Τρίτη 05 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σκύλος: Πώς καταλαβαίνει ότι γυρίζετε σπίτι;

Σκύλος: Πώς καταλαβαίνει ότι γυρίζετε σπίτι;

Ο σκύλος σας …παίρνει είδηση από χιλιόμετρα μακριά

Την ώρα που παρκάρετε το αυτοκίνητό σας, δύο οικοδομικά τετράγωνα μακριά από το σπίτι σας, ο σκύλος σας είναι ήδη πίσω από την πόρτα. Και σας περιμένει με μεγάλη ανυπομονησία.

«Ο σκύλος καταλαβαίνει ότι επιστρέφουμε στο σπίτι πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι νομίζουμε, καθώς η οξεία όσφρηση και η δυνατή ακοή του τον βοηθούν να ξεχωρίζει μυρωδιές και να διακρίνει ήχους, από πολύ μεγάλη απόσταση.

Έτσι λοιπόν, είναι σίγουρο πως ο σκύλος μας, αντιλαμβάνεται ότι επιστρέφουμε σπίτι, προτού βάλουμε το κλειδί στην πόρτα», τονίζει ο θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Γιώργος Στεφάνου.

Μάθετε λοιπόν, πόσες σκάλες ανώτερη από την ανθρώπινη είναι η όσφρηση, αλλά και η ακοή του σκύλου, οι δύο αυτές αισθήσεις που τον βοηθούν να σας αντιλαμβάνεται, ενώ εσείς βρίσκεστε σε μεγάλη απόσταση.

Όσφρηση

«Για να καταλάβουμε πόσο δυνατή είναι η όσφρηση του σκύλου, αρκεί να αναφέρουμε ότι, η περιοχή του εγκεφάλου, που ευθύνεται για την αντίληψη μέσω της όσφρησης, είναι 40 φορές μεγαλύτερη απ’ ό,τι του ανθρώπου, και ότι έχει 100 έως 300 εκατομμύρια οσφρητικούς υποδοχείς, σε αντίθεση με τον άνθρωπο που, μετά βίας, έχει έξι εκατομμύρια.

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως ο σκύλος θα μπορούσε να μάς μυρίσει, ενώ βρισκόμαστε σε απόσταση 20 χιλιομέτρων

Ο σκύλος έχει την ικανότητα να κατηγοριοποιεί και να ξεχωρίζει τους ήχους

Η απόσταση απ’ την οποία μπορεί να μας μυρίσει εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι οι καιρικές συνθήκες, καθώς η ζέστη, αλλά και ο άνεμος μεταφέρουν τις μυρωδιές. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζουν η ηλικία του σκύλου, και, γενικότερα η κατάσταση της υγείας του.
Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως ο σκύλος θα μπορούσε να μάς μυρίσει, ενώ βρισκόμαστε σε απόσταση 20 χιλιομέτρων», αναφέρει ο κ. Στεφάνου

Όμως, στην πόλη, όπου οι συνθήκες δεν είναι οι ιδανικότερες, να μην μπορεί να μας μυρίσει από τόσο μεγάλη απόσταση, λέει ο κ. Στεφάνου. Σίγουρα όμως, μπορεί από πολύ μεγαλύτερη, απ’ αυτήν που εμείς πιστεύουμε.

Μπορεί να μάς καταλάβει από τη στιγμή που παρκάρουμε το όχημα μας. Ακόμα, κι αν το σταθμεύσουμε δύο τετράγωνα μακριά από το σπίτι μας. Όταν περπατάμε προς το σπίτι και μπαίνουμε στην πολυκατοικία και στη συνέχεια στο ασανσέρ.

Ακοή

«Η ακοή είναι, επίσης, μια ισχυρή αίσθηση που διαθέτει ο σκύλος με την οποία τον έχει προικίσει η φύση, καθώς, ανά τους αιώνες, τον βοηθάει να βρει το θήραμα του. Έτσι, οι σκύλοι μπορούν να ακούσουν υπερήχους, καθώς το φάσμα ακοής τους κυμαίνεται από 80.000-100.000 κύκλους, σε αντίθεση με του μέσου ανθρώπου που κυμαίνεται στους 15.000-20.000 κύκλους» διευκρινίζει ο εκπαιδευτής.

Εξηγεί ότι οι σκύλοι μπορούν να ακούσουν το όχημα μας ενώ βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση, να ακούσουν τον χαρακτηριστικό ήχο του κλειδώματος του αυτοκινήτου, τα βήματα μας, όταν περπατάμε στο πεζοδρόμιο ή ανεβαίνουμε τα σκαλιά. Να ακούσουν τα κλειδιά όταν ανοίγουμε την εξώπορτα της πολυκατοικίας κλπ.

«Ο σκύλος, έχει επίσης, την ικανότητα να κατηγοριοποιεί και να ξεχωρίζει τους ήχους. Δηλαδή, ακούει και ξεχωρίζει τον ήχο του δικού σας οχήματος ανάμεσα σε άλλους, τον ήχο που κάνουν τα δικά σας κλειδιά, αλλά και να ξεχωρίζει τον δικό σας βηματισμό. Άρα, ο σκύλος έχει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται και ποιο από τα μέλη της οικογένειας επιστρέφει στο σπίτι», λέει ο κ. Στεφάνου και συμπληρώνει:

«Εάν επιστρέφετε καθημερινά την ίδια ώρα στο σπίτι τότε σε συνδυασμό με το βιολογικό του ρολόι (κιρκάδιος ρυθμός) βοηθούν τον σκύλο σας να καταλάβει πότε πλησιάζει η ώρα να επιστρέψετε . Έτσι, καθώς σας περιμένει βρίσκεται σε εγρήγορση, βγαίνει στο μπαλκόνι, είναι ανήσυχος, κάθεται πίσω από την πόρτα».

Ο θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Γιώργος Στεφάνου

* Ο κ. Γιώργος Στεφάνου είναι θετικός εκπαιδευτής σκύλων, απόφοιτος της StarDogs Trainers Academy του Γιάννη Αραχωβίτη.

Και όπως λέει: «Η αγάπη μου, από παιδική ηλικία, για τους σκύλους και η μετέπειτα ανάγκη μου να μάθω πώς αυτό το υπέροχο ζώο σκέπτεται, πώς μαθαίνει, πώς νιώθει, πώς μας αντιλαμβάνεται, με οδήγησαν στην StarDogs Trainers Academy και τον Γιάννη Αραχωβίτη, ο οποίος και μου έλυσε όλες αυτού του είδους τις απορίες».

Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα.

Sports in

Έχουν… κόντρα Τεντόγλου και Καραλής; – «Είναι σάπιο το μετάλλιο, θα πάρω εκδίκηση το καλοκαίρι»

Ο Μίλτος Τεντόγλου επέστρεψε στην Ελλάδα και… υποσχέθηκε εκδίκηση στον Εμμανουήλ Καραλή

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 05 Μαρτίου 2024