Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πώς θα κρατήσετε δραστήριο ένα ζωάκι με αναπηρία

Πώς θα κρατήσετε δραστήριο ένα ζωάκι με αναπηρία

Όσοι ζούμε με ζωάκι, θα πρέπει να έχουμε στο βάθος του μυαλού μας ότι μπορεί κάποια στιγμή να αδυνατεί να κινηθεί για ένα χρονικό διάστημα, ή για το υπόλοιπο της ζωής του

Η μυϊκή ατροφία, η ρήξη χιαστού, αλλά και η δυσπλασία ισχίου, μεταξύ άλλων, οδηγούν στη σωματική βλάβη των αγαπημένων μας τετράποδων φίλων μας.

«Εάν είστε κηδεμόνες κατοικιδίου ζώου, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι ότι κάποια στιγμή, ίσως, ο τετράποδος φίλος σας θα έρθει αντιμέτωπος με την αναπηρία. Είτε για ένα μικρό χρονικό διάστημα είτε για το υπόλοιπο της ζωής του.

Η αλήθεια είναι ότι, συνήθως, ένα τέτοιο σενάριο προβλέπεται κυρίως για ηλικιωμένα ζώα. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι ένας σκύλος ή μια γάτα αποκλείεται να αντιμετωπίσουν κινητικά προβλήματα σε νεότερη ηλικία.

Οι συνήθεις λόγοι, για τους οποίους ένα κατοικίδιο μπορεί να μείνει ανάπηρο, είναι: χτύπημα από όχημα, ρήξη χιαστού, ρήξη του μεσοσπονδύλιου δίσκου, αρθρίτιδα, δυσπλασία ισχίου, μυϊκή ατροφία, εκφυλιστική μυελοπάθεια κτλ.

Η αναπηρία ενός κατοικιδίου είναι, σίγουρα, μια νέα κατάσταση για τον κηδεμόνα και αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες του ζώου του. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν αποτελεί καταδίκη. Αντίθετα, είναι μια διαφορετικότητα, που θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον σεβαστή, και να εξυπηρετείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η αναπηρία δεν είναι καταδίκη. Είναι μια δεύτερη ευκαιρία

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα ζωάκι με κινητικά προβλήματα δεν απαιτεί πολύ μεγαλύτερη φροντίδα σε σχέση με ένα αρτιμελές

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα ζωάκι με κινητικά προβλήματα δεν απαιτεί πολύ μεγαλύτερη φροντίδα σε σχέση με ένα αρτιμελές. Αυτό που χρειάζεται, είναι να παραμένει καθαρό, να κινείται τακτικά και να έχει πνευματικά ερεθίσματα», επισημαίνει η κα Γρυπάρη.

Για να ανακουφίσουμε τον τετράποδο φίλο μας, μπορούμε, όπως λέει η κα Γρυπάρη, να χρησιμοποιήσουμε διάφορες θεραπείες, όπως παυσίπονα, λάδι CBD (έλαιο κάνναβης), θεραπεία με λέιζερ, υδροθεραπείες, μασάζ, ορθοπαιδικά κρεβάτια κτλ.

Οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να διασκεδάσουμε τον σκύλο

Ας δούμε, λοιπόν, με την καθοδήγηση της κας Γρυπάρη, με ποιους τρόπους μπορούμε να διασκεδάσουμε ένα ανάπηρο ζώο, το οποίο έχει περιορισμένη κινητική ευχέρεια.

Μπορούμε να του προσφέρουμε μια υπέροχη εμπειρία, βγάζοντας τον βόλτα με αμαξίδιο

1) Βόλτα με αμαξίδιο:

Είναι πολύ σημαντικό, τόσο για την υγεία του όσο και για την ψυχολογία του, ένα ανάπηρο ζωάκι να μη μένει καθηλωμένο στο κρεβάτι. Η βόλτα –κυρίως του σκύλου- είναι άμεσα συνυφασμένη με την κοινωνικοποίησή του. Μέσω αυτής έχει μια ευκαιρία για δημιουργική διάδραση με το περιβάλλον και τον έξω κόσμο. Μπορούμε, λοιπόν, να του προσφέρουμε μια υπέροχη εμπειρία, βγάζοντας τον βόλτα με αμαξίδιο. Έτσι, τα ανάπηρα ζώα ζουν τη ζωή τους χωρίς καμία έκπτωση στη χαρά, τη συντροφικότητα και την κοινωνικότητα.

2) Διαδραστικά παιχνίδια:

Ο ανάπηρος σκύλος δεν χρειάζεται να τρέχει πίσω από μια μπάλα για να απολαύσει το παιχνίδι. Μπορείτε να του δώσετε μια μπάλα λιχουδιών, την οποία γεμίζετε με διάφορα φαγητά (φτιάχνετε ένα κοκτέιλ γεύσης) και του τη δίνετε. Για τον σκύλο αποτελεί πνευματικό ερέθισμα να προσπαθεί να καταλάβει πώς βγαίνουν οι λιχουδιές από την μπάλα.

Επίσης, μπορείτε να κρύβετε λιχουδιές σε διάφορα αντικείμενα, τα οποία βάζετε κοντά του, για να τις βρει. Όλα αυτά τα παιχνίδια απασχολούν πνευματικά τον σκύλο και του προσφέρουν στιγμές διασκέδασης.

3) Μασάζ/χάδια:

Είναι πολύ σημαντικό να αλληλεπιδράτε με το ανάπηρο ζωάκι σας, προκειμένου να ενισχύσετε την μεταξύ σας σχέση, αλλά και να φτιάχνετε τη διάθεσή του. Καθίστε δίπλα του, μιλήστε του, χαϊδέψτε το, βουρτσίστε το, παίξτε μαζί του, ή κάντε του μασάζ. Απολαύστε μαζί του την κάθε στιγμή. Έτσι θα κάνετε ευτυχισμένο τον τετράποδο φίλο σας, προσφέροντάς του στιγμές χαλάρωσης και ευεξίας.

Τέλος, η κα Γρυπάρη, υπογραμμίζει: «Η αναπηρία δεν είναι καταδίκη. Είναι μια δεύτερη ευκαιρία, την οποία κάθε ανάπηρο ζωάκι εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δεν αξίζει στα πλάσματα με κινητικά προβλήματα να ζουν περιθωριοποιημένα. Αντίθετα, μπορούν να ξεκινήσουν μια νέα ζωή, λίγο διαφορετική από την προηγούμενη, αλλά με την ίδια αξιοπρέπεια, την ίδια αγάπη και την ίδια όρεξη. Αρκεί να είμαστε εκεί, δίπλα τους, και να τα συντροφεύουμε όπως πρέπει».

* Η κυρία Ρενάτα Γρυπάρη είναι απόφοιτη της Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων Boss. Εδώ και αρκετά χρόνια εφαρμόζει την ενεργειακή εκπαίδευση, η οποία εστιάζει στο ισορροπημένο ψυχικό δέσιμο μεταξύ κηδεμόνα και σκύλου, και στη διαμόρφωση του σωστού ενεργειακού περιβάλλοντος, στο οποίο είναι καλό να ζει και να εκπαιδεύεται ένας σκύλος. Έχοντας μια ιδιαίτερη ευαισθησία για τους φοβικούς σκύλους, ειδικεύτηκε στη διαδικασία της ψυχικής τους αποκατάστασης.

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024