Ένα ταξίδι στις γεύσεις και τα αρώματα της Ιταλίας, μέσα από τρεις συνταγές που παρουσίασε ο Δημήτρης Σκαρμούτσος στην εκπομπή «Βuongiorno» του MEGA με τη Φαίη Σκορδά.
Calzone με ντομάτα, μοτσαρέλα και μπέικον
Τα υλικά
Για τη ζύμη: 200 γρ. αλεύρι τύπου 00 150 ml νερό 1 κ.γ. ξερή μαγιά 1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη 1 κ.σ. ελαιόλαδο 1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση: 300 γρ. ντομάτα κονκασέ 50 ml ελαιόλαδο 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη 4 φέτες μπέικον 1 πράσινη πιπεριά 2 μανιτάρια πορτομπέλο 300 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
Το μυστικό
Να έχετε στο μυαλό σας αυτό: το calzone δεν θέλει πολύ σάλτσα ντομάτας.
Η διαδικασία
Για τη ζύμη: Σε ένα μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το νερό χλιαρό, μια κουταλιά του γλυκού μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε.
Για περίπου 20 λεπτά τη σκεπάζουμε και την ξεκουράζουμε.
Μετά την τοποθετούμε σε ένα ξύλο, την πιέζουμε και ανοίγουμε τη ζύμη με έναν πλάστη.
Για τη γέμιση: Αφού έχουμε ανοίξει τη ζύμη, βάζουμε το τυρί, το μανιτάρι, το μπέικον, τις πιπεριές, τη ρίγανη και προσθέτουμε λίγο σάλτσα.
Αφού κλείσουμε τη ζύμη, το τρυπάμε με ένα πιρούνι.
Το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 250 βαθμούς για 20 λεπτά.
Το ριζότο είναι ένα πιάτο που θέλει υπομονή, να είσαι από πάνω και να ανακατεύεις. Όπως είπε ο Δημήτρης Σκαρμούτσος «ξέρεις γιατί είναι ωραίο το ριζότο; Γιατί όσο το φτιάχνεις μπορείς να σκεφτείς τη ζωή σου».
Η διαδικασία
Για ζωμό: Στην αρχή βράζουμε τα μανιτάρια και κρατάμε τον ζωμό που δημιουργείται, καθώς θα το χρησιμοποιήσουμε μετά στο ριζότο.
Για το ριζότο: Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο βούτυρο, λίγο λάδι και προσθέτουμε το ρύζι, για να το θωρακίσουμε.
Προσθέτουμε πρώτα το κρασί και μόλις το «πιει» βάζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι, τα μανιτάρια και λίγο ζωμό που είχαμε φτιάξει πριν.
Και τότε ξεκινάει η διαδικασία: ανακατεύουμε και προσθέτουμε ζωμό, μέχρι το ριζότο να είναι έτοιμο – περίπου 20 λεπτά χρειάζονται μέχρι να ολοκληρωθεί το ριζότο.
Μόλις το βγάλουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε ένα κομμάτι βούτυρο και παρμεζάνα.