Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πώς μπορείτε να καταπολεμήσετε τους ψύλλους, αλλά και να προστατεύσετε τον σκύλο και τη γάτα σας

Πώς μπορείτε να καταπολεμήσετε τους ψύλλους, αλλά και να προστατεύσετε τον σκύλο και τη γάτα σας

Την άνοιξη και το καλοκαίρι, παρατηρείται έξαρση των ψύλλων. Όμως, και τον χειμώνα οι ψύλλοι ζουν ανάμεσα μας. Γι΄αυτό μην αμελείτε την αποπαρασίτωση του σκύλου και της γάτας σας

Ο ψύλλος είναι από τα πιο ενοχλητικά ζωύφια και ζει παρασιτικά σε ανθρώπους και ζώα.

«Κατοικοεδρεύει» στη γούνα των ζώων και τους προκαλεί, μεταξύ άλλων, ερεθισμό του δέρματος.

«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα κατοικίδια, κατά τη διάρκεια της ζωής τους, θα μολυνθούν από ψύλλους. Υπάρχει όμως και η πιθανότητα για το αντίθετο.

Οι ψύλλοι, είναι πολύ μικρά έντομα και έχουν χρώμα κόκκινο ή καφέ. Μόνο οι ενήλικοι ψύλλοι ζουν πάνω στο ζώο», λέει ο κτηνίατρος, Ελευθέριος Γινάργυρος και εξηγεί τον κύκλο ζωής τους.

Ο κύκλος ζωής του ψύλλου

«Ο κύκλος της ζωής τους είναι αρκετά περίπλοκος. Οι πρώιμες μορφές τους (αβγά, προνύμφες) ζουν στο περιβάλλον του ζώου, κυρίως στα σεντονάκια, μαξιλαράκια ή στο κρεβατάκι του.

Ακόμη και να απαλλαγεί το κατοικίδιο σας από τους ψύλλους, τα δερματικά προβλήματα  μπορει να παρουσιάζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα

Οι θηλυκοι ψύλλοι γεννούν δεκάδες αβγά στο τρίχωμα των ζώων κάθε μέρα

Κάθε ψύλλο που βλέπετε πάνω στο κατοικίδιο σας, είναι πιθανό στο περιβάλλον να υπάρχουν εκατοντάδες «νεαροί» ψύλλοι, που περιμένουν να ενηλικιωθούν, για να ανέβουν πάνω του.

Οι ενήλικοι ψύλλοι γεννούν τα αβγά τους στο τρίχωμα των ζώων. Κάθε θηλυκός ψύλλος μπορεί να γεννάει δεκάδες αβγά, ανά ημέρα.
Τα αβγά έχουν λευκό χρώμα και το μέγεθος τους είναι περίπου όσο και ένας κόκκος αλατιού.

Δεν κολλάνε πάνω στο τρίχωμα του ζώου και έτσι, σε σύντομο χρονικό διάστημα, πέφτουν στο έδαφος.

Μετά από μερικές μέρες εκκολάπτεται από το αβγό η προνύμφη – ένα πολύ μικρό σκουληκάκι- η οποία κρύβεται στα χαλιά, σε τρύπες του πατώματος, αλλά κυρίως στα πράγματα του κατοικίδιου σας.

Η προνύμφη τρέφεται με σκόνη ή με τα περιττώματα των ενήλικων ψύλλων, τα οποία αποτελούνται, κυρίως, από αχώνευτο αίμα.

Η προνύμφη σχηματίζει ένα κουκούλι και μετά από αρκετούς μήνες, εμφανίζεται ένας ενήλικος ψύλλος.

Τα σπίτια με θέρμανση παρέχουν τις ιδανικές συνθήκες στους ψύλλους, για να ολοκληρώσουν την ανάπτυξή τους.

Το ελάχιστο διάστημα που απαιτείται για την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου ζωής του ψύλλου, είναι 2,5 με 3 εβδομάδες. Υπάρχει όμως η πιθανότητα, να ολοκληρωθεί σε περισσότερο από έναν χρόνο.

Όταν όμως η προνύμφη σπάσει το κουκούλι, βγαίνει από τα μέρη όπου κρυβόταν και αναζητά φαγητό.

Αν στο περιβάλλον δεν υπάρχει σκύλος ή γάτα – που έχει ιδιαίτερη προτίμηση- τότε θα πηδήξει σε οποιοδήποτε θερμόαιμο ζώο. Ακόμα και σε άνθρωπο.

Υπάρχουν παρασιτοκτόνα, τα οποία θεραπεύουν τις μολύνσεις από τους ψύλλους, προτού δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα στα κατοικίδια μας».

Τι προκαλούν στον σκύλο ή στη γάτα μας οι ψύλλοι

Σύμφωνα με τον κ. Γινάργυρο, οι ψύλλοι αποτελούν πιθανότατα, το πιο συχνό αίτιο δερματικών παθήσεων στον σκύλο και στη γάτα.

Το σάλιο των ψύλλων, περιέχει ουσίες οι οποίες εμποδίζουν την πήξη του αίματος, μέχρι να ολοκληρώσει ο ψύλλος το γεύμα του. Αυτές οι ουσίες, προκαλούν, αρκετά συχνά, αλλεργικές αντιδράσεις στα ζώα.

«Ωστόσο, τα περισσότερα κατοικίδια δεν παθαίνουν αλλεργίες από αυτές τις ουσίες. Όμως, όσα ζώα παρουσιάζουν ευαισθησία στις αλλεργίες, γλείφουν το σώμα τους και υποφέρουν από έντονη φαγούρα, με αποτέλεσμα να ερεθίζουν το δέρμα τους και να καταστρέφουν το τρίχωμά τους.

Μάλιστα, το έντονο ξύσιμο μπορεί να προκαλέσει μικροτραυματισμούς. Αυτές οι αλλεργίες εμφανίζονται κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι, καθώς οι ψύλλοι σημειώνουν έξαρση.

Αν το ζώο σας ξύνεται έντονα τότε ο κτηνίατρος σας μπορεί να σας προτείνει κάποια φάρμακα» επισημαίνει ο κτηνίατρος.

Ακόμη και να απαλλαγεί το κατοικίδιο σας από τους ψύλλους, όπως λέει ο κ. Γινάργυρος, τα δερματικά προβλήματα είναι αρκετά πιθανόν να παρουσιάζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αν όμως, χορηγήσετε στο κατοικίδιο σας ειδική θεραπεία, τα δερματικά προβλήματα θα αρχίσουν, σταδιακά, να υποχωρούν μέχρι να εξαφανιστούν.
Ωστόσο, η θεραπεία θα συνεχιστεί, για προληπτικούς λόγους.

«Οι άωρες μορφές των ψύλλων, είναι πολύ πιθανόν να μεταφέρουν διάφορες λοιμώξεις, ή ακόμα και αβγά άλλων παρασίτων, όπως των ταινιών («σκουληκιών» του εντέρου).

Αν το ζώο καταπιεί τον ψύλλο τότε οι ταινίες αναπτύσσονται μέσα στο έντερο του. Τα παράσιτα αυτά, μπορεί να φτάσουν σε μήκος ακόμη και τα 60 εκ.,

Στην περίπτωση λοιπόν, που εντοπίσετε ψύλλους στο κατοικίδιο σας, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να του εφαρμόσετε ειδική θεραπευτική αγωγή για τα εξωπαράσιτα, αλλά και για τα ενδοπαράσιτα, σε συνεννόηση πάντα με τον κτηνίατρο σας», τονίζει ο κ. Γινάργυρος.

Με ποιον τρόπο μπορούμε να ελέγξουμε εάν ο σκύλος ή η γάτα μας έχει ψύλλους

Ένας εύκολος τρόπος είναι, να βρέξετε ελάχιστα τη μία πλευρά μίας χαρτοπετσέτας ή ένα φύλλο ρόλο κουζίνας, όπως προτρέπει ο κ. Γινάργυρος, και να τοποθετήσετε το χαρτί σε λεία επιφάνεια. Η βρεγμένη του πλευρά πρέπει να είναι προς τα πάνω. Στη συνέχεια βάλτε το κατοικίδιο σας δίπλα στο χαρτί και βουρτσίστε το τρίχωμα της πλάτης του, έτσι ώστε οι τρίχες να πέφτουν επάνω στο χαρτί.

Διπλώστε το χαρτί και πιέστε δυνατά.

Στην περίπτωση που δείτε μικρές κηλίδες, χρώματος καφέ-κόκκινου, τότε πρόκειται για περιττώματα ψύλλων, με άπεπτο αίμα.

Βέβαια, υπάρχουν και οι περιπτώσεις που το ζώο μπορεί να έχει ψύλλους, αλλά να μην μπορέσουμε να τους εντοπίσουμε.

Αν το ζώο σας ξύνεται έντονα τότε συμβουλευτείτε άμεσα τον κτηνίατρο σας.

Πως θα απαλλάξετε το κατοικίδιο σας από τους ψύλλους

Το μυστικό για αποτελεσματική καταπολέμηση των ψύλλων είναι να γίνεται την ίδια χρονική στιγμή τόσο στα ζώα όσο και στον περιβάλλοντα χώρο.

Για να εξοντώσετε λοιπόν τους ψύλλους, από τη γούνα των αγαπημένων σας φίλων, θα πρέπει, όπως λέει ο κ. Γινάργυρος να προμηθευτείτε αποτελεσματικά προϊόντα, τα οποία δρουν κατά των ενήλικων ψύλλων, αλλά και των άωρων μορφών.

Ενημερώνει ότι στο εμπόριο θα βρείτε μεγάλη ποικιλία αυτών των προϊόντων, από χάπια, σκόνες και αμπούλες μέχρι σαμπουάν και σπρέι, τα οποία σκοτώνουν τους ψύλλους.

Επισημαίνει ότι, ορισμένα προϊόντα, που κυκλοφορούν στα super market και στα pet shop, δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο με αυτά που θα βρείτε στα κτηνιατρεία.

Καθαρισμός σπιτιού

Για να εξουδετερώστε τους ψύλλους από τον περιβάλλοντα χώρο θα πρέπει να πλύνετε με ζεστό νερό, το κρεβατάκι, τα σκεπάσματα και το μαξιλάρι του ζώου σας, όπως συμβουλεύει ο κτηνίατρος, και στη συνέχεια να τα ψεκάσετε με εντομοκτόνο.

«Επιπλέον, καθαρίστε τα χαλιά σας, πολύ καλά, με ηλεκτρική σκούπα, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των άωρων μορφών των ψύλλων. Να διευκρινίσουμε ότι εκτός από τα προϊόντα που δρουν κατά των ψύλλων υπάρχουν και τα προϊόντα που καταπολεμούν τις άωρες μορφές τους.

Γι’ αυτό απευθυνθείτε στον κτηνίατρο σας, προκειμένου να σας υποδείξει τη κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, για το ζώο σας.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, η θεραπευτική αγωγή θα έχει διάρκεια γιατί είναι πολύ εύκολο τα ζώα σας να επιμολυνθούν από άλλα ζώα, ή από το περιβάλλον.

Συμβουλές

Επίσης, η εφαρμογή αντιπαρασιτικής αγωγής προτείνεται σε όλες τις γάτες και τους σκύλους του σπιτιού, ακόμη κι αν μόνο ένα ζώο έχει μολυνθεί από ψύλλους», τονίζει ο κ. Γινάργυρος και καταλήγει: «Όπως καταλαβαίνετε, οι ψύλλοι μπορεί να αποτελέσουν τεράστιο πρόβλημα στα σπίτια με ζεστό περιβάλλον (θέρμανση) και στα οποία ζουν περισσότερα από ένα κατοικίδια. Όμως, εάν εφαρμόζετε συστηματικά την αντιπαρασιτική αγωγή, που προτείνεται από τον κτηνίατρο σας, τότε προστατεύετε τα κατοικίδια σας από τους ψύλλους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Για να μην ξεχνάτε την αποπαρασίτωσή τους μπορείτε να σημειώνετε την επόμενη αντιπαρασιτική αγωγή στο ημερολόγιο ή να βάλετε υπενθύμιση στο κινητό σας».

Ο κτηνίατρος, Ελευθέριος Γινάργυρος

* Ο κ. Ελευθέριος Γινάργυρος είναι πτυχιούχος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Έχει κάνει πρακτική άσκηση σε κλινικές μικρών ζώων στην Αμερική και μετεκπαίδευση στην Ακτινολογία, ενώ έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην παθολογία των μικρών ζώων, αλλά και στη χειρουργική.

Έχει συμμετάσχει σε πρακτικά σεμινάρια πάνω στην τραυματιολογία, την ορθοπεδική, αλλά και τη χειρουργική μαλακών μορίων.

Είναι ενεργό μέλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου (Π.Κ.Σ.), της Ελληνικής Εταιρίας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς (ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.), καθώς και της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδας (Ε.Δ.Κ.Ε.), η οποία προσφέρει βοήθεια σε ζώα που βρίσκονται σε περιοχές όπου δεν υπάρχει κτηνιατρική φροντίδα.

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024