Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Φυσικοθεραπεία για κατοικίδια

Φυσικοθεραπεία για κατοικίδια

Η φυσικοθεραπεία είναι θαυματουργή (και) για τα κατοικίδια. Τα ζωάκια που την έχουν ανάγκη

Βάλσαμο είναι η φυσικοθεραπεία στα κατοικίδια για τα ζωάκια που ταλαιπωρούνται από τον πόνο, δυσκολεύονται στις κινήσεις τους, και γενικότερα, αντιμετωπίζουν προβλήματα που δημιουργούνται από διάφορες παθήσεις.

Ο φυσικοθεραπευτής κατοικίδιου προσφέρει στον σκύλο ή στη γάτα σας λύσεις θεραπείας και αποκατάστασης.

Φυσικοθεραπεία στα κατοικίδια

Η φυσικοθεραπεία στα κατοικίδια, όπως ενημερώνει η πτυχιούχος φυσικοθεραπεύτρια, Στέλλα Κεχαγιά, αποτελεί ένα νέο αλλά σημαντικό κομμάτι της ευζωίας και αποκατάστασης των ζώων. Είναι κλάδος της φυσικοθεραπείας και μπορούν να την προσφέρουν πτυχιούχοι φυσικοθεραπευτές ή κτηνίατροι, με την κατάλληλη μετεκπαίδευση.

Είναι ένα σύνολο φυσικών θεραπευτικών πρακτικών με σκοπό τη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας των ζώων. Στόχος της φυσικοθεραπείας στα κατοικίδια είναι να ανακτηθεί ή να διατηρηθεί η φυσιολογική λειτουργία του σώματος του ζώου. Και να μειωθούν οι πόνοι και οι διαταραχές του κινητικού και νευρολογικού συστήματος.

Ζώα με αρθρίτιδα μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει ζώα να χάσουν βάρος

Ποια ζωάκια έχουν ανάγκη τη φυσικοθεραπεία;

Οι περιπτώσεις που η φυσικοθεραπεία ωφελεί τα κατοικίδια είναι:
● Κακώσεις: Τα κατοικίδια που έχουν υποστεί τραυματισμούς, όπως κατάγματα οστών, διάστρεμμα, θλάσεις και άλλους τραυματισμούς μπορούν να επωφεληθούν από τη φυσικοθεραπεία για την ανάκτηση της κινητικότητάς τους.
● Χρόνιες παθήσεις: Ζώα με χρόνιες παθήσεις, όπως αρθρίτιδα και δυσλειτουργίες της σπονδυλικής στήλης, μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους μέσω της φυσικοθεραπείας.
● Αποκατάσταση μετά από χειρουργική επέμβαση: Μετά από χειρουργικές επεμβάσεις, όπως και στους ανθρώπους, η φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση είναι απαραίτητη.
● Ελάττωση του βάρους: Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα ζώα να χάσουν βάρος και να επανακτήσουν μια υγιή φυσική κατάσταση.
● Προληπτική φροντίδα: Η φυσικοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας του ζώου, ακόμα και όταν δεν υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα.

Πώς θα καταλάβετε ότι το κατοικίδιό σας χρειάζεται φυσικοθεραπεία

Υπάρχουν κάποια σημάδια, ή συμπτώματα, όπως λέει η κα Κεχαγιά, που υποδηλώνουν προβλήματα κινητικότητας, άνεσης ή πόνου. Συμπεριφορές που μπορείτε να αναγνωρίσετε μόνοι σας και να αναζητήσετε την κατάλληλη βοήθεια.

Όπως:

1. Περιορισμένη κινητικότητα: Ο σκύλος σας έχει δυσκολία στην κίνηση, δεν μπορεί να ανέβει σκάλες, δυσκολεύεται ή δεν θέλει να πάει βόλτα, ή αντιμετωπίζει προβλήματα με τον συντονισμό των κινήσεών του.

2. Στατικές θέσεις: Ο σκύλος σας συχνά παραμένει σε στατικές θέσεις, όπως η όρθια ή καθιστή και χωρίς να κινείται.

3. Αλλαγές στη συμπεριφορά του: Ο σκύλος σας μπορεί να εκδηλώνει αλλαγές στη συμπεριφορά του. Δηλαδή, να έχει πιο επιφυλακτική συμπεριφορά, να αποφεύγει τη δραστηριότητα, ή να παρουσιάσει επιθετικότητα λόγω πόνου.

4. Δυσκολία στην ανέγερση: Ο σκύλος σας δυσκολεύεται να σηκωθεί από το πάτωμα ή από τον καναπέ. Αυτό μπορεί να φανερώνει πόνο ή προβλήματα στους μυς και στις αρθρώσεις.

Η φυσικοθεραπεία μειώνει τους πόνους

5. Μη Φυσιολογικές θέσεις: Ο σκύλος σας συχνά τοποθετεί το βάρος του σε μία πλευρά περισσότερο από την άλλη. Ακόμα κι αν κρατάει την ουρά του προς μια κατεύθυνση, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ανισορροπίας και ανάγκης για αξιολόγηση.

6. Πόνος: Ο σκύλος σας φαίνεται να υποφέρει από συνεχή πόνο παρά τη θεραπεία με φαρμακευτικά μέσα. Η φυσικοθεραπεία μπορεί να είναι μια επιλογή για περαιτέρω ανακούφιση.

Τα επιδέξεια χέρια των φυσικοθεραπευτών

«Φυσικά, προτού ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα φυσικοθεραπείας για το κατοικίδιό σας, είναι σημαντικό να έχετε μια διάγνωση και τη συγκατάθεση από τον κτηνίατρό σας. Εκείνος θα αξιολογήσει τις ανάγκες του ζώου σας και θα καθοδηγήσει στην κατάλληλη θεραπευτική διαδικασία», διευκρινίζει η κα Κεχαγιά .

Μια συνεδρία φυσικοθεραπείας, συνήθως, περιλαμβάνει την αρχική αξιολόγηση του ασθενούς, τη λήψη ιστορικού και την επικοινωνία με τον επιβλέπον κτηνίατρο. Στη συνέχεια, δημιουργείται ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πρόγραμμα.

«Το πιο σημαντικό μέσο φυσικοθεραπείας που χρησιμοποιούμε είναι, φυσικά, τα χέρια μας. Όλα τα μηχανήματα, λέιζερ, ηλεκτροθεραπεία, μαγνητικά πεδία κτλ, λειτουργούν συμπληρωματικά στις γνώσεις και τις τεχνικές που χρησιμοποιούμε με δυο σωστά εκπαιδευμένα χέρια. Οι καθοδηγούμενες ασκήσεις, η υδροθεραπεία, ακόμα και ο βελονισμός έρχονται να συμπληρώσουν το πακέτο και να συμβάλλουν στην καλύτερη εξέλιξη του περιστατικού», τονίζει η κα Κεχαγιά.

Η πτυχιούχος φυσικοθεραπεύτρια ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης – Certified Canine Rehabilitation Practitioner (CCRP), University of Tennessee, USA, Στέλλα Κεχαγιά

Αναλόγως την πάθηση, τη σοβαρότητα του τραυματισμού και τη χρονιότητα της κατάστασης, οι φυσικοθεραπείες μπορούν να γίνονται από μία έως τρεις φορές την εβδομάδα, για όσο διάστημα χρειάζεται.

Τέλος η κα Κεχαγιά λέει: «Ας μη ξεχνάμε ότι και τα ζώα έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες σε χαρακτήρα, σωματοδομή και αντίληψη, οπότε το καθένα χρειάζεται το δικό του εξειδικευμένο πρόγραμμα και τον δικό του χρόνο αποκατάστασης».

* Η κα Στέλλα Κεχαγιά είναι πτυχιούχος του τμήματος Φυσικοθεραπείας του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, έχει εξειδικευτεί στην αποκατάσταση στα κατοικίδια στο πανεπιστήμιο του Tennessee και έκανε την πρακτική της στην κλινική Fachtierarzt Leonding στην Αυστρία.

Είναι πιστοποιημένη στον βιοιατρικό βελονισμό από την Ε.Φ.Ε.Α. και το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και είναι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών και της IAVRPT (International Association of Veterinary Rehabilitation & Physical Therapy). Ασχολείται με την φυσικοθεραπεία ζώων από το 2007 και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, σε δικό της ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Sports in

Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα 92-58: Την «έλιωσε» και πάει στη Βαρκελώνη για τον τελικό πρόκρισης!

Ο Ολυμπιακός διέλυσε την Μπαρτσελόνα με 92-58 και η πρόκριση στο Final 4 του Βερολίνου θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι, που θα γίνει στη Βαρκελώνη στις 8/5

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024