Δορυφορικές εικόνες που τραβήχτηκαν σε κινέζικες πόλεις έχουν καταγράψει συνωστισμό σε αποτεφρωτήρια και γραφεία τελετών, καθώς η χώρα συνεχίζει τη μάχη με ένα άνευ προηγουμένου κύμα μολύνσεων από τον κοροναϊό μετά την κατάργηση των αυστηρών περιορισμών πανδημίας.

Οι εικόνες – που τραβήχτηκαν από τον δορυφόρο Maxar στα τέλη Δεκεμβρίου και αρχές Ιανουαρίου και δόθηκαν στη δημοσιότητα από το CNN – δείχνουν ένα γραφείο τελετών στα περίχωρα του Πεκίνου, το οποίο φαίνεται να έχει κατασκευάσει έναν ολοκαίνουργιο χώρο στάθμευσης, καθώς και σειρές οχημάτων που περιμένουν από έξω.

Πέρυσι

Φέτος

Η Κίνα πρόσφατα σταμάτησε να υιοθετεί την πολιτική «μηδενικής» covid , η οποία είχε πυροδοτήσει μαζικές αναταραχές μετά από περισσότερα από δύο χρόνια αυστηρών περιορισμών.

Η αυστηρή πολιτική της Κίνας προστάτευσε τον πληθυσμό της από το είδος των μαζικών θανάτων που παρατηρούνται στα δυτικά έθνη.

Οι δορυφορικές φωτογραφίες είναι απόδειξη των καταγγελιών που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τον συνωστισμό σε γραφεία τελετών και κρεματόρια.

Το CNN ανέφερε από πρώτο χέρι στο Πεκίνο για τις αυτοσχέδιες εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση των νεκρών, καθώς το καταπονημένο προσωπικό προσπαθεί να παρακολουθήσει τον όγκο των κιβωτίων που περιέχουν κίτρινες σακούλες και οι οικογένειες αναφέρουν ότι περιμένουν μέρες για να θάψουν ή να αποτεφρώσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Εν τω μεταξύ, ο επίσημος αριθμός θανάτων από τον κοροναϊό στην Κίνα από τότε που χαλάρωσε τους περιορισμούς παραμένει εντυπωσιακά χαμηλός – με μόνο 37 θανάτους να έχουν καταγραφεί από τις 7 Δεκεμβρίου.

Η χώρα καταγράφει μόνο εκείνους τους ασθενείς με Covid που υπέκυψαν με αναπνευστική ανεπάρκεια, ως θύματα του κοροναϊού, ένα κριτήριο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει επικρίνει ως «αρκετά περιορισμένο».

Καθώς πληθαίνουν αναφορές για κατακλυσμένα νοσοκομεία και γραφεία τελετών, η Κίνα έχει αντιμετωπίσει κατηγορίες από τον ΠΟΥ και τις ΗΠΑ ότι υποτιμά τη σοβαρότητα της τρέχουσας επιδημίας, με κορυφαίους παγκόσμιους αξιωματούχους υγείας να προτρέπουν το Πεκίνο να μοιραστεί περισσότερα δεδομένα σχετικά με την εκρηκτική εξάπλωση του ιού.

«Συνεχίζουμε να ζητάμε από την Κίνα πιο γρήγορα, τακτικά, αξιόπιστα δεδομένα για νοσηλεία και θανάτους», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη την περασμένη εβδομάδα.

«Ο ΠΟΥ ανησυχεί για τους πολίτες στην Κίνα και έχει επαναλάβει τη σημασία του εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων, για την προστασία από νοσηλεία, σοβαρές ασθένειες και θάνατο», είπε.

Μιλώντας λεπτομερέστερα, ο εκτελεστικός διευθυντής του ΠΟΥ για έκτακτες ανάγκες υγείας, Μάικ Ράιαν, είπε ότι οι αριθμοί που δημοσίευσε η Κίνα «αποκρύπτουν τον πραγματικό αντίκτυπο της νόσου» όσον αφορά τις εισαγωγές σε νοσοκομεία και ΜΕΘ, καθώς και τους θανάτους.

Αναγνώρισε ότι πολλές χώρες έχουν δει καθυστερήσεις στην αναφορά νοσοκομειακών δεδομένων, αλλά επεσήμανε τον ορισμό του θανάτου από τον Covid από την Κίνα ως μέρος του ζητήματος.