Ακίνητα: Οι ακριβότερες και οι οικονομικότερες περιοχές σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Συνεχίζεται και το δεύτερο τρίμηνο του 2023 η ανοδική πορεία των τιμών για αγορά και ενοικίαση κατοικίας
Τη συνολική εικόνα της τάσης των τιμών της αγοράς ανέλυσε και για το δεύτερο τρίμηνο του 2023 το Spitogatos Insights με βάση το δείκτη τιμών του Spitogatos (SPI), που καταγράφει τη χρονική εξέλιξη των τιμών στην εγχώρια αγορά ακινήτων με βάση εκατομμύρια πραγματικά δεδομένα αγγελιών από τη Νο.1 ιστοσελίδα αγγελιών ακινήτων στην Ελλάδα.
«Είναι γεγονός ότι η προσφορά ακινήτων στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι σχετικά χαμηλή, ώστε να εξυπηρετήσει τη ζήτηση. Η εγχώρια ζήτηση από την άλλη βαίνει αυξανόμενη ακολουθώντας την ανοδική πορεία των τελευταίων ετών μετά την πανδημία, πυροδοτούμενη επιπλέον από προγράμματα όπως το “Σπίτι μου”, ενώ η διεθνής ζήτηση είναι ιδιαίτερα έντονη, αποτελώντας αυτή τη στιγμή το 18% της επισκεψιμότητας των ιστοσελίδων του δικτύου μας (από 15% πέρσι), ενώ είναι αυξημένη και σε απόλυτα νούμερα πάνω από 40%. Ο συνδυασμός αυτός της σχετικά χαμηλής προσφοράς και της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης πιέζει προς τα πάνω της τιμές. Το ράλι συνεχίζεται» δηλώνει ο Δημήτρης Μελαχροινός, CEO του Spitogatos.
Κάποιες από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών το δεύτερο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους σημειώθηκαν στο Δήμο Θεσσαλονίκης (+21%), τα Προάστια Θεσσαλονίκης (+17%) και τα Νότια Προάστια Αττικής (+15%).
Όσον αφορά τη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικιών, μεγάλες αυξήσεις σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022 παρατηρήθηκαν στα Προάστια Θεσσαλονίκης (+8%), τα Νότια Προάστια Αττικής (+7%) και τα Βόρεια Προάστια Αττικής (+7%).
Αυξήσεις στις μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίασης σχεδόν σε όλη την Αττική
Η ανοδική τάση των τιμών ως προς τις κατοικίες που διατίθενται προς πώληση και ενοικίαση συνεχίζεται και το δεύτερο τρίμηνο του 2023, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Κάποιες από τις περιοχές που παρουσίασαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης σε σχέση με πέρσι είναι το Ίλιον (Δυτικά Προάστια) με αύξηση +32%, η Αγία Παρασκευή (Βόρεια Προάστια) με αύξηση +27%, η περιοχή Ζωγράφου (Νότια Προάστια) με αύξηση +26% και η Καλλιθέα (Νότια Προάστια) με αύξηση +23%.
Στις πιο οικονομικές περιοχές για αγορά κατοικίας συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η Αττική (Αθήνα) με μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας στα 1.250€/τ.μ., τα Πατήσια (Αθήνα) στα 1.266€/τ.μ. και το Κερατσίνι (Προάστια Πειραιά) στα 1.333€/ τ.μ.. Από την άλλη, στην ενοικίαση κατοικιών, κάποιες από τις πιο οικονομικές περιοχές το δεύτερο τρίμηνο του 2023 είναι οι Αχαρναί (Δυτικά Προάστια) με μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικίας στα 6,4€/τ.μ. και ο Κορυδαλλός (Προάστια Πειραιά) με 6,8€/τ.μ..
Αυξημένες οι μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022 στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη, οι περιοχές με τη μεγαλύτερη μεταβολή τιμής κατοικιών προς πώληση βρίσκονται στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε σχέση με πέρσι στις μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών παρατηρήθηκαν σε Χαριλάου (+32%) και Φάληρο – Ιπποκράτειο (+29%).
Αντίστοιχα, στην ενοικίαση κατοικιών οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης κατοικιών παρατηρήθηκαν σε Θέρμη (+26%), Καλαμαριά (+13%) και Κέντρο Θεσσαλονίκης (+11%).
Πηγή: ΟΤ
- Meta: Νέα εργαλεία ανίχνευσης απάτης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – Οι ενδείξεις που ενεργοποιούν τις προειδοποιήσεις
- Λάτσιο-Μίλαν 1-0: Οι φιλοξενούμενοι κλώτσησαν την ευκαιρία, κερδισμένη η Ιντερ (+8) – Λεάο κατά Αλέγκρι (pics)
- Μπενίτεθ: «Είμαι απογοητευμένος…»
- Άνοιξε μια νέα εποχή ενεργειακής ανασφάλειας για τον κόσμο
- Νίκολιτς: «Ήταν αφελής η αντιμετώπισή μας και δεν είχαμε συγκέντρωση»
- Όσκαρ εν μέσω πολέμου: Πλήρης οδηγός για τη μια μάχη μετά την άλλη – Bonus τα προγνωστικά των bookmakers









