Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πώς επηρεάζονται οι σκύλοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας κατά τη διάρκεια του χειμώνα

Πώς επηρεάζονται οι σκύλοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας κατά τη διάρκεια του χειμώνα

Οι παθήσεις των σκύλων που επιδεινώνονται τον χειμώνα. Πώς θα απαλύνετε τον πόνο τους

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες και περιβαλλοντικές αλλαγές, οι σκύλοι που αντιμετωπίζουν διάφορες παθήσεις, ενδέχεται να πονούν ακόμη περισσότερο.

«Τα τελευταία χρόνια διεξάγονται πολλές μελέτες, οι οποίες εξετάζουν τους παράγοντες που θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να επηρεάσουν το επίπεδο του πόνου στον οργανισμό των ανθρώπων ή των ζώων.

Οι παράγοντες που εξετάζονται, είναι η θερμοκρασία, η υγρασία, η βαρομετρική πίεση, αλλά και η έκθεση στον ήλιο. Υπάρχουν πολλές δυσκολίες στη συσχέτιση μεταξύ του κρύου καιρού και του πόνου των μυών/αρθρώσεων, καθώς και ποικίλα αποτελέσματα στις έρευνες.

Εξωτερικοί παράγοντες, όπως η διατροφή, η ηλικία, η άσκηση και η γενική υγεία, καθιστούν, επίσης, δύσκολη τη δημιουργία σαφούς σύνδεσης.

Άλλωστε, οι μετρήσεις του πόνου μπορεί να είναι υποκειμενικές», αναφέρει η φυσικοθεραπεύτρια σκύλων, Δανάη Θανοπούλου.

Έχουν, ωστόσο, καταλήξει, όπως λέει, ότι ο καιρός μπορεί να επηρεάσει διάφορες προϋπάρχουσες παθήσεις στους σκύλους μας.

Ποιες παθήσεις των σκύλων επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα

Σύμφωνα με την κα Θανοπούλου, τα αυτοάνοσα νοσήματα επιδεινώνονται όταν επικρατεί ψυχρή και υγρή ατμόσφαιρα με υψηλή πίεση. Η οστεοαρθρίτιδα (ισχία – γόνατα – αγκώνες) και εκφυλιστικές παθήσεις των σκύλων, χειροτερεύουν με την υγρασία και το κρύο. Η δισκοπάθεια και η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, στους σκύλους μας επιδεινώνονται σε ψυχρές ατμόσφαιρες υψηλής πίεσης. Η υγιής ομάδα ελέγχου δεν παρουσιάζει αυξημένη ενόχληση.

Ο κύριος παράγοντας πόνου στις αρθρώσεις, είναι η ατμοσφαιρική πίεση

Η μεγάλη διάρκεια αδράνειας και οι μικρότερες βόλτες τον χειμώνα σημαίνει ότι οι μύες και οι αρθρώσεις σκληραίνουν. Χάνουν την ελαστικότητά τους, και ο πόνος επιδεινώνεται

Όπως ενημερώνει η φυσικοθεραπεύτρια σκύλων, μία από τις επικρατέστερες θεωρίες είναι ότι ο κύριος παράγοντας πόνου στις αρθρώσεις, είναι η ατμοσφαιρική πίεση. Αυτό συμβαίνει επειδή επηρεάζει τα αέρια και τα υγρά μέσα στις αρθρώσεις -το σώμα του σκύλου μας αποτελείται από 60% νερό-, και προκαλεί διαστολή και συστολή. Μάλιστα, το επιβεβαιώνουν και οι ιδιοκτήτες, ότι ο πόνος του σκύλου τους είναι πιο έντονος όταν έχει πολλή υγρασία.

Μια άλλη διαδεδομένη θεωρία, όπως λέει η φυσικοθεραπεύτρια, είναι ότι ο κρύος καιρός κάνει τους σκύλους πολύ λιγότερο δραστήριους, και είναι πολύ πιθανόν να περνούν περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους.

«Η μεγάλη διάρκεια αδράνειας και οι μικρότερες βόλτες κατά τους χειμερινούς μήνες σημαίνει ότι οι μύες και οι αρθρώσεις σκληραίνουν. Χάνουν την ελαστικότητά τους, και έτσι ο πόνος επιδεινώνεται», επισημαίνει η κα Θανοπούλου.

Συνιστά να επικοινωνήσετε άμεσα με τον κτηνίατρο σας, αν παρατηρήσετε τα εξής σημάδια στον σκύλο σας;

– Είναι πιο αδρανής και νωχελικός

– Έχει μειωμένη διάθεση για παιχνίδι ή για φαγητό

– Διστάζει να πηδήξει μέσα στο αυτοκίνητο ή στον καναπέ

– Δυσκολεύεται να σηκωθεί έπειτα από πολύωρη ακινησία

– Έχει κακή στάση σώματος ή κουτσαίνει

– Γλύφει επίμονα κάποιο σημείο του σώματός του

Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε τον σκύλο σας

Σύμφωνα με τη φυσικοθεραπεύτρια σκύλων, μπορείτε να ρυθμίστε την υγρασία και τη θερμοκρασία στο σπίτι σας. Να ελέγξετε την ολισθηρότητα του πατώματος (με χαλιά και μοκέτες), αλλά και να τοποθετήσετε ζεστά επιθέματα στα σημεία του σώματος του σκύλου σας, που έχετε παρατηρήσει ότι τον ταλαιπωρούν. Επίσης, μπορείτε να περιορίστε σε ασφαλή όρια την κίνηση του σκύλου σας, αλλά χωρίς να τον ακινητοποιήσετε.

Τέλος, η κα Θανοπούλου επισημαίνει: «Ελέγξτε το βάρος του σκύλου σας. Οι σκύλοι με το σωστό βάρος έχει αποδειχθεί ότι ζουν περισσότερο και καλύτερα από τους παχύσαρκους. Ζητήστε από έναν πιστοποιημένο φυσικοθεραπευτή κατοικιδίων να σας συμβουλέψει».

Η φυσικοθεραπεύτρια σκύλων, Δανάη Θανοπούλου

● Η κα Δανάη Θανοπούλου αποφοίτησε το 2009 από το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Α.Τ.Ε.Ι. της Αθήνας.

Από το 2009 μέχρι το 2019 εργάστηκε σε φυσικοθεραπευτήριο στη Φιλοθέη, ενώ έχει αναλάβει την φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση σε αθλητικά σωματεία.

Το 2015 εξειδικεύτηκε στα κατοικίδια καθώς παρακολούθησε στη Φλόριντα των Η.Π.Α. το πρόγραμμα αποκατάστασης ζώων συντροφιάς του Canine Rehabilitation Institute (Canine Rehabilitation Institute).

Έκανε την πρακτική της στο Animal Medical Center της Νέας Υόρκης.

Τον Οκτώβριο του 2017 παρακολούθησε το «Advanced Manual Therapy for the Canine Spine» στη Santa Barbara της Καλιφόρνια υπό την αιγίδα του Atlas Rehabilitation for Canines. Εργάστηκε εθελοντικά στην κλινική αποκατάστασης «Two Hands Four Paws» στο Λος Άντζελες.

Από το Φεβρουάριο του 2020, εδρεύει στο Χολαργό στο «Physio4Paws».

Sports in

Η Ευρωλίγκα απαξιώνει το προϊόν της

Δεν νοείται ιδιαίτερα σήμερα, να υπάρχουν παραβάσεις σε θέματα που έχουν να κάνουν με το χρόνο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024