Ρωσικό δικαστήριο επέβαλε σήμερα πρόστιμο 35.180 ευρώ στην Google επειδή απέτυχε να διαγράψει περιεχόμενο που αφορά την στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία και την «προπαγάνδα υπέρ της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας», όπως το χαρακτήρισε, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Κατά τον τελευταίο χρόνο η Μόσχα έχει επιβάλει δεκάδες πρόστιμα εις βάρος δυτικών εταιρειών τεχνολογίας με βάση νέους νόμους περί λογοκρισίας που ψηφίστηκαν μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Τον τελευταίο χρόνο η Μόσχα έχει επιβάλει δεκάδες πρόστιμα σε δυτικές εταιρείες τεχνολογίας, ως μέρος μιας προσπάθειας να ενισχύσουν τον έλεγχο σε όσα βλέπουν οι Ρώσοι χρήστες του Διαδικτύου.

Εκτός από την ψήφιση αυστηρών νόμων λογοκρισίας λίγο μετά την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, η Ρωσία ενίσχυσε επίσης πέρυσι τους νόμους της ενάντια σε αυτό που αποκαλεί «προώθηση της ΛΟΑΤ προπαγάνδας».

Ρώσοι εισαγγελείς δήλωσαν ότι η Google είχε αρνηθεί να αφαιρέσει πολλά βίντεο που αναρτήθηκαν στο YouTube, συμπεριλαμβανομένου ενός από blogger που θεωρείται «ξένος πράκτορας» από τη Μόσχα επειδή αναφέρεται σε ομόφυλα ζευγάρια που μεγαλώνουν τα παιδιά και για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ στην Αγία Πετρούπολη.