20/2/1968: Το τρομακτικό χτύπημα του Εγκέλαδου στον Άγιο Ευστράτιο
Ο σεισμός που σημάδεψε τη νεότερη ιστορία του νησιού
Τη νύχτα της 19ης προς την 20ή Φεβρουαρίου 1968, γύρω στις 12:46 π.μ., μια ισχυρότατη σεισμική δόνηση 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε τον Άγιο Ευστράτιο και τη Λήμνο.
Το επίκεντρο του εν λόγω σεισμού εντοπίστηκε σε απόσταση 4 έως 15 χιλιομέτρων νοτίως του ακρωτηρίου Νικολάου Σιαλμά (Τρυπητής) του Αγίου Ευστρατίου, το δε εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 37-45 χιλιόμετρα.
Συνεπεία του σεισμού αυτού 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 39 τραυματίστηκαν.
Κατέρρευσαν 175 κτίρια, 397 υπέστησαν βλάβες που δεν ήταν δυνατόν να επιδιορθωθούν και 1.951 υπέστησαν ρωγμές.
Μικρότερης έκτασης ήταν οι ζημιές στη Λήμνο, τη Λέσβο και τη Βόρεια Εύβοια. Παρατηρήθηκε θαλάσσιο κύμα στις νότιες ακτές της Λήμνου, το οποίο στο λιμάνι της Μύρινας είχε ύψος 1,2 μ.
Μετά τον κύριο σεισμό ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί, οι μεγαλύτεροι των οποίων είχαν μέγεθος άνω των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Ο μοναδικός οικισμός του Αγίου Ευστρατίου, χτισμένος στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, διατηρεί ελάχιστα δείγματα από την αλλοτινή παραδοσιακή αρχιτεκτονική του, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στο πλούσιο φωτογραφικό αρχείο των Βασίλη και Βύρωνος Mανικάκη, πατρός και υιού.
Σε αυτό προβάλλονται η παλαιά Xώρα με το λιμάνι της, η καθημερινή ζωή των κατοίκων του Aγίου Eυστρατίου από το 1940 έως το 1970, οι γιορτές και οι τελετές τους, η εξορία και ο μεγάλος σεισμός του 1968.
*Οι φωτογραφίες του παρόντος άρθρου προέρχονται από το πολύτιμο αρχείο της οικογένειας Μανικάκη.
- Άγνωστη η αιτία θανάτου της γυναίκας στον Παναμά – Στη εντατική ο σύζυγός της – Νέα στοιχεία για το μοιραίο ταξίδι
- Αργυρώ: Το νέο βιβλίο συνταγών, αυτή την Κυριακή, μαζί με το ΒΗΜΑ
- Παύλος Μαρινάκης για κόμμα Καρυστιανού: Ο πόνος δεν μπορεί να γίνεται βατήρας για πολιτική ανέλιξη
- ΕΟΦ: Αποσύρονται προληπτικά 10 παρτίδες βρεφικού γάλακτος – Ποιος ο λόγος
- Γοδόι Κρουζ στον Αντίνο: «Ρίβερ Πλέιτ ή δελτίο στον… τοίχο»
- Η Μίνι Ντράιβερ μιλάει για τον έρωτα στα 50 της: «Οι γυναίκες υφίστανται πίεση να βρουν έναν άνδρα»






