Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γατάκια: «Θεμέλιο» για την υγεία τους το ποιοτικό φαγητό και η σωστή διατροφή

Γατάκια: «Θεμέλιο» για την υγεία τους το ποιοτικό φαγητό και η σωστή διατροφή

«Κλειδί» για την ενίσχυση της σωματικής ανάπτυξης, αλλά και για τη θωράκιση της υγείας τους, είναι η σωστή διατροφή για τα γατάκια

Για να μεγαλώσετε γατάκια που θα σφύζουν από υγεία, θα πρέπει τους πρώτους μήνες της ζωής τους να τούς προσφέρετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός τους.

Οι πρώτες εβδομάδες της ζωής τους είναι καθοριστικές για τη σωματική τους ανάπτυξη. Γι΄ αυτό πρέπει να τρέφονται με συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, αλλά και σε συγκεκριμένες ποσότητες.

Για να επιλέξουμε την καταλλήλη τροφή για τα γατάκια μας, η τροφή πρέπει να φέρει την περιγραφή «πλήρης» και να διευκρινίζει ότι προορίζεται για «ζώα σε ανάπτυξη»

Κατά τις 3-4 πρώτες εβδομάδες της ζωής τους, τα περισσότερα νεογέννητα γατάκια θηλάζουν τουλάχιστον τέσσερις έως έξι φορές την ημέρα

«Τα νεογέννητα γατάκια αναπτύσσουν το ένστικτο επιβίωσης εξαιρετικά γρήγορα. Αμέσως μετά τη γέννηση θα προσπαθήσουν να βρουν το γάλα της μαμάς τους. Η κατανάλωσή του είναι εξαιρετικά σημαντική για τη μετέπειτα ανάπτυξή τους», υπογραμμίζει η κτηνίατρος – διατροφολόγος ζώων συντροφιάς, Σταυριάννα Μανωλάκου.

Εξηγεί ότι η μητέρα τους παράγει ένα ειδικό είδος γάλακτος που ονομάζεται πρωτόγαλα. Περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός των νεογέννητων και συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

«Στα ορφανά γατάκια, ή στα γατάκια τα οποία για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορούν να θηλάσουν, θα πρέπει να χορηγήσουμε οπωσδήποτε ειδικά σχεδιασμένο υποκατάστατο γάλακτος. Έτσι, ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και η σωστή σωματική ανάπτυξή τους», τονίζει η κα Μανωλάκου.

Οι διατροφικές τους ανάγκες τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους

Από τη γέννηση τους μέχρι τις τρεις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους, οι βασικές τους ανάγκες είναι το φαγητό και ο ύπνος.

Ειδικότερα, η κα Μανωλάκου διευκρινίζει ότι κατά τις 3-4 πρώτες εβδομάδες της ζωής τους, τα περισσότερα νεογέννητα γατάκια θηλάζουν τουλάχιστον τέσσερις έως έξι φορές την ημέρα.

Στην 4η εβδομάδα της ζωής τους συμβαίνουν ριζικές αλλαγές.

Σύμφωνα με την κα Μανωλάκου, οι διατροφικές απαιτήσεις του οργανισμού τους αλλάζουν. Η παραγωγή γάλακτος της μητέρας τους αρχίζει να μειώνεται, όπως και η ικανότητα των γατών να αφομοιώνουν τη λακτόζη του γάλακτος. Στο στάδιο αυτό είναι έτοιμα να ξεκινήσουν να τρώνε στερεή τροφή.

Η μετάβαση από το γάλα στη στερεή τροφή

Στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία τροφών για γατάκια. Όπως είναι η ξηρά τροφή, η κονσέρβα, η ωμή, ή μαγειρευτή τροφή.

Για να επιλέξουμε, όμως, την κατάλληλη τροφή για τα γατάκια μας, η κα Μανωλάκου τονίζει ότι η τροφή πρέπει να φέρει την περιγραφή «πλήρης». Και, επιπλέον, να διευκρινίζει ότι προορίζεται για «ζώα σε ανάπτυξη». Έτσι, είμαστε σίγουροι ότι είναι σχεδιασμένη να καλύπτει όλες τις ειδικές διατροφικές απαιτήσεις, σε αυτό το στάδιο της ζωής τους.

Τα νεαρά γατάκια πρέπει να τρώνε ανά τακτά χρονικά διαστήματα και μικρές μερίδες

«Η εισαγωγή στη στερεή τροφή πρέπει να γίνει σταδιακά. Ο πιο απλός τρόπος είναι να συνδυάσουμε, σταδιακά, λίγο γάλα με τη νέα στερεή τροφή, και να τα ανακατέψουμε μέχρι να γίνουν χυλός.

Προτιμούμε το ειδικό γάλα (φόρμουλα) για γατάκια. Το γάλα για ανθρώπινη κατανάλωση -ειδικά το αγελαδινό και το κατσικίσιο- δεν αφομοιώνεται πλήρως από τον οργανισμό τους και, συχνά, προκαλεί γαστρεντερικές διαταραχές (π.χ. διάρροια).

Σταδιακά, και μέχρι την ηλικία των περίπου 6 εβδομάδων, ξεκινάμε μέρα με τη μέρα να αντικαθιστούμε το γάλα με νερό. Στη συνέχεια μειώνουμε το νερό, ώστε να τρέφονται αποκλειστικά με στερεή τροφή», περιγράφει η κα Μανωλάκου.

Πόσα γεύματα την ημέρα πρέπει να τρώνε τα γατάκια;

Σύμφωνα με την ειδικό, η ημερήσια ποσότητα της τροφής αναγράφεται υποχρεωτικά πάνω στη συσκευασία κάθε προϊόντος.

Τα νεαρά γατάκια πρέπει να τρώνε ανά τακτά χρονικά διαστήματα και μικρές μερίδες. Η ημερήσια ποσότητα, που αναγράφεται στη συσκευασία, θα πρέπει να προσαρμόζεται, σύμφωνα με την κα Μανωλάκου, ανάλογα με την ηλικία και το βάρος τους.

«Όταν το γατάκι φτάσει την ηλικία των 6 μηνών, μπορεί να τρώει δύο γεύματα την ημέρα. Βέβαια, οι γάτες γενικά προτιμούν να τρώνε λίγο και συχνά. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να μένουμε πιστοί στην ημερήσια ποσότητα και να τη μοιράζουμε σε επιμέρους γεύματα την ημέρα», διευκρινίζει η κα Μανωλάκου.

Προσοχή στον δοσομετρητή ξηράς τροφής

Η μειωμένη ή αυξημένη ποσότητα τροφής, τονίζει η κα Μανωλάκου, οδηγεί σε γαστρεντερικά προβλήματα – και το πεπτικό σύστημα των νεαρών γατών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο. Γι΄ αυτό προτείνεται να ζυγίζουμε την ημερήσια ποσότητα τροφής, είτε με ζυγαριά κουζίνας, είτε με τον ειδικό δοσομετρητή. Ο δοσομετρητής πρέπει να είναι για το συγκεκριμένο προϊόν τροφής.

Η χρήση δοσομετρητή άλλης τροφής, όπως υπογραμμίζει η κα Μανωλάκου, ενέχει τον κίνδυνο να υπολογίσουμε λάθος την ποσότητα. Οι δοσομετρητές, συνήθως, έχουν σχεδιαστεί με βαθμονομημένη κλίμακα με βάση το ύψος της κροκέτας, το οποίο διαφέρει από προϊόν σε προϊόν.

Η διατροφή από τη νεαρή στην ενήλικη ηλικία

«Μόλις τα γατάκια φτάσουν το 90% του αναμενόμενου ενήλικου βάρους τους, μπορούν να μεταβούν σε μια τροφή που προορίζεται για ενήλικες γάτες. Η αλλαγή από το ένα είδος τροφής στο άλλο θα πρέπει να γίνεται σταδιακά, σε χρονικό διάστημα 7-10 ημερών. Αυξάνουμε μέρα με τη μέρα την ποσότητα της νέας τροφής και μειώνουμε το παλιό φαγητό. Μέχρι να φτάσουμε να τρώνε μόνο τη νέα τροφή. Με αυτή τη διαδικασία αποφεύγουμε τις γαστρεντερικές διαταραχές, που συχνά σχετίζονται με τις ξαφνικές αλλαγές στη διατροφή», διευκρινίζει η κα Μανωλάκου.

Συμβουλή

Εφόσον χορηγούμε στο γατάκι μας μια πλήρη και ισορροπημένη τροφή, κατάλληλη για ανάπτυξη, όπως λέει η κα Μανωλάκου, δεν απαιτείται η προσθήκη συμπληρωμάτων διατροφής ή άλλων σκευασμάτων.

Κλείνοντας, επισημαίνει: «Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να «επενδύσουμε» σε μια τροφή καλής ποιότητας, να παρακολουθούμε τακτικά το σωματικό βάρος και την κατάσταση της υγείας του. Σε περίπτωση που μάς προβληματίσει οτιδήποτε, συμβουλευόμαστε άμεσα τον/την κτηνίατρο μας».

Η κτηνίατρος – διατροφολόγος ζώων συντροφιάς, Σταυριάννα Μανωλάκου

* Η κυρία Σταυριάννα Μανωλάκου είναι κτηνίατρος με ειδικό ενδιαφέρον στη διατροφή των ζώων συντροφιάς.

Είναι πτυχιούχος του τμήματος Κτηνιατρικής της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων, πτυχιούχος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων, στα αντικείμενα της Δημόσιας Υγείας (Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας) και της Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Κατόπιν ολοκλήρωσης ειδικής κτηνιατρικής μετεκπαίδευσης στο αντικείμενο της διατροφής των ζώων συντροφιάς, ασχολείται πλέον αποκλειστικά με την καθοδήγηση και εκπαίδευση επί θεμάτων διατροφής σε ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς και επαγγελματίες της βιομηχανίας ζωοτροφών, αντίστοιχα.

Υπηρετεί στο Πολεμικό Ναυτικό ως Αξιωματικός κτηνίατρος και διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στην Αθήνα, όπου αναλαμβάνει τη διατροφική διαχείριση υγιών και ασθενών ζώων που ακολουθούν πάσης φύσεως δίαιτες (βιομηχανοποιημένες, ωμές, μαγειρευτές).

Είναι ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.petfoodologist.gr.

Sports in

Επιστροφή στο μέλλον για Ιμπόρα και Έμερι

Αν στην καριέρα κάθε ποδοσφαιριστή υπάρχει ένας icon προπονητής και το αντίστροφο, τότε το βράδυ της Πέμπτης στο Βίλα Παρκ, ο Ουνάι Έμερι και ο Βιθέντε Ιμπόρα θα έχουν πολλά να θυμηθούν ως alter ego ο ένας του άλλου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024