Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πέντε τρόποι για να ενισχύσετε την έμφυτη ευφυΐα του σκύλου σας

Πέντε τρόποι για να ενισχύσετε την έμφυτη ευφυΐα του σκύλου σας

Η έμφυτη ευστροφία του σκύλου είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του. Δεν υπάρχουν χαζοί σκύλοι, αλλά κηδεμόνες σκύλων που δεν φρόντισαν να αξιοποιήσουν την εξυπνάδα τους

Για να ενισχύσετε την έμφυτη εξυπνάδα του σκύλου σας, θα πρέπει να ασχοληθείτε μαζί του. Τότε μόνο θα σας καταπλήξει με τις θεαματικές του επιδόσεις.
Ο σκύλος είναι δυνατό μυαλό, και είναι πάντα πρόθυμος και συνεργάσιμος να μάθει νέα πράγματα. Αρκεί να γνωρίζετε τον σωστό τρόπο. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι κάθε ένας είναι μοναδικός. Και να σεβόμαστε τη φύση του.

Άρα, μην αναρωτιέστε εάν ο σκύλος σας είναι έξυπνος, αλλά κατά πόσο είστε διατεθειμένοι να του τονώσετε την εγγενή ευστροφία του.

Υπάρχει χαζός σκύλος;

«Μία ερώτηση που ταλανίζει πολλούς κηδεμόνες σκύλων, είναι: «Πόσο έξυπνος είναι;». Ώρες – ώρες μου θυμίζουν τους γονείς που συναντώ στις παιδικές χαρές, όπου πηγαίνω την κόρη μου. Νιώθουν μια απίστευτη ευτυχία επειδή το παιδί τους έμαθε την τουαλέτα. Μίλησε, περπάτησε και έμαθε να τρώει μόνο του «πάρα πολύ νωρίς». Πράγμα που στο μυαλό τους σχετίζεται, αδιόρατα, με μια μεγαλύτερη πιθανότητα, το παιδί τους να γίνει ο διάδοχος του Αϊνστάιν…
Για πολλούς γονείς η ευφυΐα του παιδιού τους -δυστυχώς- αποτελεί συνέχεια του «εγώ» τους και αντανακλά το δικό τους πνευματικό στάτους. Ακριβώς το ίδιο έχω δει να συμβαίνει και με κάποιους κηδεμόνες σκύλων. Πολλοί θεωρούν ότι το να έχουν έναν έξυπνο σκύλο, τους δίνει ένα «μπόνους» παραπάνω. Κανείς δεν θέλει έναν «χαζό σκύλο», αναφέρει η ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων, Ρενάτα Γρυπάρη.

Όλοι οι σκύλοι είναι έξυπνοι, διαφορετικοί και έχουν διαφορετική αντίληψη

Όσο περισσότερο ασχολούμαστε με τον σκύλο μας, τόσο πιο έξυπνος θα γίνει

Το ζητούμενο, όμως, δεν είναι, σύμφωνα με την κα Γρυπάρη, εάν ο σκύλος μας είναι έξυπνος ή χαζός. Όλοι οι σκύλοι είναι έξυπνοι, διαφορετικοί και έχουν διαφορετική αντίληψη. Το θέμα είναι να ασχοληθούμε με δημιουργικό τρόπο μαζί τους. Για να καλλιεργήσουν την αντίληψή τους και να εκμεταλλευτούν στο έπακρον τις πνευματικές τους δυνατότητες.

Πώς μπορείτε, λοιπόν, με πέντε τρόπους, να ενισχύσετε την έμφυτη ευφυΐα του σκύλου σας, αλλά και το δέσιμο μαζί του;
Η ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων, Ρενάτα Γρυπάρη, μας… δείχνει τον δρόμο.

Σωστή κοινωνικοποίηση

Από τις πιο σημαντικές περιόδους στη ζωή ενός σκύλου είναι η κοινωνικοποίηση, καθώς διαμορφώνει, σε μεγάλο βαθμό, τη συμπεριφορά του ως ενήλικου ζώου. Όταν λέμε «κοινωνικοποίηση», εννοούμε τη διάδραση του σκύλου με διάφορα ερεθίσματα του περιβάλλοντος: επαφή με ανθρώπους διαφόρων ηλικιών, άλλα ζώα, πάρκα, πεζοδρόμια, οχήματα μεγάλων διαστάσεων, σχάρες, διάφορα μέσα μεταφοράς κτλ. Είναι πολύ σημαντικό, ο σκύλος από πολύ μικρή ηλικία να γνωρίσει και να εξοικειωθεί με το περιβάλλον στο οποίο ζει και κινείται. Ώστε να μην εκδηλώσει φοβίες, αλλά και να μάθει να διαχειρίζεται διάφορες καταστάσεις. Η σωστή κοινωνικοποίηση θα ενισχύσει την οξυδέρκειά του.

Τον διδάσκω βασική εκπαίδευση

Με τη βασική εκπαίδευση δεν αποσκοπούμε στο να κάνουμε τον σκύλο μας ρομπότ, αλλά να τού μάθουμε κάποιες χρηστικές εντολές, οι οποίες θα τον βοηθήσουν να επικοινωνεί και να συνεργάζεται μαζί μας σε ένα άλλο επίπεδο. Η βασική εκπαίδευση είναι γνώση. Διευρύνει τους ορίζοντες του σκύλου και τον βοηθά να διαχειρίζεται κάποιες καταστάσεις. Συμβάλλει στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησής του (μέσω της επιβράβευσης), τού προσφέρει πλήθος πνευματικών ερεθισμάτων και, τέλος, συμβάλλει στο χτίσιμο μιας υγιούς σχέσης μαζί του.

Ακονίζω το μυαλό του με κόλπα

Είναι ένας από τους πιο απλούς τρόπους για να ενισχύσετε την ευφυΐα του σκύλου σας. Η υπομονή και η επιβράβευση είναι μόνο οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

Εάν μάθετε στον σκύλο σας πολλά τρικ, μην τού ζητάτε να τα επαναλαμβάνει με την ίδια σειρά. Και αυτό γιατί θα τα εκτελεί ρομποτικά. Για να εξασκήσει και τη μνήμη του, ζητήστε του να κάνει διάφορους συνδυασμούς.

Διευρύνετε τους πνευματικούς του ορίζοντες μαθαίνοντας τον παιχνίδια

Με τον σκύλο σας μπορείτε να παίξετε διάφορα παιχνίδια, τα οποία θα τον βοηθήσουν να ακονίσει διάφορες αισθήσεις του. Μερικές ιδέες είναι:

Μπάλα λιχουδιών: Βάλτε σε μια μπάλα λιχουδιών που θα βρείτε στα pet shops διάφορες τροφές, ώστε να γίνει ένα κοκτέιλ γεύσης. Αφήστε τον σκύλο σας να βρει τον τρόπο να βγάλει το φαγητό.

Διάλεξε χέρι: Στο ένα χέρι κρατήστε μια λιχουδιά. Κρύψτε και τα δύο χέρια σας πίσω από την πλάτη σας. Στη συνέχεια προτάξτε τα, ώστε ο σκύλος να δείξει ποιο χέρι έχει τη λιχουδιά.

Κρυφτό: Nαι, είναι το κλασσικό κρυφτό, όπου εσείς κρύβεστε και σας ψάχνει ο σκύλος.

Παπάς: Κάτω από ένα ποτήρι κρύψτε μια λιχουδιά και ανακατέψτε με άλλα δύο. Ζητήστε από τον σκύλο να σάς δείξει σε ποιο ποτήρι βρίσκεται η λιχουδιά.

Χαμένος θησαυρός: Σε διάφορα σημεία του σπιτιού κρύψτε λιχουδιές και παρακινήστε τον σκύλο σας να τις βρει.

Παίρνω μαζί μου τον σκύλο μου σε όποιο μέρος μπορώ

Εάν έχετε τη δυνατότητα να πάρετε τον σκύλο σας όπου πηγαίνετε, αυτό θα διευρύνει πολύ τους πνευματικούς του ορίζοντες. Θα του δώσετε τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με πολλά και διαφορετικά ερεθίσματα.

Για παράδειγμα, μπορεί να σας συνοδεύει στη δουλειά, στην καφετέρια, στο εστιατόριο, στο ταξίδι, στις διακοπές… Ένας σκύλος κλεισμένος στο σπίτι, ιδρυματοποιείται και αρχίζει να εκδηλώνει αντικοινωνική συμπεριφορά, φοβίες, εμμονές, ακόμη και επιθετικότητα.

Ένας σκύλος που «σκέφτεται» είναι ευτυχισμένος

Εν ολίγοις, η κα Γρυπάρη τονίζει: «Όσο περισσότερο ασχολούμαστε με τον σκύλο μας, τόσο πιο έξυπνος θα γίνει. Είναι ένα πλάσμα ζωντανό, που έχει διάδραση με τα διάφορα ερεθίσματα που τού προσφέρουμε. Και αυτό διαμορφώνει τον χαρακτήρα του όσο ζει. Εάν, λοιπόν, του παρέχουμε μια ποικιλία πνευματικών ερεθισμάτων και τού δίνουμε κάθε φορά τη δυνατότητα να παρατηρεί τον κόσμο γύρω του, τότε θα έχουμε έναν σκύλο ευτυχισμένο. Με αυτοπεποίθηση και οξεία αντίληψη».

* Η κυρία Ρενάτα Γρυπάρη είναι απόφοιτη της Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων Boss.

Εδώ και αρκετά χρόνια εφαρμόζει την ενεργειακή εκπαίδευση, η οποία εστιάζει στο ισορροπημένο ψυχικό δέσιμο μεταξύ κηδεμόνα και σκύλου και τη διαμόρφωση του σωστού ενεργειακού περιβάλλοντος, στο οποίο είναι καλό να ζει και να εκπαιδεύεται ένας σκύλος.

Έχοντας μια ιδιαίτερη ευαισθησία για τους φοβικούς σκύλους, ειδικεύτηκε στη διαδικασία της ψυχικής τους αποκατάστασης.

Συμμετέχει, επίσης, στο σεμινάριο «Κατοικίδια στην εγκυμοσύνη και τη λοχεία», όπου γίνεται προετοιμασία ζευγαριών για την αρμονική συμβίωση βρέφους και κατοικιδίου.

Sports in

Ο Αντετοκούνμπο, η επόμενη μέρα του αποκλεισμού και το Προολυμπιακό…

Οι Μπακς αποκλείστηκαν από τον πρώτο γύρο των playoffs και ο Αντετοκούνμπο έχει όσο χρόνο θέλει για τον τραυματισμό του, το Προολυμπιακό και όχι μόνο...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024