Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πάσχα: Σκέπτεστε να κάνετε διακοπές χωρίς τον σκύλο σας; - Πώς θα τού το «εξηγήσετε»

Πάσχα: Σκέπτεστε να κάνετε διακοπές χωρίς τον σκύλο σας; – Πώς θα τού το «εξηγήσετε»

Προετοιμάστε τον σκύλο σας για να μη νιώσει ότι τον εγκαταλείπετε

Κοντοζυγώνει το Πάσχα και, ίσως, πολλοί από εσάς σκέφτεστε να αφήσετε τον σκύλο σας σε κάποιο ξενοδοχείο.

Ωστόσο, για να περάσει εξίσου όμορφα μακριά σας, θα πρέπει να τον προετοιμάσετε για την απουσία σας, αλλά και για την αλλαγή της καθημερινότητάς του.

«Για να είναι η παραμονή του σκύλου μας σε ένα ξενοδοχείο ευχάριστη, θα πρέπει να τον έχουμε προετοιμάσει κατάλληλα και σταδιακά. Έτσι, ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε το στρες του όσο περισσότερο γίνεται», αναφέρει ο θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Γιώργος Στεφάνου.

Θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας, όπως λέει ο εκπαιδευτής, ότι ο σκύλος σας θα μείνει σε έναν άγνωστο για εκείνον χώρο. Θα τον φροντίσουν άγνωστοι άνθρωποι, θα ακούσει, θα μυρίσει και θα δει άγνωστους σκύλους. Κοινώς, θα βγει εντελώς από τη ρουτίνα του. Κάτι που για τους σκύλους δεν είναι καθόλου ευχάριστο. Και -το κυριότερο- θα μείνει εκεί χωρίς εσάς.

Πώς θα επιλέξετε ξενοδοχείο

Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε ως κηδεμόνες, είναι μια έρευνα αγοράς. Για να βρείτε το ξενοδοχείο που πληροί τις προϋποθέσεις για την ευζωία του σκυλάκου σας. Σε συνδυασμό, βεβαίως, με την εμπιστοσύνη που θα πρέπει να σάς εμπνεύσει το προσωπικό που θα τον φροντίζει. Και, γενικότερα, θα συναναστρέφεται καθημερινά μαζί του, όσο καιρό θα βρίσκεται εκεί.

«Η σωστή επιλογή ξενοδοχείου και η διαμονή του, όποτε χρειαστεί, στον ίδιο χώρο/περιβάλλον και με τους ίδιους ανθρώπους, βοηθά τον σκύλο σας να χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους σταδιακά. Έτσι, κάθε φορά θα νιώθει όλο και πιο άνετα, σε αντίθεση με έναν σκύλο που θα του αλλάζετε διαρκώς ξενοδοχείο», διευκρινίζει ο κ. Στεφάνου.

Το ξενοδοχείο θα πρέπει να είναι χώρος διακοπών και παιχνιδιού για τον σκύλο σας

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση ο σκύλος σας να φοβηθεί, να αγχωθεί και, κυρίως, δεν πρέπει να νομίσει ότι τον παρατήσατε

Σημαντικό είναι να έχετε εξασκήσει τον σκύλο σας, όπως λέει ο κ. Στεφάνου, να μπορεί να μένει μόνος του στο σπίτι. Ένας σκύλος που δεν διακατέχεται από άγχος αποχωρισμού, μπορεί πιο εύκολα να προσαρμοστεί σε νέες συνθήκες.

Πώς θα «πείτε» στον σκύλο σας ότι θα τον αποχαιρετήσετε για κάποιο διάστημα

«Η προετοιμασία που θα κάνουμε, πρέπει να είναι σταδιακή και ήπια. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση ο σκύλος σας να φοβηθεί, να αγχωθεί και, κυρίως, δεν πρέπει να νομίσει ότι τον παρατήσατε. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, πρέπει να τον προετοιμάσουμε και να μην τον αφήσουμε την τελευταία στιγμή», τονίζει ο κ. Στεφάνου.

Εξηγεί ότι αρχικά θα πρέπει να επισκεφτείτε δυο τρεις φορές το ξενοδοχείο που έχετε επιλέξει παρέα με τον σκύλο σας. Επίσκεψη – βόλτα. Δεν θα τον αφήσετε να διανυκτερεύσει, απλά θα τον πάτε για να γνωρίσει τον χώρο και το προσωπικό.

Αφού ο σκύλος σας γνωρίσει τους ανθρώπους και εξερευνήσει το περιβάλλον, κάνετε το δεύτερο βήμα.

«Τον αφήνετε κατά διαστήματα στο ξενοδοχείο και με τους ανθρώπους που γνωρίζει, και πηγαίνετε για έναν καφέ, μια βόλτα για δυο τρεις ώρες. Έτσι, αφού παίξει, φάει λιχουδιές και τρέξει ελεύθερος, επιστρέφετε για να τον πάρετε. Με αυτόν τον τρόπο έχει περάσει ένα ευχάριστο τρίωρο, χωρίς το άγχος της διανυκτέρευσης μακριά σας», διευκρινίζει ο κ. Στεφάνου.

Η πρώτη διανυκτέρευση χωρίς εσάς

Καθώς, λοιπόν, ο σκυλάκος έχει επισκεφτεί τον χώρο αρκετές φορές, έχει γνωρίσει και εμπιστεύεται το προσωπικό. Και, γενικά, νιώθει αρκετά άνετα όταν βρίσκεται στο ξενοδοχείο. Τώρα είναι η ώρα, όπως λέει ο εκπαιδευτής, να περάσει το βράδυ του εκεί χωρίς την παρουσία σας.

Την ημέρα εκείνη θα πρέπει να έχετε μαζί σας τα μπολάκια του, το φαγητό του, αλλά και τα παιχνίδια του. Και, φυσικά, το κρεβάτι του και ένα ρούχο δικό σας, που έχει τη μυρωδιά σας. Γενικώς, ό,τι νομίζετε ότι θα τον κάνει να νιώσει πιο οικεία.

«Τον πηγαίνετε το πρωί και τον παίρνετε το επόμενο. Τη διαδικασία αυτή, καλό θα ήταν να την επαναλαμβάνουμε δυο τρεις φορές, έναν με δύο μήνες πριν φύγουμε για διακοπές. Έτσι, προσαρμόζουμε τον σκύλο μας στο ημερήσιο πρόγραμμα του ξενοδοχείου. Επίσης, μαθαίνει ότι δεν τον παρατάμε, αλλά επιστρέφουμε για να τον πάρουμε», τονίζει ο κ. Στεφάνου.

Το ξενοδοχείο, ο σκύλος πρέπει να το δει ως τόπο ευχαρίστησης

Το ξενοδοχείο, όπως υπογραμμίζει ο κ. Στεφάνου, θα πρέπει να είναι χώρος διακοπών και παιχνιδιού για τον σκύλο σας. Να του προσφέρει την ανεξαρτησία και την ασφάλεια που χρειάζεται. Να είναι μια ευχάριστη εμπειρία που θα τον γεμίζει ενθουσιασμό κάθε φορά που θα μένει εκεί. Και να μην είναι μία λύση ανάγκης, ούτε για εκείνον, ούτε για εσάς, επειδή πρέπει να φύγετε διακοπές.

Ο θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Γιώργος Στεφάνου

* Ο κ. Γιώργος Στεφάνου είναι θετικός εκπαιδευτής σκύλων, απόφοιτος της Star Dogs Trainers Academy του Γιάννη Αραχωβίτη.

Και όπως λέει: «Η αγάπη μου, από παιδική ηλικία, για τους σκύλους και η μετέπειτα ανάγκη μου να μάθω πώς αυτό το υπέροχο ζώο σκέπτεται, πώς μαθαίνει, πώς νιώθει, πώς μας αντιλαμβάνεται, με οδήγησαν στην Star Dogs Trainers Academy και τον Γιάννη Αραχωβίτη, ο οποίος και μου έλυσε όλες αυτού του είδους τις απορίες».

Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα.

Sports in

Οι μέρες και οι ώρες των Game 5 Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού

Ανακοινώθηκαν οι μέρες και οι ώρες των Game 5 του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024