Τρίτη 21 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
live
Live οι εξελίξεις σε Γάζα και Ισραήλ: Συλλήψεις φοιτητών στο Κολούμπια - Στον ορίζοντα «μια εισβολή στη Ράφα»

Live οι εξελίξεις σε Γάζα και Ισραήλ: Συλλήψεις φοιτητών στο Κολούμπια – Στον ορίζοντα «μια εισβολή στη Ράφα»

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Συνεχίζονται τα χτυπήματα στη Γάζα εν μέσω του νέου διπλωματικού γύρου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζεται από διάφορες πλευρές για τον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων για εκεχειρία στη Γάζα, με τους μεσολαβητές να πιέζουν τη Χαμάς να δεχτεί την πρόταση.

Η παλαιστινιακή οργάνωση αναμένεται να απαντήσει γραπτά σήμερα ενώ αξιωματούχοι της δήλωσαν ότι το Ισραήλ συνεχίζει να αρνείται μία μόνιμη εκεχειρία.

Οι εισαγγελείς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου έχουν πάρει συνεντεύξεις από το προσωπικό δύο νοσοκομείων της Γάζας όπου βρέθηκαν ομαδικοί τάφοι, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο δύο ανώνυμες πηγές.

Οι φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές που διαδήλωναν στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια αψήφησαν το τελεσίγραφο για να διαλύσουν τον καταυλισμό τους και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξει στο in

04:30 Συλλήψεις φοιτητών στο Κολούμπια

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης επενέβη στην πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια, όπου διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων είχαν κλειστεί στο κτίριο.

Οχημα της αστυνομίας εφοδιασμένο με σκάλα πλησίασε το κατειλημμένο κτίριο και δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν αστυνομικούς να ανεβαίνουν και να παραβιάζουν παράθυρο για να μπουν στο εσωτερικό.

Αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν κατόπιν σε απευθείας μετάδοση πλάνα από τις συλλήψεις αρκετών νεαρών διαδηλωτών.

04:00 Εισβολή της αστυνομίας στο Κολούμπια

Η αστυνομία εισέβαλε στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Κολούμπια, όπου οι φοιτητές πραγματοποιούν ειρηνική κατασκήνωση Αλληλεγγύης στη Γάζα από τις 17 Απριλίου.

Οι Φοιτητές του Κολούμπια για τη Δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη ανέφεραν σε μια ανάρτηση στο X ότι οι αστυνομικοί «φορούσαν εξοπλισμό ταραχών» και «πολλά τετράγωνα έχουν αποκλειστεί».

Η νέα εξέλιξη έρχεται αμέσως αφού ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ερικ Ανταμς, είπε ότι η διαμαρτυρία «πρέπει να τελειώσει τώρα» σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αρχηγό της αστυνομίας της Νέας Υόρκης.

03:30 Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν μη επανδρωμένο σκάφος των Χούθι

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι χθες Τρίτη κατέστρεψαν τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας (USV) σε τομέα της Υεμένης ελεγχόμενο από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούθι.

Κρίθηκε πως το σκάφος αυτό «ήγειρε άμεση απειλή» για τις δυνάμεις των ΗΠΑ, του διεθνούς συνασπισμού και εμπορικά πλοία στην περιοχή, πρόσθεσε το μικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

03:00 Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα σε αριθμούς

Από την 7η Οκτωβρίου 2023 μέχρι και τις 15:20 της 30ης Απριλίου 2024 έχουν σκοτωθεί στη Γάζα πάνω από 34.535 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους περισσότερα από 14.500 παιδιά, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον 8.000 αγνοούμενοι και έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον άλλοι 77.704.

Στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Οχθη έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 492 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 124 παιδιά, και έχουν τραυματιστεί πάνω από 4.800.

Το Ισραήλ μετράει περισσότερους από 1.139 νεκρούς και τουλάχιστον 8.730 τραυματίες, σύμφωνα με στοιχεία που μεταδίδει το Al Jazeera, επικαλούμενο το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, την Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης, τον στρατό του Ισραήλ και την ισραηλινή υπηρεσία κοινωνικής ασφάλισης (πίνακας, κάτω).

02:30 «Απερίγραπτη τραγωδία» θα προκαλέσει μια χερσαία επίθεση στη Ράφα

Αν ο ισραηλινός στρατός προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, θα εκτυλιχτεί «απερίγραπτη τραγωδία», προειδοποιεί σε ανακοίνωση που δίνει στη δημοσιότητα ο Μάρτιν Γκρίφιθς, αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις και την αρωγή.

«Η αλήθεια είναι ότι χερσαία επιχείρηση στη Ράφα θα προκαλούσε απλούστατα απερίγραπτη τραγωδία. Κανένα ανθρωπιστικό σχέδιο δεν μπορεί ν’ αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο. Τα υπόλοιπα δεν είναι παρά λεπτομέρειες», τονίζει ο κ. Γκρίφιθς.

«Για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που διέφυγαν προς το νοτιότερο σημείο της Γάζας για να σωθούν από τις ασθένειες, τον λιμό, τους ομαδικούς τάφους και τις μάχες, η χερσαία εισβολή θα σήμαινε ακόμη περισσότερους τραυματισμούς και θανάτους», προσθέτει (περισσότερα εδώ).

02:00 Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις και στο Πανεπιστήμιο Τουλέιν

Φοιτητές του Πανεπιστημίου Τουλέιν στη Νέα Ορλεάνη της Λουιζιάνα συνεχίζουν να διαμαρτύρονται έξω από το ίδρυμα για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, καθώς οι φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις σαρώνουν τα πανεπιστημιακά campus σε όλη τη χώρα.

Βίντεο που επαληθεύτηκαν από το Al Jazeera δείχνουν την αστυνομία να στήνει οδοφράγματα, ενώ μια μεγάλη πινακίδα γράφει: «Απαγορεύεται η είσοδος».

Σε επιστολή της, η διοίκηση του πανεπιστημίου επιβεβαίωσε την αποβολή πέντε φοιτητών και κάλεσε τους διοργανωτές της διαμαρτυρίας να τερματίσουν την καθιστική τους διαμαρτυρία.

Επιπλέον, απείλησε το πανεπιστημιακό προσωπικό και τους υπαλλήλους που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία με πειθαρχικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της απόλυσης, εάν δεν σταματήσουν να παίρνουν μέρος στις συγκεντρώσεις.

00:45 Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Ράφα

Νέο κύμα ισραηλινών βομβαρδισμών στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Ο ανταποκριτής του Al Jazeera μεταδίδει ότι οι IDF βομβαρδίζουν και πάλι την Αλ Νασρ, στη Ράφα.

Πριν από λίγη ώρα, δύο παιδιά σκοτώθηκαν όταν ισραηλινή επίθεση έπληξε σπίτι στη συνοικία Σαμπούρα της νότιας πόλης της Γάζας.

00:32 Έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα από τον ΠΟΥ

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, με ανάρτησή του στο Χ κάνει έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τονίζει ότι οι ομάδες του Οργανισμού «χρειάζονται επειγόντως συνεχή, ανεμπόδιστη και ασφαλή πρόσβαση» στον θύλακα.

Η συνεχιζόμενη «ανθρωπογενής πείνα» και ο αποκλεισμός της ανθρωπιστικής βοήθειας και των υπηρεσιών από τις ισραηλινές δυνάμεις αυξάνει τον κίνδυνο επιδημιών που μπορεί να αποβούν μοιραίες, προσθέτει.

01:15 Νεοϋορκέζοι υποστηρίζουν τους φοιτητές που διαδηλώνουν για τη Γάζα

Πλάνα που μοιράστηκαν δημοσιογράφοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ένα πλήθος να διαδηλώνει στους δρόμους της Νέας Υόρκης, σταματώντας σε διάφορες πανεπιστημιουπόλεις.

Η πορεία ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, όπου δεκάδες συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα, αφού η διοίκηση της σχολής κάλεσε την αστυνομία να διαλύσει τις διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης.

Η πορεία θα καταλήξει στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, όπου νωρίτερα σήμερα, φοιτητές κατέλαβαν ένα κτίριο που ανήκει στο πανεπιστήμιο, λέγοντας ότι δεν θα φύγουν μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, τα οποία είναι αποεπένδυση του πανεπιστημίου από το Ισραήλ, οικονομική διαφάνεια από το πανεπιστήμιο και αμνηστία για τους φοιτητές που έχουν τιμωρηθεί μέχρι στιγμής επειδή συμμετείχαν στις διαδηλώσεις για τον πόλεμο στη Γάζα.

00:55 Νέα πτώματα ανασύρθηκαν από ερείπια στη Χαν Γιουνίς

Συνεργεία ανέσυραν εννέα πτώματα από τα ερείπια στη Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας, μεταδίδει το Wafa.

Ομάδες εργάζονται για να ανασύρουν τα πτώματα των Παλαιστινίων από τότε που οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρθηκαν από την περιοχή πριν από σχεδόν ένα μήνα.

Μαζικοί τάφοι ανακαλύφθηκαν επίσης στην περιοχή του νοσοκομείου Νάσερ, όπου μέχρι στιγμής έχουν εκταφεί περισσότερα από 390 πτώματα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και ασθενών που έλαβαν θεραπεία στην ιατρική εγκατάσταση που τώρα έχει σε μεγάλο βαθμό ερειπωθεί.

00:42 Συμβιβασμό με τους φοιτητές ζητά από το Πανεπιστήμιο του Τέξας η εισαγγελέας της κομητείας Τράβις

Η εισαγγελέας της κομητείας Τράβις, Delia Garza, προτρέπει το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν να συμβιβαστεί με τους φοιτητές που διαδηλώνουν κατά της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα.

Η ίδια επιβεβαιώνει ότι η αστυνομία συνέλαβε 97 φοιτητές, εκ των οποίων οι 65 κατηγορούνται για εγκληματική καταπάτηση.

00:32 Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ προειδοποιεί για επίθεση στη Ράφα «στον άμεσο ορίζοντα»

Ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς προειδοποίησε την Τρίτη ότι παρά τις παγκόσμιες εκκλήσεις προς το Ισραήλ «μια χερσαία επιχείρηση στη Ράφα βρίσκεται στον άμεσο ορίζοντα».

Σε δήλωσή του ανέφερε επίσης ότι οι ισραηλινές βελτιώσεις στην πρόσβαση της βοήθειας στη Γάζα «δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προετοιμασία ή τη δικαιολόγηση μιας πλήρους στρατιωτικής επίθεσης στη Ράφα».

00:17 Δύο παιδιά σκοτώθηκαν σε ισραηλινό χτύπημα στη Ράφα

Τουλάχιστον δύο παιδιά σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας, όπου βρίσκουν καταφύγιο περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Η επίθεση έπληξε ένα σπίτι στη συνοικία Σαμπούρα και σκότωσε δύο αδέλφια που αναγνωρίστηκαν ως ο Καρίμ Αμέρ Τζαραντέχ, και η αδελφή του Μόνα, μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Είπε ότι ένας αριθμός άλλων τραυματίστηκαν από την επίθεση. Οι τραυματίες καθώς και οι σοροί των δύο αδελφών έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο του Κουβέιτ στην πυκνοκατοικημένη πόλη, πρόσθεσε.

00:05 Ο Μπάιντεν καταδικάζει τη χρήση του όρου «ιντιφάντα»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καταδικάζει τη χρήση του όρου «ιντιφάντα» από φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές κατά τη διάρκεια της τελευταίας σειράς διαδηλώσεων σε αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις, αναφέρει ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν «καταδικάζει τη χρήση του όρου ‘ιντιφάντ’» (εξέγερση), όπως και την άλλη τραγική και επικίνδυνη ρητορική μίσους που εκδηλώθηκε τις τελευταίες ημέρες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Άντριου Μπέιτς.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν σέβεται το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση, αλλά οι διαμαρτυρίες πρέπει να είναι ειρηνικές και νόμιμες. Η βίαιη κατάληψη κτιρίων δεν είναι ειρηνική – είναι λάθος. Και η ρητορική μίσους και τα σύμβολα μίσους δεν έχουν θέση στην Αμερική», προσέθεσε ο Μπέιτς.

23:53 Ο ισραηλινός στρατός θα μειώσει τον αριθμό των εφέδρων που υπηρετούν στη Δυτική Όχθη

Το Ισραήλ θα μειώσει τη στρατιωτική του παρουσία στη Δυτική Όχθη από τον επόμενο μήνα, μετά από μια αξιολόγηση της ασφάλειας που πραγματοποιήθηκε μετά το Ραμαζάνι και τις διακοπές του Πάσχα, καθώς και μετά από μια συμφωνία μεταξύ του κατεστημένου ασφαλείας και των οικισμών της Δυτικής Όχθης.

Οι IDF θα διατηρήσουν την ικανότητά τους να αναπτύσσουν και να οπλίζουν γρήγορα στρατεύματα σε περίπτωση περιστατικού ασφαλείας και θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την ανάγκη ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, χιλιάδες στρατιώτες της περιοχής κλήθηκαν σε εφεδρεία, εν μέρει στο πλαίσιο της προετοιμασίας των IDF για ακραία σενάρια.

Σύμφωνα με τον στρατό, η άμυνα περιοχής στην Κεντρική Διοίκηση έχει βελτιωθεί σημαντικά μετά το ξέσπασμα του πολέμου και σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 100.000 έφεδροι που σταθμεύουν παράλληλα με τις τακτικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με το σχέδιο, ένας αριθμός στρατιωτών της άμυνας περιοχής θα τοποθετηθεί μόνιμα σε κάθε οικισμό, εκτός από την κατασκευή περισσότερων οχυρωμένων θέσεων, την προσθήκη περισσότερων περιπολιών, την ανάπτυξη περισσότερων εμποδίων και παρατηρητηρίων, την αύξηση του αριθμού των αδειών οπλοφορίας και την ενίσχυση των ομάδων ασφαλείας των οικισμών.

23:39 Ο Μπάιντεν συζήτησε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τον εμίρη του Κατάρ, τον Αιγύπτιο πρόεδρο

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι μίλησεμε τον Σεΐχη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί και τον Αιγύπτιο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι για την «επίτευξη μιας συμφωνίας για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης των ομήρων μαζί με την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε ο Μπάιντεν, θα συνεργαστούν με την Αίγυπτο και το Κατάρ «για να διασφαλίσουν την πλήρη εφαρμογή των όρων της συμφωνίας και να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, η οποία αποτελεί σήμερα το μοναδικό εμπόδιο για την άμεση κατάπαυση του πυρός και την ανακούφιση των αμάχων στη Γάζα».

23:30 «Χρειάζονται περισσότερα για να αποτραπεί ένας ανθρωπογενής λιμός στη Γάζα»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες ανέφερε ότι έχει σημειωθεί σταδιακή πρόοδος για την αποτροπή «ενός απολύτως αποτρέψιμου, ανθρωπογενούς λιμού» στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, αλλά χρειάζονται επειγόντως πολλά περισσότερα.

«Έχουν ελάχιστα να φάνε, σχεδόν καθόλου πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, ελάχιστα μέρη που μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως καταφύγια και πουθενά δεν μπορούν να πάνε με ασφάλεια. Στη βόρεια Γάζα, οι πιο ευάλωτοι – από άρρωστα παιδιά μέχρι άτομα με αναπηρίες – πεθαίνουν ήδη από την πείνα και τις ασθένειες. Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε έναν εντελώς αποτρέψιμο, ανθρωπογενή λιμό», δήλωσε ακόμα ο Γκουτέρες.

«Ένα σημαντικό εμπόδιο για τη διανομή της βοήθειας σε όλη τη Γάζα είναι η έλλειψη ασφάλειας για τους ανθρωπιστές και τους ανθρώπους που εξυπηρετούμε. Οι ανθρωπιστικές αυτοκινητοπομπές, οι εγκαταστάσεις και το προσωπικό και οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη δεν πρέπει να αποτελούν στόχους», προσέθεσε.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

23:19 Σειρήνες στο Βόρειο Ισραήλ

Οι σειρήνες ενεργοποιήθηκαν στις κοινότητες Ρος ΧαΝίκρα και Σλόμι στο βόρειο Ισραήλ, προειδοποιώντας για εισερχόμενες ρουκέτες το βράδυ της Τρίτης.

Από τις 8 Οκτωβρίου, οι δυνάμεις υπό την ηγεσία της Χεζμπολάχ στο Λίβανο επιτίθενται σχεδόν καθημερινά σε ισραηλινές κοινότητες και στρατιωτικές θέσεις κατά μήκος των συνόρων, με την οργάνωση να λέει ότι το κάνει για να υποστηρίξει τη Γάζα εν μέσω του πολέμου που μαίνεται εκεί μετά τη σφαγή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Μετά από την ενεργοποίηση των σειρήνων οι IDF, ανέφεραν ότι δύο ρουκέτες έπεσαν σε ανοικτές περιοχές.

23:08 Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια απειλεί με αποβολή τους φοιτητές που κατέλαβαν ένα κτίριό του

Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, που εδώ και δύο εβδομάδες έχει βρεθεί στο επίκεντρο ενός κινήματος φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών και ακτιβιστών, απείλησε ότι θα αποβάλει όσους κατέλαβαν από τη νύχτα της Δευτέρας ένα από τα κτίρια της πανεπιστημιούπολης.

«Λυπούμαστε που οι διαδηλωτές επέλεξαν την οδό της κλιμάκωσης με τις πράξεις τους (…). Οι φοιτητές που κατέλαβαν το κτίριο αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο αποβολής» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Κολούμπια, Μπεν Τσανγκ.

«Είπαμε ξεκάθαρα χθες ότι η λειτουργία του πανεπιστημίου δεν μπορεί να διαταράσσεται μονίμως από διαδηλωτές που παραβιάζουν τους κανόνες. Η συνέχιση αυτού (του τρόπου δράσης) θα έχει ασφαλώς συνέπειες», τόνισε στην ανακοίνωσή του ο Τσανγκ, κατηγορώντας τους καταληψίες ότι «βανδάλισαν, έσπασαν τις πόρτες και τα παράθυρα και απέκλεισαν τις εισόδους» του κτιρίου.

22:57 Άνοδος της ακροδεξιάς και παραίτηση Νετανιάχου – Τι δείχνει δημοσκόπηση

Δημοσκόπηση του ισραηλινού Καναλιού 12 διαπιστώνει μια μικρή βελτίωση της τύχης του λεγόμενου μπλοκ των κομμάτων Νετανιάχου αν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα. Ωστόσο, δείχνει ότι τα κόμματα κατά του Νετανιάχου θα εξακολουθούσαν να κερδίζουν σαφή πλειοψηφία.

Όμως, το 58% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί.

Η έρευνα δίνει στο Λικούντ του Νετανιάχου, στα δύο ακροδεξιά κόμματα Οτζμά Γεχουντίτ και Θρησκευτικός Σιωνισμός και στα δύο υπερορθόδοξα κόμματα Σας και Ενωμένος Ιουδαϊσμός της Τορά, συνολικά συγκεντρώνουν 50 έδρες στην 120μελή Κνεσέτ.

Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό σε μια σειρά ερευνών που διεξήγαγε το τηλεοπτικό κανάλι από τις 7 Οκτωβρίου, αλλά εξακολουθεί να απέχει πολύ από την πλειοψηφία της Κνέσετ. Στην τελευταία του έρευνα, πριν από τρεις εβδομάδες, το μπλοκ Νετανιάχου συγκέντρωσε 47 έδρες. Τα κόμματα αυτά μαζί κέρδισαν τις εκλογές του Νοεμβρίου 2022 με 64 έδρες.

Αν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, διαπιστώνει η έρευνα, τα κόμματα θα συγκέντρωναν τα εξής ποσοστά Εθνική Ενότητα του Μπένι Γκαντζ, 31, Λικούντ, 18, Γες Ατίντ, 15, Σας, 10, Γισραήλ Μπειτεινου, 10, Οτζμά Γεχουντίτ, 10, Ενωμένος Ιουδαϊσμός της Τορά, 8, Χαντάς-Τα’άλ, 5, Ράαμ, 5, Θρησκευτικός Σιωνισμός, 4 και Μέρέτζ 4.

Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση της υποστήριξης για τα δύο ακροδεξιά κόμματα, σε σύγκριση με προηγούμενες έρευνες μετά την 7η Οκτωβρίου, με την Οτζμά Γεχουντίτ, του Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ να καταλαμβάνει 10 έδρες και τον Θρησκευτικό Σιωνισμό του Μπεζελέλ Σμότριχ 4 έδρες.

Αυτό σηματοδοτεί το ίδιο σύνολο που κέρδισαν τα δύο κόμματα όταν κατέβηκαν μαζί στις εκλογές του 2022. Το κόμμα του Σμόρτιχ δεν κατάφερε να ξεπεράσει το όριο σε πολλές πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Στην ερώτηση αν η Εθνική Ενότητα του Γκαντζ θα πρέπει να εγκαταλείψει τον συνασπισμό, το 42% απάντησε ότι θα πρέπει να παραμείνει και το 37% ότι θα πρέπει να αποχωρήσει. Μεταξύ των ίδιων των ψηφοφόρων της Εθνικής Ενότητας, το 61% είπε ότι θα πρέπει να παραμείνει και το 28% είπε ότι θα πρέπει να αποχωρήσει.

Στην ερώτηση αν οι εκλογές θα πρέπει να επισπευσθούν από την προγραμματισμένη ημερομηνία του Οκτωβρίου 2026, το 54% απάντησε ναι και το 37% απάντησε όχι. Στην ερώτηση αν ο Νετανιάχου πρέπει να παραιτηθεί, το 58% απάντησε ναι και το 33% απάντησε όχι. (Σε έρευνα του τηλεοπτικού καναλιού Kan πριν από τρεις εβδομάδες, το 71% των ερωτηθέντων θεώρησε ότι ο Νετανιάχου πρέπει να παραιτηθεί αμέσως ή μετά τον πόλεμο).

Στην ερώτηση αν ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ πρέπει να παραιτηθεί, το 48% απάντησε ναι και το 39% απάντησε όχι.

Για τον αρχηγό των IDF, Χέρζι Χαλέβι, το 50% απάντησε ναι και το 36% απάντησε όχι.Όσον αφορά τον επικεφαλής της Shin Bet, Ρονέν Μπαρ, το 56% είπε ναι και το 26% είπε όχι. Η έρευνα διεξήχθη από την Midgam, μέσω τηλεφώνου και διαδικτύου, με αντιπροσωπευτικό δείγμα 500 ψηφοφόρων και περιθώριο σφάλματος 4%.

22:42 Με ποιους θα συναντηθεί ο Άντονι Μπλίνκεν στο Ισραήλ

Στο Ισραήλ βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος αύριο, Τετάρτη θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον πρόεδρο της χώρας, Ισαάκ Χέρτζογκ, τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζατσί Χανέγκμπι.

Θα επισκεφθεί επίσης το συνοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ και το λιμάνι Ασντόντ και θα συναντηθεί με τις οικογένειες των Αμερικανών ομήρων στο Τελ Αβίβ.

22:32 «1 στα 3 κρατούμενα παιδιά κρατούνται χωρίς κατηγορία ή δίκη»

Η Defense for Children International – Palestine ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν κλιμακώσει δραματικά τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη τους τελευταίους έξι μήνες.

«Η DCIP παρακολουθεί τους Παλαιστίνιους διοικητικά κρατούμενους παιδιά από το 2008 και οι αριθμοί δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλοί», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Εξήντα ένα παιδιά κρατούνται επί του παρόντος από τις ισραηλινές δυνάμεις χωρίς κατηγορία ή δίκη, που αντιστοιχεί περίπου σε ένα στα τρία από το σύνολο των παλαιστινιακών παιδιών που κρατούνται, ανέφερε η οργάνωση.

Η DCIP χαρακτήρισε τη διοικητική κράτηση «ένα σκληρό εργαλείο», επειδή τα παιδιά και οι δικηγόροι τους δεν έχουν γνώση των «μυστικών κατηγοριών».

Οι διοικητικές εντολές μπορούν επίσης να ανανεώνονται επ’ αόριστον, «δημιουργώντας ένα αφόρητο περιβάλλον ανησυχίας για τους γονείς και τα παιδιά που δεν γνωρίζουν πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν στο σπίτι τους».

22:20 Οι Χούθι χτύπησαν πλοίο 600 χιλιόμετρα από τις ακτές της Υεμένης

Ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων υπό πορτογαλική σημαία δέχθηκε επίθεση από μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην Αραβική Θάλασσα, σε αντιστοιχία με τον ισχυρισμό των ανταρτών Χούθι της Υεμένης ότι επιτέθηκαν στο πλοίο εκεί, λένε οι αρχές.

Η επίθεση στο MSC Orion, που σημειώθηκε περίπου 600 χιλιόμετρα (373 μίλια) από τις ακτές της Υεμένης, φαίνεται να είναι η πρώτη επιβεβαιωμένη επίθεση σε βαθιά θάλασσα που ισχυρίζονται οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι από τότε που άρχισαν να βάζουν στο στόχαστρο πλοία τον Νοέμβριο.

Η επίθεση συνέβη την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με το Κοινό Κέντρο Ναυτιλιακών Πληροφοριών, το οποίο λειτουργεί στο πλαίσιο των υπό την ηγεσία των ΗΠΑ Συνδυασμένων Ναυτικών Δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.

Το πλοίο «υπέστη μόνο μικρές ζημιές και όλο το πλήρωμα που επέβαινε σε αυτό είναι ασφαλές», αναφέρει το Κέντρο.

Το MSC Orion έχει συνδεθεί με την εταιρεία Zodiac Maritime με έδρα το Λονδίνο, η οποία ανήκει στον όμιλο Zodiac του ισραηλινού δισεκατομμυριούχου Εγιάλ Οφέρ, και το Κοινό Κέντρο Ναυτιλιακών Πληροφοριών εκτιμά ότι «το MSC Orion πιθανότατα στοχοποιήθηκε λόγω [της] αντιληπτής ισραηλινής του σχέσης».

Ο ταξίαρχος Γιαχία Σαρί, στρατιωτικός εκπρόσωπος των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, ανέλαβε την επίθεση στο Orion νωρίς την Τρίτη. Δεν εξήγησε γιατί οι αντάρτες χρειάστηκαν ημέρες για να αναγνωρίσουν την επίθεση.

Η επίθεση εγείρει αμέσως ερωτήματα σχετικά με το πώς οι Χούθι θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν μια επίθεση εκατοντάδες χιλιόμετρα από τις ακτές της Υεμένης σε έναν κινούμενο στόχο.

Το Ιράν διαθέτει επίσης τακτικά στρατιωτικά σκάφη στην Αραβική Θάλασσα και μόλις κατέλαβε το υπό πορτογαλική σημαία MSC Aries και το πλήρωμά του λίγο πριν από την πρωτοφανή επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κατά του Ισραήλ στις 13 Απριλίου.

22:06 Συνάντηση με τον Νετανιάχου απαιτεί το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων

Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου με τα φόρουμ Γκβουρά και Τίκβα, τα οποία εκπροσωπούν οικογένειες κάποιων σκοτωμένων στρατιωτών και κάποιων ομήρων αντίστοιχα, το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων απαιτεί να πραγματοποιήσει παρόμοια συνάντηση με τις οικογένειες που εκπροσωπεί το συντομότερο δυνατό.

«Το Φόρουμ απαιτεί επείγουσα συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των οικογενειών των ομήρων και του πρωθυπουργού, η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί ήδη αύριο», αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης. «Το αίτημά τους είναι να προωθηθεί η προτεινόμενη συμφωνία που αναμένεται να εξασφαλίσει την επιστροφή όλων των ομήρων – των ζωντανών για αποκατάσταση και των νεκρών για ταφή», προσθέτει η ανακοίνωση.

«Δεν γιορτάσαμε το Πάσχα. Οι αγαπημένοι μας παρέμειναν αιχμάλωτοι της Χαμάς. Εμείς οι ίδιοι είμαστε αιχμάλωτοι της Χαμάς και της ισραηλινής κυβέρνησης», αναφέρουν ακόμα τα μέλη των οικογενειών των ομήρων.

«Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, υποτίθεται ότι θα γιορτάζαμε την Ημέρα Ανεξαρτησίας του Ισραήλ – την ανεξαρτησία του κράτους, την αναγέννησή του και την πίστη των πολιτών σε αυτό – τα οποία εξαρτώνται από τη δική σας απόφαση», καταλήγουν.

21:52 Ο βασιλιάς Αμπντάλα τόνισε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ την ανάγκη επίτευξης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας

Ο βασιλιάς Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας υπογράμμισε την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Ιορδανός μονάρχης τόνισε επίσης πως πρέπει να αναληφθεί άμεσα δράση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, με συνεχή ροή ιατρικής βοήθειας, τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για την επαρκή κάλυψη των αναγκών.

Επισημαίνοντας την ανάγκη προστασίας του άμαχου πληθυσμού, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον αντίκτυπο που θα είχε ενδεχόμενη επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, προειδοποιώντας ότι οι καταστροφικές συνέπειες του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας θα μπορούσαν να εξαπλωθούν στη Δυτική Όχθη, στην Ιερουσαλήμ, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Υπογράμμισε ακόμη τη σημασία της υποστήριξης της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), χαρακτηρίζοντάς την «σανίδα σωτηρίας» για περίπου 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα κάλεσε τις ΗΠΑ να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στις προσπάθειες με στόχο την επίτευξη βιώσιμης ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή, βασισμένης στη λύση των δύο κρατών.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η συνάντηση που προηγήθηκε μεταξύ του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και του επικεφαλής της ιορδανικής διπλωματίας Αϊμάν αλ Σάφαντι. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για την αποτροπή της πιθανολογούμενης επίθεσης του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, καθώς και για την ανάγκη εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου σχεδίου με σκοπό τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης.

21:40 Διαδηλωτές ζητούν την απελευθέρωση των ομήρων έξω από το αρχηγείο των IDF στο Τελ Αβίβ

Περίπου 200 άτομα διαμαρτύρονται για την απελευθέρωση των ομήρων στην οδό Begin, κοντά στο αρχηγείο του στρατού στο Τελ Αβίβ.

Διαδηλωτές συγκεντρώνονται έξω από το στρατιωτικό αρχηγείο της Κίρια στο Τελ Αβίβ για να απαιτήσουν από την ισραηλινή κυβέρνηση να συμφωνήσει σε μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, ακόμη και αν οι ακροδεξιοί σύμμαχοι του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποιούν κατά της αποδοχής της συμφωνίας που διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή στο Κάιρο.

Οι διαδηλωτές μετρούν μέχρι το 207 για να σηματοδοτήσουν τις ημέρες που οι όμηροι κρατούνται σε αιχμαλωσία μετά τη σφαγή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Καθώς η διαδήλωση διογκώνεται, οι διαδηλωτές αποκλείουν την οδό Begin έξω από το Κίρια.

Η τελευταία προσφορά που διαπραγματεύονται στο Κάιρο φέρεται να περιλαμβάνει μια 40ήμερη παύση των μαχών και την απελευθέρωση σχεδόν χιλίων Παλαιστίνιων κρατουμένων σε αντάλλαγμα για 20-33 ομήρους.

Το Ισραήλ εκτιμά ότι 129 από αυτούς τους ομήρους παραμένουν στη Γάζα -όχι όλοι τους ζωντανοί- μετά την απελευθέρωση 105 αμάχων από την αιχμαλωσία της Χαμάς κατά τη διάρκεια μιας εβδομαδιαίας εκεχειρίας στα τέλη Νοεμβρίου.

Η Χαμάς κρατά επίσης τις σορούς των πεσόντων στρατιωτών των IDF Oron Shaul και Hadar Goldin από το 2014, καθώς και δύο ισραηλινών πολιτών, της Avera Mengistu και του Hisham al-Sayed, οι οποίοι πιστεύεται ότι είναι ζωντανοί αφού εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας με δική τους πρωτοβουλία το 2014 και το 2015 αντίστοιχα.

21:28 Οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΑ κατέπνιξαν διαδηλώσεις μπροστά από το καναδικό γραφείο στη Ραμάλα

Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν μπροστά από το γραφείο της καναδικής αντιπροσωπείας στην κατεχόμενη πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης διαμαρτυρόμενοι για της στάση της Οτάβα στον ισραηλινό πόλεμο κατά της Γάζας.

Ορισμένοι κρατούσαν σημαίες, ενώ άλλοι κρατούσαν αφίσες που καλούσαν σε «ενότητα ενάντια στην αδικία».

Ενώ οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν ειρηνικά, στη συνέχεια αντιμετωπίστηκαν με καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

21:16 O Mπλίνκεν έφτασε στο Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» του Τελ Αβίβ αφού αναχώρησε νωρίτερα από την Ιορδανία.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι θα πιέσει για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στις συναντήσεις του με Ισραηλινούς αξιωματούχους και νωρίτερα σήμερα δήλωσε ότι θα συζητήσει με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου τα μέτρα που πρέπει ακόμη να λάβει το Ισραήλ για να αυξήσει τη ροή βοήθειας στη Γάζα, καθώς θα έχει συναντήσεις στη χώρα την Τετάρτη.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν γίνεται δεκτός από τον πρέσβη των ΗΠΑ στο Ισραήλ Τζέικομπ Λιου, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» κοντά στο Τελ Αβίβ (Πηγή: REUTERS/Evelyn Hockstein)

21:08 Οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη δει σχέδιο για την ασφάλεια των πολιτών κατά τη διάρκεια της εισβολής στη Ράφα

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βεντάτ Πατέλ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη δει ένα αξιόπιστο σχέδιο που να έχει παρουσιαστεί από το Ισραήλ και να αντιμετωπίζει τις ανησυχίες του.

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι δεν θα υποστηρίξει μια εισβολή στη Ράφα, όπου σήμερα βρίσκουν καταφύγιο περίπου 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, χωρίς ένα αξιόπιστο σχέδιο για την προστασία των αμάχων εκεί.

20:56 Δύο έφεδροι των IDF σκοτώθηκαν από φίλια πυρά

Η έρευνα των IDF για το θάνατο δύο εφέδρων στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας την Κυριακή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σκοτώθηκαν από φίλια πυρά.

Ο αρχιλοχίας (ε.α.) Ίντο Αβίβ, 28 ετών, του 9232ου Τάγματος της Ταξιαρχίας Yiftah, και ο αρχιλοχίας (ε.α.) Κλντικάν Μεχαρίμ, 37 ετών, του 223ου Τάγματος της Ταξιαρχίας Carmeli, χτυπήθηκαν από βλήματα ενός άρματος μάχης που είχε ανοίξει πυρ εκτός των καθορισμένων ορίων του, σύμφωνα με την έρευνα.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι το περιστατικό ξεκίνησε όταν ένα άρμα των IDF χτυπήθηκε από βόμβα στην άκρη του δρόμου κοντά στο τουρκικό νοσοκομείο στο διάδρομο Νετζερίμ. Λίγο αργότερα, όλμοι και αντιαρματικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν προς τα στρατεύματα στην περιοχή του διαδρόμου.

Εν μέσω ανταλλαγής πυρών με τους πράκτορες της Χαμάς, ένα άρμα μάχης της Ταξιαρχίας Yiftah έφυγε από ένα στρατόπεδο και βομβάρδισε ένα κτίριο στην περιοχή.

Το κτίριο βρισκόταν εκτός των καθορισμένων ορίων της δύναμης τεθωρακισμένων, σύμφωνα με την έρευνα. Αρκετοί στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων των Αβίβ και Μεχαρίμ, βρίσκονταν στο κτίριο όταν αυτό χτυπήθηκε.


Οι IDF διερευνούν περαιτέρω τη συμπεριφορά των στρατευμάτων, τα οποία είχαν αναπτυχθεί στη Γάζα μόλις την περασμένη εβδομάδα.

20:42 Η Χαμάς απαιτεί εγγυήσεις ότι το Ισραήλ δεν θα επιτεθεί τους επόμενους μήνες ως προϋπόθεση για τη συμφωνία

Πηγές της Χαμάς δήλωσαν στη Haaretz ότι η οργάνωση απαιτεί εγγυήσεις ότι το Ισραήλ δεν θα ξαναρχίσει τις μάχες στη Λωρίδα της Γάζας τους επόμενους μήνες ως προϋπόθεση προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων.

«Θέλουμε ζωή για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα», δήλωσε μία από τις πηγές, «και αυτό σημαίνει τερματισμό του πολέμου, αποχώρηση του Ισραήλ, αποκατάσταση της Λωρίδας και σαφές πολιτικό περίγραμμα», προσέθεσε.

20:30 Μήνυμα Μπλίνκεν σε Χαμάς – «Αποδεχθείτε την πρόταση κατάπαυση του πυρός χωρίς άλλες καθυστερήσεις»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε τη Χαμάς να αποδεχτεί «χωρίς άλλες καθυστερήσεις» την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, που περιλαμβάνει και την απελευθέρωση ομήρων οι οποίοι κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Όχι άλλες καθυστερήσεις, όχι άλλες δικαιολογίες. Τώρα πρέπει να δράσουμε», είπε ο Μπλίνκεν μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ιορδανία, λίγο πριν αναχωρήσει για το Ισραήλ, στο πλαίσιο της έβδομης περιοδείας του στην περιοχή από την έναρξη του πολέμου, πριν από σχεδόν επτά μήνες. «Θέλουμε να δούμε αυτήν τη συμφωνία να υλοποιείται εντός των επόμενων ημερών», τόνισε.

Όταν ρωτήθηκε για την πρόθεση του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να εξαπολύσει χερσαία επίθεση στη Ράφα, την πόλη στη νότια Λωρίδα της Γάζας που έχει γίνει καταφύγιο για 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένους Παλαιστίνιους, ο Μπλίνκεν είπε ότι προτεραιότητα της Ουάσινγκτον είναι η επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. «Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος, ο πιο αποτελεσματικός, για να ανακουφίσουμε από τα δεινά και να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο περιβάλλον που θα μας επιτρέψει να ελπίζουμε ότι θα οδηγηθούμε σε κάτι πραγματικά βιώσιμο και θα φέρει μια βιώσιμη ειρήνη στους ανθρώπους που την έχουν απελπισμένα ανάγκη», πρόσθεσε.

Στις συνομιλίες που θα έχει αύριο Τετάρτη στο Ισραήλ ο Μπλίνκεν είπε ότι θα συζητήσει με τον Νετανιάχου τα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν για να αυξηθεί η παροχή βοήθειας στη Γάζα. Μολονότι παρατηρείται κάποια βελτίωση στην ανθρωπιστική κατάσταση στον πυκνοκατοικημένο θύλακα, τόνισε ότι πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα ώστε να διασφαλιστεί πως η βοήθεια θα φτάνει στους ανθρώπους.

Απευθείας αποστολές βοήθειας από την Ιορδανία στη Γάζα

Ο Μπλίνκεν είπε ότι οι πρώτες αποστολές βοήθειας απευθείας από την Ιορδανία με προορισμό τη μεθοριακή διάβαση του Ερέζ, που ξανάνοιξε πρόσφατα στη βόρεια Γάζα, θα αναχωρήσουν εντός της ημέρας, ενώ ταυτόχρονα φτάνουν αγαθά μέσω του λιμανιού της Ασντόντ. Ο νέος θαλάσσιος διάδρομος θα είναι έτοιμος σε περίπου μία εβδομάδα, πρόσθεσε. «Αλλά πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά. Χρειαζόμαστε έναν μηχανισμό αποκλιμάκωσης που θα είναι αποτελεσματικός και θα λειτουργεί – αυτό είναι ένα έργο σε εξέλιξη», σχολίασε.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό, θα πρέπει επίσης να υπάρξει ένας σαφής κατάλογος των ειδών που χρειάζονται στη Γάζα, ώστε να αποφευχθούν οι «αυθαίρετες αρνήσεις» εισόδου τους στον θύλακα.

20:16 Λαπίντ κατά Νετνιάχου: «Το Ισραήλ «όμηρος ανεύθυνων τρελών»

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ υποστηρίζει ότι το Ισραήλ έχει γίνει «όμηρος ανεύθυνων τρελών», στην τελευταία του ανάρτηση με την οποία κατακεραυνώνει τον πρωθυπουργό Νετανιάχου.

«Δεν μπορείτε να συνεχίσετε έτσι. Ένας υπουργός με ποινικό μητρώο στέκεται στο πρωθυπουργικό γραφείο και απειλεί τον πρωθυπουργό με τις συνέπειες αν δεν κάνει ό,τι του λένε», έγραψε ο Λαπίντ στο Χ.

«Ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ λέει σε όλο τον κόσμο και σε όλη την περιοχή ότι ο Νετανιάχου είναι αδύναμος και δουλεύει γι’ αυτόν. Είναι απίστευτο ότι δεν τον διώχνει επί τόπου».


Νωρίτερα, ο Μπεν Γκβιρ δήλωσε ότι ο Νετανιάχου είχε «ακούσει» τα λόγια του και είχε καταλάβει τις συνέπειες αν δεν γινόταν η επιχείρηση στη Ράφα.

Ακροδεξιοί υπουργοί, μεταξύ των οποίων ο Μπεν Γβιρ και ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ, έχουν απειλήσει να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση συνασπισμού του Νετανιάχου, αν δεν πραγματοποιηθεί η στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα.

20:05 Φοιτητές λιθοβόλησαν οχήματα Ευρωπαίων διπλωματών στη Ραμάλα

Παλαιστίνιοι φοιτητές διέκοψαν τη συνεδρίαση διπλωματών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Δυτική Όχθη και επιτέθηκαν με πέτρες στα αυτοκίνητά τους, σπάζοντας το πίσω παρμπρίζ ενός από αυτά, διαμαρτυρόμενοι για τον πόλεμο στη Γάζα.

Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη συνεδρίαζαν στο Παλαιστινιακό Μουσείο του Μπιρζέιτ, κοντά στη Ραμάλα, όταν σημειώθηκαν τα επεισόδια, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Ένας διπλωμάτης που ήταν παρών δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι εμφανίστηκε έξω από το κτίριο ένα πλήθος και οι συγκεντρωμένοι τους είπαν να φύγουν. Αφού οι προσπάθειες διαλόγου απέβησαν άκαρπες, οι διπλωμάτες αποχώρησαν.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

19:57 Εκτόξευση αντιαρματικών πυραύλων από τον Λίβανο – Απάντηση IDF με χτυπήματα σε εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν πολλά κτίρια που χρησιμοποιούνται από τη Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, όπου είχαν συγκεντρωθεί μέλη της λιβανέζικης οργάνωσης, αναφέρουν οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF).

Σύμφωνα με τις IDF, τα πλήγματα έρχονται καθώς η Χεζμπολάχ εκτόξευσε αρκετούς αντιαρματικούς πυραύλους στη βόρεια πόλη Μετούλα, προκαλώντας ζημιές.

Οι IDF υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν τραυματίες από την επίθεση και τα στρατεύματα βομβάρδισαν τις θέσεις εκτόξευσης βλημμάτων πυροβολικού.

19:45 Συνάντηση Νετνιάχου – Μπλίνκεν στην Ιερουσαλήμ

Όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν την Τετάρτη (1/5) στις 10:45 π.μ. στην Ιερουσαλήμ,

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μετά τη συνάντηση του Μπλίνκεν με τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ και πριν από την αναμενόμενη επίσκεψή του στο Ασντόντ για να εξετάσει την ανθρωπιστική βοήθεια που περνάει από το λιμάνι.

19:31 Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποιεί κατά της επιχείρησης στη Ράφα

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποιεί για μια επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα, καθώς όπως είπε θα είχε «καταστροφικές συνέπειες για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα».

«Όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και πολλές άλλες κυβερνήσεις έχουν εκφράσει σαφώς την αντίθεσή τους σε μια τέτοια επιχείρηση. Απευθύνω έκκληση σε όλους όσοι έχουν επιρροή στο Ισραήλ να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να την αποτρέψουν», προέτρεψε.

Πρόσθεσε ότι περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι αναζητούν καταφύγιο στη Ράφα, αφού διέφυγαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο βόρειο τμήμα της Γάζας.

«Έχουν ελάχιστα να φάνε, σχεδόν καθόλου πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, ελάχιστα μέρη που μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως καταφύγια και πουθενά δεν μπορούν να πάνε με ασφάλεια. Στη βόρεια Γάζα, οι πιο ευάλωτοι – από άρρωστα παιδιά μέχρι άτομα με αναπηρίες – πεθαίνουν ήδη από την πείνα και τις ασθένειες. Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε έναν εντελώς αποτρέψιμο, ανθρωπογενή λιμό», δήλωσε ακόμα ο Γκουτέρες.

19:23 Ανήσυχος ο Όστιν για την «έλλειψη τρόπου εκτέλεσης» του σχεδίου για την ασφάλεια των αμάχων πριν από την επιχείρηση στη Ράφα

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, καταθέτοντας σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι η κύρια ανησυχία του σχετικά με τη Ράφα δεν ήταν η έλλειψη ισραηλινού σχεδίου για την προστασία των αμάχων, αλλά μάλλον «η έλλειψη τρόπου εκτέλεσης» του σχεδίου.

Υποστήριξε περαιτέρω ότι το Ισραήλ δεν έχει ακόμη λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να μετακινήσει τους αμάχους εκτός κινδύνου και να τους παράσχει σε ασφαλείς ζώνες.

19:15 Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας είπε στον Νετανιάχου ότι η επίθεση στη Ράφα είναι κακή ιδέα

Μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα είναι κακή ιδέα και δεν θα έλυνε τίποτα στον αγώνα της χώρας κατά της Χαμάς, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου την Τρίτη, σύμφωνα με γαλλική διπλωματική πηγή.

«Είναι κακή ιδέα να το κάνουν. Υπάρχουν πάρα πολλές αβεβαιότητες σχετικά με τα ανθρωπιστικά ζητήματα», είπε ο Στεφάν Σεζουρνέ στον Νετανιάχου κατά τη διάρκεια συνάντησης στο γραφείο του πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ, ανέφερε η πηγή.

Στη Ράφα φιλοξενούνται περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι από τους οποίους εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στη βόρεια, κεντρική και ανατολική Γάζα.

19:06 Συναντήσεις στην Ιορδανία για Μπλίνκεν – Ανάγκη για περισσότερη βοήθεια στη Γάζα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε ξεχωριστά με τον βασιλιά Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Αϊμάν Σαφάντι τόσο για τη βοήθεια όσο και για τη διπλωματία για μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα που θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση ομήρων και φυλακισμένων.


Ακόμα σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάθιου Μίλερ, συζήτησε τις διπλωματικές προσπάθειες για μια διαρκή ειρήνη στην περιοχή και τις κοινές προσπάθειες για την αύξηση της ροής της αναγκαίας βοήθειας προς τη Γάζα μέσω χερσαίων οδών από την Ιορδανία.


Ζητώντας τον διπλασιασμό των προσπαθειών για τη μεταφορά βοήθειας στη Γάζα, ο Άντονι Μπλίνκεν παρατήρησε τις προσπάθειες της Ιορδανίας για τη μεταφορά τροφίμων και προμηθειών και εξήρε το «εξαιρετικό έργο» υπό την ηγεσία του ΟΗΕ.

Συνάντηση και με τη συντονίστρια του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια και την ανοικοδόμηση στη Γάζα

Επίσης, ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με τη συντονίστρια του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια και την ανοικοδόμηση στη Γάζα, Σίγκριντ Κάαγκ.

Μπλίνκεν και Κααγκ συζήτησαν τις τρέχουσες προσπάθειες και την κοινή δέσμευση για την αύξηση της κρίσιμης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και τη διασφάλιση της επιτάχυνσης και της διατήρησης της πρόσφατης αύξησης της παροχής βοήθειας.

«Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για να διασφαλίσουμε ότι όλα όσα πρέπει να γίνουν γίνονται», δήλωσε ο Μπλίνκεν. Ακόμα εξέφρασε «την ισχυρή υποστήριξή του στην Κάαγκ και την εντολή της να βελτιώσει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, Μάθιου Μίλερ μετά τη συνάντηση.

18:51 Πυρά Νετανιάχου κατά του ΔΠΔ: «Εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου θα είναι σκάνδαλο ιστορικής κλίμακας»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου τάχθηκε κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΠΔ) υποστηρίζοντας ότι προσπαθεί να εμποδίσει το Ισραήλ να αμυνθεί κατά της τρομοκρατίας, εν μέσω αναφορών ότι το δικαστήριο του ΟΗΕ θα μπορούσε να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για ορισμένους από τους κορυφαίους αξιωματούχους του Ισραήλ.

«Ογδόντα χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα, οι διεθνείς οργανισμοί που ιδρύθηκαν για να αποτρέψουν ένα νέο Ολοκαύτωμα εξετάζουν το ενδεχόμενο να αρνηθούν στο εβραϊκό κράτος το δικαίωμα να αμυνθεί απέναντι σε εκείνους που ήρθαν να διαπράξουν γενοκτονία εναντίον μας, και εξακολουθούν να εργάζονται ενεργά για να το κάνουν», αναφέρει ο πρωθυπουργός σε μια μαγνητοσκοπημένη δήλωση.

«Τι παραλογισμός, τι διαστρέβλωση της δικαιοσύνης και της ιστορίας», προσθέτει και προειδοποιεί πως εάν το δικαστήριο εκδώσει εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου, θα πρόκειται για «σκάνδαλο ιστορικής κλίμακας», χαρακτηρίζοντας μια τέτοια κίνηση «ανεξίτηλη κηλίδα για όλη την ανθρωπότητα» και «πρωτοφανές αντισημιτικό έγκλημα μίσους».

Κατηγορώντας το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ότι προσπαθεί σκόπιμα να παραλύσει την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ, ο Νετανιάχου υπόσχεται ότι «καμία απόφαση, ούτε στη Χάγη ούτε οπουδήποτε αλλού, δεν θα βλάψει την αποφασιστικότητά μας να επιτύχουμε όλους τους στόχους του πολέμου», οι οποίοι περιλαμβάνουν την επιστροφή των ομήρων στο Ισραήλ, την απομάκρυνση της Χαμάς από την εξουσία και τη διασφάλιση ότι καμία απειλή δεν θα παραμείνει στη Γάζα, καθώς και τη σταθεροποίηση των βόρειων συνόρων του Ισραήλ.

Κλείνει τη δήλωσή του με μια έκκληση προς τους παγκόσμιους ηγέτες να ταχθούν κατά του αναφερόμενου σχεδίου έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα έβλαπτε όχι μόνο το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αλλά και «όλων των δημοκρατιών του κόσμου».

18:40 Άιζενκοτ κατά Σμότριχ και Μπεν Γκβιρ: «Εκβιάζουν με πολιτικές απειλές»

Ο Γκάντι Άιζενκοτ, παρατηρητής στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο και μέλος του κόμματος Εθνικής Ενότητας, κατηγόρησε εμμέσως τον υπουργό Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριχ και τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ ότι βλάπτουν την εθνική ασφάλεια εκβιάζοντας με «πολιτικές απειλές».

«Το υπουργικό συμβούλιο καθόρισε τους στόχους του πολέμου πριν από έξι μήνες. Την τελευταία ημέρα, δύο μέλη του υπουργικού συμβουλίου εκβιάζουν με πολιτικές απειλές», δηλώνει, χωρίς να κατονομάζει τους δύο υπουργούς.

Τόσο ο Μπεν Γκβίρ όσο και ο Σμότριχ έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε μια συμφωνία που θα επέφερε την απελευθέρωση ορισμένων από τους 129 ομήρους που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου και εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα, με αντάλλαγμα το Ισραήλ να μειώσει ή να σταματήσει προσωρινά τις μάχες, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα υπονόμευε το δικαίωμα ύπαρξης της κυβέρνησης και θα οδηγούσε στη διάλυσή της.

Περιγράφοντας τις ενέργειές τους ως «σοβαρό φαινόμενο που βλάπτει την εθνική ασφάλεια του Ισραήλ», ο Άιζενκοτ δηλώσε ότι «θα είναι εταίρος μόνο σε μια κυβέρνηση που λαμβάνει αποφάσεις με βάση τα εθνικά συμφέροντα του κράτους του Ισραήλ και όχι με βάση πολιτικές σκοπιμότητες».

Διαβάστε περισσότερα για τις αντιδράσεις της ακροδεξιάς πτέρυγας της κυβέρνησης Νετανιάχου εδώ

18:30 Λευκός Οίκος: Ο  Μπάιντεν καταδικάζει την κατάληψη του κτιρίου του Κολούμπια από φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αντιτίθεται στην κατάληψη ενός κτιρίου στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια από φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές, αναφέρει ο Λευκός Οίκος.

«Ο πρόεδρος πιστεύει ότι η βίαιη κατάληψη ενός κτιρίου στην πανεπιστημιούπολη είναι απολύτως λανθασμένη προσέγγιση. Αυτό δεν αποτελεί παράδειγμα ειρηνικής διαμαρτυρίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Η ρητορική μίσους και τα σύμβολα μίσους δεν έχουν θέση σε αυτή τη χώρα», προσέθεσε ο Κίρμπι.

«Ένα μικρό ποσοστό φοιτητών δεν πρέπει να μπορεί να διαταράσσει την ακαδημαϊκή εμπειρία… για το υπόλοιπο φοιτητικό σώμα. Οι φοιτητές που πληρώνουν για να πάνε στο πανεπιστήμιο και θέλουν να μορφωθούν. Θα πρέπει να μπορούν να το κάνουν αυτό χωρίς διαταραχές και θα πρέπει να μπορούν να… αισθάνονται ασφαλείς όταν το κάνουν», ανέφερε ακόμα.

«Σίγουρα αξίζουν να μπορούν να αποφοιτήσουν και να συμμετάσχουν σε μια τελετή αποφοίτησης», προσέθεσε ο Κίρμπι. Νωρίτερα αυτόν τνο μήνα, το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας αποφάσισε να ακυρώσει την κύρια τελετή αποφοίτησης λόγω ανησυχιών για τις μαζικές διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για την κατάληψη του κτιρίου του πανεπιστημίου

18:19 Χέρτσογκ: Η δράση του ΔΠΔ κατά του Ισραήλ θα βλάψει τον αγώνα των δημοκρατιών κατά της τρομοκρατίας

Εν μέσω της αυξανόμενης ανησυχίας μεταξύ της ηγεσίας του Ισραήλ ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης (ΔΠΔ) θα μπορούσε σύντομα να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και άλλους κορυφαίους αξιωματούχους, ο πρόεδρος της χώρας Ισαάκ Χέρτσογκ καταγγέλλει κάθε πιθανή προσπάθεια «κατάχρησης των διεθνών νομικών θεσμών – συμπεριλαμβανομένου του ΔΠΔ – για να αρνηθεί το κράτος του Ισραήλ τα βασικά του δικαιώματα».

«Όπως έχω επαναλάβει τους τελευταίους μήνες σε ηγέτες από όλο τον κόσμο: Το Ισραήλ έχει το πλήρες δικαίωμα και καθήκον να απελευθερώσει τους ομήρους μας και να υπερασπιστεί τους πολίτες μας», γράφει ο πρόεδρος στο Χ.

«Το κράτος του Ισραήλ, ο στρατός μας και οι δυνάμεις ασφαλείας εργάζονται ακούραστα για την επίτευξη αυτών των στόχων, λειτουργώντας απολύτως σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», προσθέτει.

«Διαφωνώ απερίφραστα με κάθε προσπάθεια κατάχρησης των διεθνών νομικών θεσμών – συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου – για να αρνηθεί το κράτος του Ισραήλ τα βασικά του δικαιώματα. Διαθέτουμε ένα ανεξάρτητο και ισχυρό δικαστικό σύστημα που ξέρει πώς να διεξάγει έρευνες όπως χρειάζεται», γράφει ακόμα ο Χέρτσογκ και καταλήγει υποστηρίζοντας πως οποιεσδήποτε τέτοιες ενέργειες «θα χρησιμεύσουν μόνο για να δέσουν τα χέρια όλων των ελεύθερων και δημοκρατικών εθνών στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

18:07 Αναφορές για αναβολή του υπουργικού συμβουλίου πολέμου του Ισραήλ εν μέσω διαφωνιών για μία συμφωνία για ομήρους και την επιχείρηση στη Ράφα

Ακυρώθηκε η αποψινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πολέμου, σύμφωνα με δημοσιεύματα των εβραϊκών μέσων ενημέρωσης.

Η ακύρωση της συνεδρίασης έρχεται εν μέσω έντονων διαφωνιών μεταξύ των μελών του υπουργικού συμβουλίου σχετικά με μια πιθανή συμφωνία ομήρων με αιγυπτιακή μεσολάβηση και τις πιθανές επιπτώσεις της στην επικείμενη επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα.

Τόσο ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριχ έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε μια συμφωνία που θα μείωνε ή θα σταματούσε προσωρινά τις μάχες, ενώ ο υπουργός του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου Μπένι Γκαντζ διαβεβαίωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι αν η κυβέρνηση απορρίψει μια συμφωνία για τους ομήρους που υποστηρίζεται από τις υπηρεσίες ασφαλείας, «δεν θα έχει δικαίωμα να συνεχίσει να υπάρχει».

Το υπουργικό συμβούλιο πολέμου έχει τρία μέλη με δικαίωμα ψήφου: Νετανιάχου, Γκαντζ και Γκαλάντ. Ο Γκάντι Άιζενκοτ της Εθνικής Ενότητας είναι παρατηρητής, όπως και ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντέρμερ και ο ηγέτης του υπερορθόδοξου κόμματος Σας Αριέχ Ντέρι, αμφότεροι έμπιστοι του Νετανιάχου.

17:55 Ανησυχία για τους κατοίκους στη Ράφα

Τα σχόλια του Νετανιάχου ότι το Ισραήλ θα εισβάλει στη Ράφα, είτε υπάρξει συμφωνία είτε όχι, είναι πολύ ανησυχητικά και απογοητευτικά για τη συντριπτική πλειοψηφία των περίπου 1,5 εκατομμυρίων εκτοπισμένων Παλαιστινίων που βρίσκονται στην πόλη.

Όπως αναφέρει το Al Jazeera, οι άνθρωποι χάνουν την ελπίδα για μια πιθανή κατάπαυση του πυρός. Αυτό που κάνει τα πράγματα χειρότερα αυτή τη στιγμή είναι πως αισθάνονται ότι βρίσκονται σε εκκρεμότητα:Δεν ξέρουν αν υπάρχει συμφωνία, και σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία, ο Νετανιάχου υποσχέθηκε ότι θα εισβάλει στη Ράφα, γεγονός που καθιστά άσκοπο όλο το νόημα της συμφωνίας.

Υπάρχει μεγάλη αγωνία, ανησυχία, προβληματισμός και απογοήτευση καθώς τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα. Οι άνθρωποι λένε ότι είναι παρόμοιο με τις αφηγήσεις του παρελθόντος για τη μετακίνηση ανθρώπων και την εκδίωξή τους από το ένα μέρος στο άλλο με σκοπό την εκκένωσή τους σε ασφαλείς ζώνες που τελικά τυχαίνει να μην είναι καθόλου ασφαλείς.

17:41 Χαμάς: Η προτεινόμενη συμφωνία του Ισραήλ δείχνει κάποια πρόοδο στην εκπλήρωση των όρων που θέσαμε

Πηγή της Χαμάς δήλωσε στο σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya ότι η προτεινόμενη συμφωνία από το Ισραήλ αντικατοπτρίζει ορισμένες από τις προϋποθέσεις για κατάπαυση του πυρός που έχει θέσει η οργάνωση.

17:33 Φοιτητές στον Λίβανο πραγματοποιούν τις πρώτες συντονισμένες διαμαρτυρίες σε πανεπιστήμια για τη Γάζα

Εκατοντάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν σε διάφορες πανεπιστημιουπόλεις του Λιβάνου για να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Φοιτητές, απόφοιτοι και άλλοι Λιβανέζοι ανέμιζαν σημαίες και αφίσες σε πανεπιστημιουπόλεις στην πρωτεύουσα Βηρυτό και αλλού, ενώ ορισμένοι απαίτησαν από τα πανεπιστήμιά τους να μποϊκοτάρουν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ισραήλ, όπως μετέδωσε το Reuters.

Στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, περίπου 200 άτομα συγκεντρώθηκαν σε μια πλατεία της πανεπιστημιούπολης, όπου τους είχε δοθεί έγκριση από τη διοίκηση να διαμαρτυρηθούν για δύο ώρες.

Η ασφάλεια της πανεπιστημιούπολης απαγόρευσε στους διαδηλωτές ή στους δημοσιογράφους να εισέλθουν περαιτέρω στους χώρους του πανεπιστημίου και οδήγησε τους δημοσιογράφους εκτός της πανεπιστημιούπολης καθώς το χρονικό περιθώριο που τους είχε δοθεί για να διαδηλώσουν έφτανε στο τέλος του.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλα πανεπιστήμια.

17:18 Το υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων της Γάζας κατηγορεί το Ισραήλ για βεβήλωση νεκρών

Το υπουργείο Κληροδοτημάτων και Θρησκευτικών Υποθέσεων της Γάζας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί τον ισραηλινό στρατό ότι ακρωτηρίασε τα σώματα εκατοντάδων νεκρών Παλαιστινίων, μεταξύ άλλων, προβαίνοντας σε μεταθανάτιους αποκεφαλισμούς και διαμελισμούς.

Χαρακτήρισε τον υποτιθέμενο ακρωτηριασμό των πτωμάτων ως παραβίαση της ιερότητας των νεκρών, η οποία αποτελεί «θρησκευτικό, ανθρωπιστικό και ηθικό έγκλημα».

Το υπουργείο ανέφερε επίσης ότι από τις 7 Οκτωβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν «διαπράξει φρικαλεότητες που η ιστορία δεν έχει ξαναδεί, με παγκόσμια κάλυψη, απροκάλυπτη αμερικανική υποστήριξη και επαίσχυντη σιωπή από διεθνείς οργανισμούς».

Οι άνθρωποι δεν έχουν ταφεί κανονικά, πρόσθεσε, «καθώς ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί μπουλντόζες για να ρίξει τα πτώματα σε ένα μεγάλο λάκκο και στη συνέχεια να τα καλύψει με σκουπίδια. Αυτό καταγράφηκε στο ιατρικό συγκρότημα αλ-Σίφα, στο ιατρικό συγκρότημα Νάσερ και στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν».

17:06 Σμότριχ: «Η προτεινόμενη συμφωνία με τη Χαμάς είναι μια τρομερή ήττα για το Ισραήλ»

Μετά τον Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριχ τάχθηκε κατά της τρέχουσας συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων που συζητείται με τη Χαμάς, υποστηρίζοντας πως «όποιος δώσει το χέρι του σε αυτό θα μείνει για πάντα στην ιστορία του εβραϊκού κράτους και δεν αξίζει να θεωρείται ηγέτης του».

Σε δήλωση που έκανε στην Κνεσέτ, ο Σμότριχ δήλωσε: «Η αιγυπτιακή πρόταση είναι μια τρομερή ήττα, η οποία θα δώσει στη Χαμάς μια ηχηρή νίκη σε ασημένιο πιάτο και θα στείλει όλους τους εχθρούς μας να προετοιμάσουν την επόμενη σφαγή και να εξαλείψουν το σιωνιστικό εγχείρημα».

Ο Σμότριχ κατηγόρησε το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο ότι «συμφώνησε σε στρατηγικές παραχωρήσεις που θέτουν σε κίνδυνο το κράτος του Ισραήλ» και κάλεσε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου: «Μην κουνήσετε λευκή σημαία. Μην αφήσετε τον Σινουάρ να μας ταπεινώσει ξανά και να κερδίσει τον πόλεμο. Μια κυβέρνηση που θα υποκύψει στις διεθνείς πιέσεις και θα σταματήσει τον πόλεμο στη μέση, θα χάσει εκείνη τη στιγμή το δικαίωμά της να υπάρχει».

16:52 Οι IDF πραγματοποιούν εντατικές προετοιμασίες για την επερχόμενη επιχείρηση στη Ράφα, μελλοντικές επιθέσεις στη Γάζα

Σε ανακοίνωσή τους οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) αναφέρουν πως η 98η και η 162η μεραρχία του ισραηλινού στρατού πραγματοποιούν τις τελευταίες ημέρες εντατικές προετοιμασίες για μελλοντικές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της επικείμενης επιχείρησης στη Ράφα.

Όπως αναφέρουν οι IDF οι δύο μεραρχίες «εργάζονται για την ενίσχυση της ετοιμότητας για τη συνέχιση του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας» και ότι και οι δύο είχαν εξετάσει τα σχέδια για τις επερχόμενες επιχειρήσεις.

Η 162η Μεραρχία επιχειρούσε στη Γάζα επί έξι μήνες μέχρι την περασμένη εβδομάδα. Πιο πρόσφατα είχε αναλάβει τον διάδρομο Νετζαρίμ στο κέντρο της Γάζας. Η 98η Μεραρχία είχε περάσει τέσσερις μήνες επιχειρώντας στη Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας, μέχρι που αποσύρθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

«Οι διοικητές της μεραρχίας ολοκλήρωσαν την έγκριση των σχεδίων για τις επόμενες αποστολές και τώρα συνεχίζουν να αυξάνουν την ετοιμότητα», αναφέρουν οι IDF.

Οι διοικητές των μεραρχιών και των ταξιαρχιών τους έχουν επίσης υποβληθεί σε εκπαιδευτικές συνεδρίες για την προετοιμασία των μελλοντικών επιχειρήσεων, αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι IDF υποστηρίζουν ότι οι ομάδες συντήρησης των μεραρχιών επιδιόρθωσαν πρόσφατα όλα τα τεθωρακισμένα οχήματά τους, για να «αυξήσουν την ετοιμότητά τους για συνεχείς μάχες».

Η ανακοίνωση έρχεται την ώρα που οι IDF ετοιμάζονται να εξαπολύσουν επίθεση στη Ράφα, με τα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για τους ομήρους με τη Χαμάς μέσα στις επόμενες ημέρες, η επιχείρηση θα ξεκινήσει.

16:40 Μπεν Γκβιρ: «Ο Νετανιάχου υποσχέθηκε να μην συμφωνήσει σε μια απερίσκεπτη συμφωνία»

Την ώρα που οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα είναι σε εξέλιξη μετά τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ δυναμιτίζει την πιθανότητα συμφωνίας, καθώς σε ανακοίνωσή του, υποστηρίζει ότι Ισραηλινός πρωθυπουργός του υποσχέθηκε μετά από συνάντηση που είχαν, να μην συμφωνήσει σε μια «απερίσκεπτη» συμφωνία για τους ομήρους.

«Προειδοποίησα τον πρωθυπουργό [για τις συνέπειες] εάν, Θεός φυλάξοι, το Ισραήλ δεν εισέλθει στη Ράφα, εάν, Θεός φυλάξοι, τερματίσουμε τον πόλεμο, εάν, Θεός φυλάξοι, υπάρξει μια απερίσκεπτη συμφωνία», αναφέρει ο Μπεν Γκβίρ σε μια μαγνητοσκοπημένη δήλωση.

«Ο πρωθυπουργός άκουσε τα λόγια μου, υποσχέθηκε ότι το Ισραήλ θα μπει στη Ράφα, υποσχέθηκε ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει και υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρξει απερίσκεπτη συμφωνία. Τα χαιρετίζω αυτά τα πράγματα. Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός καταλαβαίνει πολύ καλά τι θα σημαίνει αν αυτά τα πράγματα δεν πραγματοποιηθούν», προσέθεσε.

Ο Μπεν Γκβιρ συναντήθηκε με τον Νετανιάχου για να συζητήσουν τη συμφωνία και τη διαφαινόμενη επιχείρηση των IDF στη Ράφα πριν από τη γενική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα το απόγευμα. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Ισραήλ «θα εισέλθει στη Ράφα και θα εξουδετερώσουμε τα τάγματα της Χαμάς εκεί -είτε υπάρχει συμφωνία είτε όχι- προκειμένου να επιτύχουμε την ολοκληρωτική νίκη».

16:28 Το Διεθνές Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της Νικαράγουας να σταματήσει η Γερμανία τη στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε την απόφασή του σχετικά με το αίτημα της Νικαράγουας να επιβληθούν έκτακτα μέτρα στη Γερμανία για την υποστήριξή της στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας.

Το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ απέρριψε την Τρίτη το αίτημα της Νικαράγουας να διατάξει τη Γερμανία να σταματήσει τη στρατιωτική και άλλη βοήθεια προς το Ισραήλ και να ανανεώσει τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας βοήθειας του ΟΗΕ στη Γάζα.

Το Διεθνές Δικαστήριο ανέφερε ότι δεν πληρούνται οι νομικές προϋποθέσεις για την έκδοση μιας τέτοιας εντολής.

«Οι περιστάσεις δεν είναι τέτοιες που να απαιτούν την άσκηση της εξουσίας του βάσει του άρθρου 41 του καταστατικού να υποδείξει προσωρινά μέτρα», δήλωσε ο προεδρεύων δικαστής Ναουάφ Σαλάμ.

Η Νικαράγουα υποστήριξε κατά τη διάρκεια διήμερων ακροάσεων νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι το Βερολίνο παραβίασε τη Σύμβαση Γενοκτονίας του 1948 και το διεθνές δίκαιο προμηθεύοντας το Ισραήλ με όπλα, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι υπήρχε κίνδυνος γενοκτονίας.

Η Γερμανία αρνήθηκε τις κατηγορίες, με τον δικηγόρο της να υποστηρίζει ότι η υπόθεση της Νικαράγουα ήταν βιαστική, βασίστηκε σε σαθρά στοιχεία και θα έπρεπε να απορριφθεί λόγω έλλειψης δικαιοδοσίας.

Η Γερμανία υποστήριξε ακόμα κατά τις ακροάσεις της υπόθεσης ότι δεν έχει εξάγει σχεδόν καθόλου όπλα στο Ισραήλ από τότε που ξεκίνησε η επίθεση κατά της Γάζας μετά την εισβολή μαχητών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Η Γερμανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς προμηθευτές του Ισραήλ, στέλνοντας 353,7 εκατ. δολάρια σε εξοπλισμό και όπλα το 2023.

16:14 Συμφωνία του Πανεπιστημίου Northwestern με φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές για αποκλιμάκωση

Το Πανεπιστήμιο Northwestern κατέληξε σε συμφωνία με φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές, σύμφωνα με την οποία θα αποσύρουν τις «σκηνές αλληλεγγύης στη Γάζα», σε μια από τις πρώτες τέτοιες συμφωνίες με στόχο την αποκλιμάκωση των διαδηλώσεων που έχουν συγκλονίσει πανεπιστήμια σε όλες τις ΗΠΑ.

Οι φοιτητές συμφώνησαν να αποσύρουν όλες πλην μίας τις σχεδόν 100 σκηνές που είχαν στηθεί στο προαύλιο του σχολείου από την Πέμπτη.

Σε αντάλλαγμα, το Northwestern συμφώνησε να λάβει διάφορα μέτρα για την επέκταση της συμμετοχής των φοιτητών στις οικονομικές επενδύσεις του σχολείου.

Οι διαδηλωτές απαίτησαν από το πανεπιστήμιο να αποεπενδύσει από ισραηλινές εταιρείες και να σταματήσει τις συνεργασίες με ισραηλινά ιδρύματα.

Το Northwestern συμφώνησε επίσης να χρηματοδοτήσει τα δίδακτρα πέντε Παλαιστίνιων προπτυχιακών φοιτητών και να προσλάβει δύο επισκέπτες Παλαιστίνιους καθηγητές, εκτός από την παροχή ενός προσωρινού χώρου στην πανεπιστημιούπολη για τους φοιτητές της Μέσης Ανατολής και τους μουσουλμάνους φοιτητές μέχρι να ολοκληρωθεί η ανακαίνιση του υπάρχοντος σπιτιού τους.

Εβραϊκές και φιλοϊσραηλινές ομάδες κατήγγειλαν τη συμφωνία.

«Σήμερα, το Πανεπιστήμιο Northwestern αυτοανακηρύχθηκε σε ασφαλή χώρο για τον αντισημιτισμό», γράφει το ισραηλινό προξενείο στο Σικάγο σε ανάρτησή του στο Χ.

«Είμαστε τρομοκρατημένοι από την απόφαση του Northwestern να γυρίσει την πλάτη του στους Εβραίους και Ισραηλινούς φοιτητές που έχουν γίνει στόχοι μισητής παρενόχλησης και εκφοβισμού. Αυτή η απόφαση επιβραβεύει τους φιλοτρομοκράτες, αντι-ισραηλινούς και αντι-αμερικανικούς επιτιθέμενους στην πανεπιστημιούπολη», προσθέτει.

15:59 «Δεν θα αφήσω κανένα σύστημα να με τσακίσει» – Φοιτητές του Κολούμπια τραγουδούν

Φοιτητές ξεσπούν σε επευφημίες καθώς καταλαμβάνουν το Hamilton Hall στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια μετονομάζοντάς το σε Hind’s Hall, σε αναφορά στην Hind Rajab, ένα 6χρονο κορίτσι που δολοφονήθηκε από ισραηλινά τανκς πριν από δύο μήνες στη Γάζα.

«Πήγα στο Κολούμπια
Και πήρα πίσω αυτό που μου έκλεψαν
Πήρα πίσω την αξιοπρέπειά μου
Πήρα πίσω την ανθρωπιά μου
Τώρα είναι κάτω από τα πόδια μας, κάτω από τα πόδια μας
κάτω από τα πόδια μας, κάτω από τα πόδια μας
Δεν θα αφήσω κανένα σύστημα να με πατήσει»

15:55 «Η υπόσχεση Νετανιάχου να επιτεθεί στη Ράφα καταπατά τις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός»

Ενώ υπήρχαν κάποιες θετικές ενδείξεις τις τελευταίες ημέρες για μια πιθανή συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα, οι ελπίδες τώρα είναι αμυδρές μετά τα τελευταία σχόλια του Νετανιάχου, λέει ένας αναλυτής.

«Για ένα διάστημα, υπήρχε πολλή συγκρατημένη αισιοδοξία μέχρι σήμερα το πρωί, και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα διατάξει εισβολή στη Ράφα με ή χωρίς συμφωνία – στην ουσία καταπατώντας όλες αυτές τις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός», δήλωσε ο Nour Odeh στο Al Jazeera.

«Αυτό ήταν που φοβόντουσαν οι οικογένειες των αιχμαλώτων. Αυτό φοβόντουσαν και οι διαπραγματευτές».

Τα σχόλια του Νετανιάχου ήρθαν μετά τις συναντήσεις που είχε με τα πιο δεξιά μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού του, συμπεριλαμβανομένου του Ιτάμαρ Μπεν-Γκβιρ, είπε, σημειώνοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ βρίσκεται καθ’ οδόν προς το Ισραήλ.

«Είναι ενδιαφέρον, κάθε φορά που ο Μπλίνκεν έρχεται στην περιοχή -πιασμένος από τον ούριο άνεμο κάποιας αισιοδοξίας- συμβαίνει κάτι τέτοιο και καταλήγει να επιστρέφει στην πατρίδα του χωρίς να έχει να επιδείξει τίποτα για όλη αυτή την πολιτική δυναμική».

15:49 Ο Τραμπ βλέπει ευθύνες στον Νετανιάχου για τις 7 Οκτώβρη – Αφήνει υπονοούμενα για αντικατάστασή του

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Time, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ο ηγέτης του Ισραήλ Νετανιάχου έχει δεχθεί εντονότερη κριτική επειδή δεν κατάφερε να αποτρέψει την επίθεση της Χαμάς και ότι η χώρα έχει «πολλούς καλούς ανθρώπους» που θα μπορούσαν να εκτελέσουν τη δουλειά του αντί αυτού.

«Η 7η Οκτωβρίου δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί ποτέ», δήλωσε ο Τραμπ. «Όλα ήταν εκεί για να το σταματήσουμε αυτό. Και πολλοί άνθρωποι το γνώριζαν, ξέρετε, χιλιάδες και χιλιάδες άνθρωποι το γνώριζαν. Αλλά το Ισραήλ δεν το γνώριζε και νομίζω ότι κατηγορείται πολύ έντονα γι’ αυτό».

Ερωτηθείς σχετικά με την προοπτική αντικατάστασης του Νετανιάχου από τον υπουργό Μπένι Γκαντζ, ο οποίος θεωρείται ότι αντιμετωπίζεται πιο ευνοϊκά στην Ουάσιγκτον, ο Τραμπ είπε: «Νομίζω ότι ο Μπένι Γκαντζ είναι καλός, αλλά δεν είμαι έτοιμος να το πω αυτό.

«Αλλά υπάρχουν κάποιοι πολύ καλοί άνθρωποι που έχω γνωρίσει στο Ισραήλ που θα μπορούσαν να κάνουν καλή δουλειά».

15:46 Βίντεο και μαρτυρίες – Κραυγές παιδιών που ζητούν βοήθεια ακούγονται από ισραηλινά drones

Όπως προαναφέραμε ο στρατός του Ισραήλ χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκπέμπουν κραυγές βοήθειας από γυναίκες και μωρά για να παρασύρουν και να πυροβολήσουν Παλαιστίνιους στη Γάζα, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων στο Al Jazeera αλλά και έκθεση της ανθρωπιστικής οργάνωσης Euro-Med Human Rights Monitor.

Διαβάστε αναλυτικά τι αναφέρει η έκθεση της οργάνωσης και δείτε το σχετικό βίντεο του AJ.

15:32 Ανησυχία UNICEF για τα παιδιά στο νότιο Λίβανο

«Είμαστε βαθύτατα θορυβημένοι από την κατάσταση των παιδιών και των οικογενειών που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους», δήλωσε ο Edouard Beigbeder, εκπρόσωπος της UNICEF στον Λίβανο.

Προειδοποίησε για τις «βαθιές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις» της βίας. «Ζητάμε άμεση κατάπαυση του πυρός και προστασία των παιδιών και των αμάχων», δήλωσε ο Beigbeder.

Οκτώ παιδιά έχουν σκοτωθεί στο Λίβανο και 75 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ τον Οκτώβριο, ανέφερε η UNICEF, επικαλούμενη στοιχεία από το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας της χώρας.

Περισσότεροι από 92.000 άνθρωποι, εκ των οποίων σχεδόν το ένα τρίτο είναι παιδιά, έχουν εκτοπιστεί. «Χωρίς μόνιμη κατάπαυση του πυρός, ο Λίβανος κινδυνεύει από έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας, ο οποίος θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τα 1,3 εκατομμύρια παιδιά που ζουν σήμερα στη χώρα», δήλωσε ο Beigbeder.

15:15 Ο Μπλίνκεν συναντά Ιορδανούς αξιωματούχους καθώς ο πόλεμος στη Γάζα βρίσκεται σε κρίσιμη φάση

Ο Μπλίνκεν συναντάται με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄ και τον υπουργό Εξωτερικών Αϊμάν αλ Σαφάντι στο Αμμάν. Οι συνομιλίες τους αναμένεται να επικεντρωθούν στον τερματισμό του πολέμου του Ισραήλ κατά της Γάζας, στην παροχή περισσότερης βοήθειας στην εμπόλεμη περιοχή και στην ανοικοδόμηση και διακυβέρνηση μετά τη σύγκρουση.

Στη συνέχεια θα ξεναγηθεί σε διάφορες εγκαταστάσεις παροχής βοήθειας και θα συναντηθεί με τη συντονίστρια του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια και την ανοικοδόμηση στη Γάζα, Sigrid Kaag, πριν αναχωρήσει για το Ισραήλ.

Ο Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον Νετανιάχου και το πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο στο Τελ Αβίβ την Τετάρτη, καθώς και θα επισκεφθεί χώρους που σχετίζονται με τη βοήθεια στη Γάζα. Πριν από την επίσκεψή του, ο Νετανιάχου υποσχέθηκε να επιτεθεί στην πόλη Ράφα της Γάζας «με ή χωρίς» συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς.

15:02 Το Sciences Po χάνει χρηματοδότηση λόγω των διαδηλώσεων στη Γάζα

«Αποφάσισα να αναστείλω κάθε περιφερειακή χρηματοδότηση για το Sciences Po μέχρι να αποκατασταθεί η ηρεμία και η ασφάλεια στη σχολή», αναφέρει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Valerie Pecresse, η δεξιά επικεφαλής της ευρύτερης περιοχής του Παρισιού Ile-de-France.

Η αναστολή της λειτουργίας ήρθε καθώς οι διαδηλώσεις κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα την περασμένη εβδομάδα συγκλόνισαν ένα από τα πιο διάσημα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Γαλλίας.

Ο εκτελών χρέη διοικητή του πανεπιστημίου, Jean Basseres, εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση.

«Η περιφέρεια Ιλ ντε Φρανς είναι βασικός εταίρος της Sciences Po και επιθυμώ να διατηρήσω το διάλογο σχετικά με τη θέση που εξέφρασε η κ. Pecresse», δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Η περιφερειακή οικονομική στήριξη για το Science Po περιλαμβάνει 1 εκατομμύριο ευρώ που προορίζεται για το 2024, δήλωσε στο AFP μέλος της ομάδας του Pecresse.

Οι διαδηλώσεις απηχούσαν πολλές από αυτές που λαμβάνουν χώρα σήμερα σε πανεπιστημιουπόλεις παγκοσμίως.

Η Γαλλίδα υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης Sylvie Retailleau δήλωσε ότι η γαλλική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αναστείλει την ενίσχυση για το ίδρυμα.

14:55 Στις 16:00 της Τρίτης αναμένεται η απόφαση του ΔΔΔ για την προσφυγή της Νικαράγουας κατά της Γερμανίας

Γύρω στις 16:00, το Διεθνές Δικαστήριο θα αποφανθεί επί του αιτήματος της Νικαράγουας προς τη Γερμανία να σταματήσει τη βοήθεια προς το Ισραήλ.

14:48 «Σε ολική εξάλειψη της Ράφα» καλεί ο Σμότριχ

Ο ακροδεξιός Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών και μέλος του υπουργικού συμβουλίου Μπεζαλέλ Σμότριχ σχολίασε τις διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς και δήλωσε ότι το Ισραήλ «διεξάγει διαπραγματεύσεις με αυτούς που δεν θα έπρεπε πλέον να υπάρχουν».

Είπε ότι το Ισραήλ πρέπει να νικήσει τους εχθρούς του, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρχει μισοτελειωμένη δουλειά. Rafah, Dir al-Balah, Nuseirat – πλήρης εξάλειψη. ‘Τώρα πήγαινε και χτύπα τον Αμαλήκ’ – δεν υπάρχει μέρος κάτω από τον ουρανό», είπε κάνοντας αναφορά στον βιβλικό εχθρό των Εβραίων (Αμαλήκ).

14:35 Λαζαρίνι:  Περισσότερα τρόφιμα διαθέσιμα στη βόρεια Γάζα, αλλά ακόμη δεν είναι προσβάσιμα

Ο επικεφαλής της UNRWA, Φιλίπε Λαζαρίνι, λέει ότι υπάρχουν περισσότερα τρόφιμα στις αγορές της βόρειας Γάζας μετά την αύξηση της προσφοράς τον Απρίλιο. Ωστόσο, οι προμήθειες αυτές δεν είναι ακόμη προσιτές στους περισσότερους ανθρώπους που δεν έχουν καθόλου μετρητά για να ξοδέψουν σχεδόν επτά μήνες μετά τον πόλεμο, είπε.

Ο Λαζαρίνι σημείωσε επίσης ότι αξιωματούχοι της UNRWA στη Γάζα περιγράφουν ότι οι κάτοικοι βιώνουν μια συνεχή κατάσταση τραύματος λόγω των συνεχιζόμενων στρατιωτικών επιθέσεων, της πείνας και της συνολικής επιδείνωσης των συνθηκών.

14:22 Είσαι εγκληματίας πολέμου – Ακτιβίστρια «τα έψαλλε» στην Φον ντερ Λάιεν

Επεισοδιακή ήταν η επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν, Φον ντερ Λάιεν, στο Μάαστριχτ. Την ώρα που έκανε δηλώσεις ενώπιον των ΜΜΕ, η ακτιβίστρια φώναξε προς εκείνη «Είσαι εγκληματίας πολέμου.» Η διαδηλώτρια πρόσθεσε ότι «15.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα και το μόνο που κάνετε είναι να γελάτε».

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

14:05 Λαζαρίνι: Η εισβολή στη Ράφα μπορεί να εξαρτηθεί από τις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός αυτή την εβδομάδα

«Υπάρχει μια εξαιρετικά βαθιά ανησυχία στη Γάζα» αυτή τη στιγμή, καθώς οι άνθρωποι φοβούνται μια πιθανή εισβολή στη Ράφα, λέει ο Philippe Lazzarini, γενικός επίτροπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Οι προοπτικές μιας τέτοιας εισβολής «θα εξαρτηθούν από το αν θα επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο επικεφαλής της UNRWA κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στη Γενεύη.

«Δεν έχει ζητηθεί ακόμη από τους ανθρώπους να εκκενώσουν τη Ράφα», πρόσθεσε. «Αλλά υπάρχει η αίσθηση ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός αυτή την εβδομάδα, η εισβολή θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή»

13:52 ΟΗΕ: Δυσανάλογη η καταστολή στις φοιτητικές κινητοποιήσεις των ΗΠΑ

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα δηλώνει «προβληματισμένος» από τις σκληρές τακτικές της αμερικανικής αστυνομίας κατά τη διάρκεια των προσπαθειών διάλυσης φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων σε πανεπιστημιουπόλεις.

«Ανησυχώ ότι ορισμένες από τις ενέργειες επιβολής του νόμου σε μια σειρά από πανεπιστήμια φαίνονται δυσανάλογες ως προς τις επιπτώσεις τους», ανέφερε ο Φόλκερ Τερκ σε δήλωσή του, στην οποία έκανε αναφορά σε συλλήψεις και κυρώσεις κατά φοιτητών.

«Πρέπει να είναι σαφές ότι η νόμιμη άσκηση της ελευθερίας της έκφρασης δεν μπορεί να συγχέεται με την υποκίνηση βίας και μίσους», πρόσθεσε.

Περισσότερες από 900 συλλήψεις έχουν γίνει τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε όλες τις ΗΠΑ, ενώ βίντεο δείχνει αμερικανούς αστυνομικούς να χτυπούν διαδηλωτές με γκλομπ και να ρίχνουν σπρέι πιπεριού εναντίον φοιτητών.

13:37 Δυναμιτίζει τις διαπραγματεύσεις ο Νετανιάχου – «Θα εισβάλουμε στη Ράφη με ή χωρίς συμφωνία»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους των οικογενειών των ομήρων στο γραφείο του, ότι «η ιδέα ότι θα τερματίσουμε τον πόλεμο πριν επιτύχουμε όλους τους στόχους μας είναι απαράδεκτη. Θα μπούμε στη Ράφα και θα εξοντώσουμε όλα τα τάγματα της Χαμάς εκεί – με ή χωρίς συμφωνία, για να πετύχουμε την ολοκληρωτική νίκη».

Η δήλωση αυτή έρχεται εν μέσω διαπραγματεύσεων με τους μεσολαβητές να εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία και να ασκούν περισσότερη πίεση στη Χαμάς να δεχτεί την πρόταση του Ισραήλ.

Η παλαιστινιακή οργάνωση έχει δηλώσει ότι θα απαντήσει γραπτά στην πρόταση του Ισραήλ ενώ σημειώνει ότι το Τελ Αβίβ επιμένει να αρνείται μόνιμη εκεχειρία και απόσυρση από τη Γάζα, όροι απαραίτητοι για να συμφωνήσει η Χαμάς στην απελευθέρωση των αιχμαλώτων.

13:31 Μέλος του ισραηλινού κοινοβουλίου λέει ότι η αστυνομία την ξυλοκόπησε σε συλλαλητήριο

Η Ναάμα Λαζίμι, μέλος της ισραηλινής Κνεσέτ που εκπροσωπεί το αριστερό Εργατικό Κόμμα, λέει ότι δέχθηκε επίθεση και ξυλοδαρμό από την αστυνομία σε συγκέντρωση στο Τελ Αβίβ με αίτημα την άμεση συμφωνία απελευθέρωσης των αιχμαλώτων.

Σε ανάρτησή της στο X, η Λαζίμι δήλωσε ότι η αστυνομία «έχασε κάθε αυτοσυγκράτηση» ενώ προσπαθούσε να διαλύσει τη διαμαρτυρία το βράδυ της Δευτέρας, χτυπώντας την καθώς προσπαθούσε να βοηθήσει έναν διαδηλωτή που είχε συλληφθεί.

«Η βία από την πλευρά των αστυνομικών ήταν αχαλίνωτη- όλοι νιώθαμε ότι ήταν πολύ διαφορετική από προηγούμενες διαδηλώσεις», δήλωσε ο Λαζίμι στο ισραηλινό ραδιόφωνο Kan.

«Το να σκέφτομαι ότι η αστυνομία, το σώμα που υποτίθεται ότι με προστατεύει, είναι κάτι που πρέπει να φοβάμαι, ότι οι διαδηλωτές πρέπει να φοβούνται, είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να είναι», πρόσθεσε.

Χιλιάδες Ισραηλινοί, συμπεριλαμβανομένων των συγγενών ορισμένων αιχμαλώτων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, πραγματοποιούν τακτικά διαδηλώσεις στο Ισραήλ, καλώντας την κυβέρνηση να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ισραηλινών αιχμαλώτων ή την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

13:24 Φοιτητές στη Ραμάλα διώχνουν τον Γερμανό πρέσβη – Επίθεση στο αυτοκίνητό του

Φοιτητές του Πανεπιστημίου Birzeit στη Ραμάλα διώχνουν τον πρέσβη της Γερμανίας από το Μουσείο της Παλαιστίνης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνενοχή της χώρας του στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

13:18 Φοιτητές στο αμερικανικό πανεπιστήμιο της Βηρυτού συμμετέχουν στον ξεσηκωμό για τη Γάζα

13:00 Τούρκος πολίτης ο δράστης μαχαιρώματος στην Παλιά Ιερουσαλήμ

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές στη Haaretz ο άνδρας που μαχαίρωσε έναν αστυνομικό στην Παλιά Ιερουσαλήμ είναι Τούρκος πολίτης που βρίσκεται στο Ισραήλ τις τελευταίες 72 ώρες. Πιθανότατα πρόκειται για τουρίστα.

12:46 Επίθεση με μαχαίρι στην Παλιά Ιερουσαλήμ

Οι ισραηλινές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης αναφέρουν ότι ένας άνδρας δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι αρχές πυροβόλησαν τον φερόμενο δράστη.

12:32 Το Ισραήλ θα αντικαταστήσει τα αμυντικά συστήματα Patriot

Ο ισραηλινός στρατός θα σταματήσει να χρησιμοποιεί τα αμερικανικής κατασκευής συστήματα αεράμυνας Patriot, αντικαθιστώντας τα με νεότερα, πιο προηγμένα μέσα στους επόμενους δύο μήνες, αναφέρουν οι Times of Israel.

«Βρισκόμαστε επί του παρόντος στη διαδικασία μείωσης του αριθμού των συστοιχιών μέχρι να κλείσει ολόκληρο το σύστημα», δήλωσε ο επικεφαλής του 138ου τάγματος της συστοιχίας αεράμυνας.

Το σύστημα Patriot, που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την αμερικανική εταιρεία Raytheon, αναπτύχθηκε για πρώτη φορά από το Ισραήλ στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και είναι ένα από τα πολυάριθμα συστήματα που χρησιμοποιούνται στην πολυεπίπεδη αεράμυνα του Ισραήλ.

Η κίνηση αναβάθμισης έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την εκτόξευση περισσότερων από 300 πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το Ιράν κατά του Ισραήλ, στην πρώτη του άμεση επίθεση κατά της χώρας. Σχεδόν όλα τα βλήματα καταρρίφθηκαν.

12:15 Το τηλεφώνημα Νετανιάχου σε Μπάιντεν και οι απειλές ΗΠΑ στο ΔΠΔ

Σε ρεπορτάζ του το Axios αναφέρει ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε την παρέμβαση Μπάιντεν ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης τόσο κατά του ίδιου όσο κατά άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Ισραήλ.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει το τηλεφώνημα του Νετανιάχου με τον Μπάιντεν, αλλά δήλωσε ότι «το ΔΠΔ δεν έχει καμία δικαιοδοσία σε αυτή την κατάσταση και δεν υποστηρίζουμε την έρευνά του».

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον εξέδωσε δήλωση τη Δευτέρα, στην οποία χαρακτήρισε τα αναφερόμενα εντάλματα «επαίσχυντα» και «παράνομα».

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

12:00 Ρωσία σε ΗΠΑ: Υποστηρίξατε το ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν, τώρα λέτε ότι το ΔΠΔ δεν έχει δικαιοδοσία για το Ισραήλ

Η Ρωσία κατηγορεί για υποκρισία τις ΗΠΑ, καθώς αντιτίθενται στην έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) κατά του Ισραήλ, αλλά υποστηρίζουν το ένταλμα σύλληψης του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το ΔΠΔ – το οποίο μπορεί να κατηγορήσει άτομα για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία – ερευνά την επίθεση της Χαμάς και την καταστροφική στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, η οποία διανύει τον έβδομο μήνα.

«Η Ουάσιγκτον υποστήριξε πλήρως, αν όχι υποκίνησε, την έκδοση ενταλμάτων του ΔΠΔ κατά της ρωσικής ηγεσίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε ανάρτησή της στο Telegram.

Αλλά «το αμερικανικό πολιτικό σύστημα δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα αυτής της δομής σε σχέση με την ίδια και τους δορυφόρους της», δήλωσε η Ζαχάροβα, προσθέτοντας ότι μια τέτοια θέση είναι «παράλογη».

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρέν Ζαν-Πιέρ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν την έρευνα του ΔΠΔ κατά του Ισραήλ, καθώς δεν έχει δικαιοδοσία.

11:41 Οι ασθένειες εξαπλώνεται καθώς 10.000 πτώματα αποσυντίθενται σε κατεστραμμένα κτίρια

Περισσότεροι από 10.000 αγνοούμενοι Παλαιστίνιοι κάτω από τα συντρίμμια εκατοντάδων κατεστραμμένων κτιρίων στη Γάζα.

Η υπηρεσία πολιτικής άμυνας έκανε τη δήλωση αυτή στο Χ, καθώς ο αριθμός των νεκρών από τον πόλεμο αυξήθηκε σε 34.535.

«Η συνεχιζόμενη συσσώρευση χιλιάδων πτωμάτων κάτω από τα ερείπια έχει αρχίσει να προκαλεί την εξάπλωση ασθενειών και επιδημιών, ιδίως με την έναρξη του καλοκαιριού και την άνοδο της θερμοκρασίας, η οποία επιταχύνει τη διαδικασία αποσύνθεσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

11:36 Καθηγητές του Κολούμπια σχηματίζουν ανθρώπινη αλυσίδα για να προστατεύσουν τους φοιτητές τους

Καθηγητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια, φορώντας πορτοκαλί γιλέκα, σχηματίζουν ανθρώπινη αλυσίδα για να προστατεύσουν τον καταυλισμό αλληλεγγύης στη Γάζα, αφού οι φοιτητές κλήθηκαν να εκκενώσουν τον καταυλισμό αλλιώς θα αντιμετωπίσουν πειθαρχικές κυρώσεις.

Οι κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν στο Κολούμπια έχουν επεκταθεί σε πολλά πανεπιστήμια των ΗΠΑ

Καθηγητές κάνουν ανθρώπινη αλυσίδα

11:22 Χαμάς: Το Ισραήλ αρνείται να αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Γάζα

Η Χαμάς εξετάζει την τελευταία ισραηλινή πρόταση κατάπαυσης του πυρός, αλλά ανώτερος αξιωματούχος της ομάδας σημείωσε ότι το Τελ Αβίβ συνεχίζει να αγνοεί τα αιτήματα για μόνιμο τερματισμό του πολέμου.

Το Ισραήλ φέρεται να έχει προσφέρει μια σταθερή εκεχειρία 40 ημερών και την απελευθέρωση ενδεχομένως χιλιάδων Παλαιστινίων κρατουμένων, σε αντάλλαγμα για την ελευθερία περίπου 130 Ισραηλινών αιχμαλώτων, σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον.

«Είναι σαφές από την ισραηλινή πρόταση ότι εξακολουθούν να επιμένουν σε δύο σημαντικά ζητήματα: δεν θέλουν πλήρη κατάπαυση του πυρός και δεν μιλούν -με σοβαρό τρόπο- για την αποχώρηση από τη Γάζα. Στην πραγματικότητα, εξακολουθούν να μιλούν για την παρουσία τους στην περιοχή, πράγμα που σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να κατέχουν τη Γάζα», δήλωσε στο Al Jazeera ο Osama Hamdan της Χαμάς.

«Έχουμε σοβαρές ερωτήσεις για τους διαμεσολαβητές. Αν υπάρξουν θετικές απαντήσεις, νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε»

11:18 Κατάρριψη drone από ιταλική φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα

Η ιταλική φρεγάτα Virginio Fasan, παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα, απέκρουσε πολλαπλές επιθέσεις Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV) από περιοχές που ελέγχονται από τους Χούθι ενώ κατέρριψε και ένα UAV με το πυροβόλο της.

Οι επιθέσεις από τις περιοχές που ελέγχονται από τους Χούθι θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των πληρωμάτων και υποβαθμίζουν την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, επισημαίνεται σε ανακοίνωση της διοίκησης της επιχείρησης «Ασπίδες».

Επισημαίνεται ότι δεν υπήρξαν τραυματίες από την επίθεση και το πλοίο συνέχισε κανονικά το ταξίδι του.

Η επιχείρηση «Ασπίδες» έχει αμυντικό σκοπό και προστατεύει τη ναυτιλία από επιθέσεις στη θάλασσα και από αέρος, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

11:15 «Στενεύουν τα περιθώρια για όσους διαπράττουν εγκλήματα στη Γάζα»

Ο Salman Shaikh, πρώην απεσταλμένος του ΟΗΕ για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, λέει ότι η συμπεριφορά του Ισραήλ στη Γάζα βρίσκεται όλο και περισσότερο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παγκοσμίως και τα διεθνή δικαστήρια αναμένεται να καταστήσουν τους Ισραηλινούς αξιωματούχους υπόλογους.

«Τα περιθώρια στενεύουν. Το διεθνές δίκαιο πρέπει να εφαρμοστεί. Διαφορετικά, θα δούμε τις δυτικές χώρες να κανιβαλίζουν ουσιαστικά το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, τους οποίους οι ίδιες δημιούργησαν μετά τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε ο Shaikh στο Al Jazeera.

«Έχουμε άφθονα αποδεικτικά στοιχεία για αυτούς που έχουν διαπράξει σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου – είτε πρόκειται για τη Χαμάς είτε για άλλες παλαιστινιακές ομάδες, αλλά και τον ισραηλινό στρατό. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Τα δυτικά έθνη θα πρέπει να είναι εξαιρετικά ανήσυχα σχετικά με την υποστήριξή τους προς το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της εξάμηνης επίθεσής του στη Γάζα, σημείωσε. «Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και η Ουάσιγκτον πρέπει να σκεφτούν πολύ καλά τις ενέργειές τους, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας επιθετικού οπλισμού στον ισραηλινό στρατό»

11:12 Πάνω από 34.500 οι νεκροί στη Γάζα

Οι ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτώσει 47 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει 61 τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Οι τελευταίες επιθέσεις αυξάνουν τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από τις 7 Οκτωβρίου σε 34.535 νεκρούς και 77.704 τραυματίες, ενώ 8.000 θύματα εξακολουθούν να θεωρούνται αγνοούμενα.

11:00 Χαμάς και Φατάχ συναντήθηκαν για συζητήσεις στο Πεκίνο

Οι αντίπαλες παλαιστινιακές ομάδες συναντήθηκαν πρόσφατα στην πρωτεύουσα της Κίνας για «διεξοδικές και ειλικρινείς συνομιλίες για την προώθηση της ενδοπαλαιστινιακής συμφιλίωσης».

«Εκπρόσωποι του Εθνικού Απελευθερωτικού Κινήματος της Παλαιστίνης και του Ισλαμικού Κινήματος Αντίστασης ήρθαν πρόσφατα στο Πεκίνο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Lin Jian, προσθέτοντας ότι σημειώθηκε «θετική πρόοδος» στις συζητήσεις.

«Η Κίνα και η Παλαιστίνη μοιράζονται μια παραδοσιακή φιλία. Υποστηρίζουμε τις παλαιστινιακές παρατάξεις για την επίτευξη συμφιλίωσης και την αύξηση της αλληλεγγύης μέσω του διαλόγου και των διαβουλεύσεων. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε ο Jian.

10:38 Καθηγητές δημοσιογραφίας καλούν τους New York Times να αναθεωρήσουν την έκθεση για σεξουαλικές επιθέσεις της Χαμάς

Πενήντα εννέα καθηγητές δημοσιογραφίας από κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ κάλεσαν τους New York Times να απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με μια έκθεση που περιέγραφε ένα «μοτίβο βίας με βάση το φύλο» στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Οι καθηγητές δήλωσαν ότι αισθάνθηκαν την ανάγκη να εκδώσουν επιστολή προς την εφημερίδα αφού έπεσαν πάνω σε «πειστικές αναφορές» που αμφισβητούσαν την ακεραιότητα της ιστορίας.

«Η ηγετική ομάδα των Times φαίνεται να έχει απορρίψει σε μεγάλο βαθμό αυτές τις αναφορές και παραμένει σιωπηλή για τα σημαντικά και ανησυχητικά ερωτήματα που εγείρονται σχετικά με τις αναφορές και τις συντακτικές διαδικασίες της», έγραψαν στην επιστολή, αντίγραφο της οποίας απέκτησε και δημοσίευσε στο διαδίκτυο η Washington Post.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η αδράνεια δεν βλάπτει μόνο τους ίδιους τους Times, αλλά θέτει επίσης ενεργά σε κίνδυνο τους δημοσιογράφους, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών δημοσιογράφων που εργάζονται σε ζώνες συγκρούσεων καθώς και των Παλαιστινίων δημοσιογράφων (από τους οποίους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων, περίπου 100 έχουν σκοτωθεί σε αυτή τη σύγκρουση μέχρι στιγμής)», ανέφεραν οι καθηγητές.

Εκπρόσωπος των Times δήλωσε ότι η εφημερίδα «εξέτασε τη δουλειά που έγινε σε αυτό το κομμάτι της δημοσιογραφίας και [είμαστε] ικανοποιημένοι ότι πληρούσε τα συντακτικά μας πρότυπα», ανέφερε η Post.

10:24 Ισραηλινά drones εκπέμπουν ήχους παιδιών που καλούν σε βοήθεια – Στη συνέχεια οι διασώστες δέχονται επίθεση

Ισραηλινά πλοία άνοιξαν πυρ στην ακτογραμμή των περιοχών Nuseirat και Rafah, χωρίς προς το παρόν να έχουν αναφερθεί θύματα, αναφέρει ο Τάρεκ Αμπού Αζούμ στο Al Jazeera.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας υπήρξε εντατικοποίηση των πυρών του πυροβολικού ειδικά στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ. Ο ισραηλινός στρατός, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκπέμπουν τους ήχους των παιδιών και των γυναικών που καλούν σε βοήθεια. Όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να τα σώσουν, δέχονται επίθεση.

Στο βόρειο τμήμα της πόλης της Γάζας, υπήρξαν αεροπορικές επιδρομές με στόχο τη συνοικία Zeitoun, όπου τουλάχιστον επτά σπίτια δέχθηκαν επίθεση και υπέστησαν καταστροφές.

«Και στη νότια Ράφα, από τις πρώτες πρωινές ώρες συνεχίζουμε να ακούμε ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη να αιωρούνται σε χαμηλό ύψος, ως μέρος των επιχειρήσεων πληροφοριών του Ισραήλ, τα οποία υποδεικνύουν περισσότερες επιθέσεις που θα ακολουθήσουν», αναφέρει ο Αζούμ.

10:17 Χαμάς: Δεν είναι γενναιοδωρία να σταματάς ένα έγκλημα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται καθ’ οδόν προς την Ιορδανία και στη συνέχεια προς το Ισραήλ, με τις συζητήσεις για τον πόλεμο στη Γάζα να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η τελευταία ισραηλινή πρόταση κατάπαυσης του πυρός είναι μια «εξαιρετικά γενναιόδωρη» προσφορά και η Χαμάς θα πρέπει να την αποδεχθεί «γρήγορα».

Αλλά ένας αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι δεν υπάρχει τίποτα «γενναιόδωρο» για τη διακοπή των επιθέσεων που έχουν σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους πολίτες, κυρίως παιδιά και γυναίκες.

«Η ίδια η επίθεση είναι ένα έγκλημα, οπότε όταν σταματάς ένα έγκλημα δεν μπορείς να ισχυριστείς ότι πρόκειται για μια γενναιόδωρη ενέργεια από την ισραηλινή πλευρά», δήλωσε στο Al Jazeera ο Osama Hamdan της Χαμάς.

10:08 Θρήνος στην κηδεία Παλαιστίνιου δημοσιογράφου και του γιου του

Οι Παλαιστίνιοι αποχαιρετούν τον δημοσιογράφο Salem Abu Tyour και τον γιο του, οι οποίοι σκοτώθηκαν χθες σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή με στόχο το σπίτι τους στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, στο κέντρο της Γάζας.

10:00 Επιθέσεις της αστυνομίας σε ειρηνικούς διαδηλωτές σε αμερικανικά πανεπιστήμια

Τα ΜΑΤ επιτίθενται και εκδιώκουν με τη βία ειρηνικούς φοιτητές που κατασκηνώνουν για τη Γάζα στο Πανεπιστήμιο Virginia Commonwealth στο Ρίτσμοντ.

Ανάλογη ήταν η στάση της αστυνομίας και στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα που έγιναν και συλλήψεις.

Η επιδρομή της αστυνομίας έγινε λίγες ώρες μετά το στήσιμο καταυλισμού αλληλεγγύης στη Γάζα από τους φοιτητές του ιδρύματος.

09:50 Η ισραηλινή αντιπροσωπεία δεν θα αναχωρήσει για Κάιρο εάν δεν λάβει την απάντηση της Χαμάς

09:38 Έτοιμο να αναλάβει μέτρα κατά του ΔΠΔ το Κογκρέσο αν εκδώσει εντάλματα κατά Ισραηλινών αξιωματούχων

Μετά την είδηση ότι ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης ενδέχεται να εκδώσει εντάλματα σύλληψης εναντίον υψηλόβαθμων ισραηλινών αξιωματούχων ως ύποπτων για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί βουλευτές του αμερικανικού Κογκρέσου προειδοποίησαν ότι μια τέτοια κίνηση θα έχει συνέπειες και ότι ήδη ετοιμάζεται νομοθετική πρωτοβουλία για το θέμα – σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Michael McCaul δήλωσε ότι αναμένει ένα νομοσχέδιο που θα επιβάλλει κυρώσεις σε αξιωματούχους του δικαστηρίου, παρόμοιο με αυτό που έχει ήδη κατατεθεί στη Γερουσία. Ο νομοθέτης Bar Sherman δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «πρέπει να εξετάσουν αν θα παραμείνουν στο Καταστατικό της Ρώμης (τη συνθήκη που θεσπίστηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο)»

Ο πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων και ηγέτης των Ρεπουμπλικανών Μάικ Τζόνσον επιτέθηκε τη Δευτέρα στην πρόθεση του ΔΠΔ να εκδώσει εντάλματα σύλληψης, χαρακτηρίζοντάς την «ντροπή» και «παράνομη»

09:24 Οι φοιτητές στο Κολούμπια καταλαμβάνουν κτίριο και κρεμούν την παλαιστινιακή σημαία

Οι φοιτητές του Κολούμπια αψήφησαν το τελεσίγραφο και τις απειλές της διοίκησης του πανεπιστημίου ότι θα χάσουν το εξάμηνο όσοι δεν αποχωρήσουν από τις κινητοποιήσεις και συνεχίζουν πιο δυναμικά.

Κατέλαβαν το Hamilton Hall του πανεπιστημίου και κρέμασαν παλαιστινιακή σημαία εν μέσω επευφημιών.

Ακόμα κρέμασαν ένα πανό, μετονομάζοντας συμβολικά το Hamilton Hall σε Hind΄s Hall, στη μνήμη του 6χρονου κοριτσιού που σκοτώθηκε πριν δύο μήνες στη Γάζα.

Η Hind ήταν το κορίτσι που πέθανε μόνο του περιτριγυρισμένο από τους νεκρούς συγγενείς του μέσα σε αυτοκίνητο μετά από ισραηλινή επίθεση. Η Hind είχε καταφέρει να επικοινωνήσει με διασώστες τηλεφωνικά και να ζητήσει βοήθεια.

Οι διασώστες που προσπάθησαν να προσεγγίσουν το σημείο σκοτώθηκαν από τους ισραηλινούς όπως και το 6χρονο κορίτσι. H Hind, η ιστορία της οποίας είχε γίνει ευρέως γνωστή, αγνοούνταν επί 12 ημέρες πριν τελικά βρεθεί νεκρή.

Η 6χρονη Χιντ αριστερά και, δεξιά, οι δύο γιατροί που έσπευσαν σε βοήθεια – Όλοι νεκροί

09:10 Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση κατά ελληνόκτητου πλοίου

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις τη Δευτέρα κατά μήκος της ναυτιλιακής διαδρομής της Ερυθράς Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένου ενός ελληνικού εμπορικού σκάφους, σύμφωνα με βρετανική ναυτιλιακή υπηρεσία και τον αμερικανικό στρατό.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, ή CENTCOM, είπε ότι οι Χούθι είχαν βάλει στο στόχαστρο το MV Cyclades, ένα ελληνικό εμπορικό σκάφος που φέρει τη σημαία της Μάλτας, με τρεις βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων και τρεις επιθέσεις με drone.

«Οι αρχικές αναφορές δείχνουν ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί και το πλοίο συνέχισε την πορεία του», δημοσίευσε η CENTCOM στο X, πρώην Twitter.

Νωρίτερα, η υπηρεσία θαλάσσιας ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) ανέφερε εκρήξεις “σε κοντινή απόσταση” σε εμπορικό πλοίο που έπλεε στα ανοιχτά της Υεμένης βορειοδυτικά της Μόχα. «Το σκάφος και το πλήρωμα είναι ασφαλή», πρόσθεσε η υπηρεσία, που διευθύνεται από το Βασιλικό Ναυτικό.

Η εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey είπε ότι το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με σημαία Μάλτας ήταν καθ’ οδόν από το Τζιμπουτί προς την Τζέντα και πιθανότατα στοχοποιήθηκε “λόγω του συνεχιζόμενου εμπορίου της εισηγμένης εταιρείας του με το Ισραήλ“.

Οι αντάρτες Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για τα πυρά κατά του MV Cyclades, του MSC Orion και δύο αμερικανικών πλοίων.

09:04 Οι εισαγγελείς του ΔΠΔ για εγκλήματα πολέμου πήραν συνέντευξη από το προσωπικό του νοσοκομείου της Γάζας

Εισαγγελείς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) πήραν συνέντευξη από το προσωπικό των δύο μεγαλύτερων νοσοκομείων της Γάζας, δήλωσαν δύο πηγές στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Οι εισαγγελείς από το δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου της Χάγης φέρεται να μίλησαν με το προσωπικό του νοσοκομείου αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας και του νοσοκομείου Νάσερ στη Χαν Γιούνις, ανέφερε το Reuters.

Αυτή είναι η πρώτη επιβεβαίωση ότι το ΔΠΔ μιλάει με ιατρικό προσωπικό για πιθανά εγκλήματα στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε το Reuters, αν και σημείωσε ότι οι πηγές ζήτησαν να μην κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Το γραφείο του εισαγγελέα του ΔΠΔ δήλωσε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει λόγω της ανάγκης να διασφαλιστεί η ασφάλεια των θυμάτων και των μαρτύρων.

Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα πολιορκήσει τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας, με Παλαιστίνιους αξιωματούχους να ζητούν έρευνες τις τελευταίες ημέρες μετά την εκταφή εκατοντάδων πτωμάτων από ομαδικούς τάφους τόσο στο νοσοκομείο Νάσερ όσο και στο νοσοκομείο αλ-Σίφα μετά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων

08:58 Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) και Δικαστήριο Διεθνούς Δικαιοσύνης (ΔΔΔ) – Ποιες είναι οι διαφορές

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) και το Δικαστήριο Διεθνούς Δικαιοσύνης (ΔΔΔ) βρίσκονται σε απόσταση μόλις 3 χιλιομέτρων μεταξύ τους στη Χάγη.

Και τα δύο δικαστήρια εξετάζουν επί του παρόντος υποθέσεις που σχετίζονται με το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, ωστόσο, παρά τις παρόμοιες συντομογραφίες τους, υπάρχουν ορισμένες βασικές διαφορές μεταξύ των δύο.

Ειδικότερα, οι αρμοδιότητες του ΔΔΔ περιλαμβάνουν την επίλυση νομικών διαφορών μεταξύ κρατών, ενώ το ΔΠΔ διώκει άτομα για εγκλήματα πολέμου.

Οι διαφορές μεταξύ ΔΠΔ και ΔΔΔ

08:46 Αστυνομικοί της Αριζόνας αφαιρούν με τη βία από γυναίκα το χιτζάμπ σε φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση

Η αστυνομία στην Αριζόνα αφαίρεσε με τη βία τη μαντίλα μιας γυναίκας που συμμετείχε σε διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, σύμφωνα με βίντεο που μοιράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από δημοσιογράφο του ABC 15 στην Αριζόνα.

Το Συμβούλιο Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων (CAIR) ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για το περιστατικό και καταδίκασε τις αναφερόμενες ενέργειες της αστυνομίας, η οποία φέρεται να αφαίρεσε τα χιτζάμπ από πολλές γυναίκες που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία.

«Η Πρώτη Τροπολογία εγγυάται την ελεύθερη άσκηση της θρησκείας. Η αστυνομία δεν μπορεί να αναστείλει αυτό το δικαίωμα», δήλωσε ο Azza Abuseif, εκτελεστικός διευθυντής του παραρτήματος του CAIR στην Αριζόνα.

08:37 Συνεχίζεται το σφυροκόπημα της Γάζας

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ.

Διαβάστε όλα όσα προηγήθηκαν εδώ 

Sports in

Τα νέα για Ορτέγκα και η αποθέωση του Ποντένσε

Οι εξελίξεις με τον Αργεντίνο μπακ ενόψει τελικού Conference με την Φιορεντίνα και τα αποθεωτικά σχόλια των παικτών του Ολυμπιακού για τον Ποντένσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Μαϊου 2024