΠΕ
- Ουκρανία: Ο Ζελένσκι επισκέπτεται το Αζερμπαϊτζάν για συνομιλίες σε θέματα ασφαλείας και ενέργειας
- The Lancet: Το κορυφαίο ιατρικό περιοδικό αρνείται να καταθέσει στη Γερουσία των ΗΠΑ για την Covid-19
- Ο πρίγκιπας Χάρι δηλώνει ότι «θα είναι πάντα μέλος της βασιλικής οικογένειας»
- Βενεζουέλα και Κολομβία ανακοινώνουν στρατιωτική συνεργασία ενάντια στις «μαφίες»
- Η G7 ανησυχεί για τη σημαντική ενίσχυση των πυρηνικών οπλοστασίων της Κίνας και της Ρωσίας
- Η Google θα επενδύσει 40 δισ. δολάρια στην εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης Anthropic




