Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δικαίωμα στην άμβλωση: Οι αμερικανοί σατανιστές παλεύουν για να το αποκαταστήσουν

Δικαίωμα στην άμβλωση: Οι αμερικανοί σατανιστές παλεύουν για να το αποκαταστήσουν

Μέσα από εφευρετικές και ελαφρώς ειρωνικές τακτικές, η οργάνωση έχει καταφέρει να ανατρέψει μια σειρά από αντιδραστικές πολιτικές στη δεκαετία από την ίδρυσή της

Μπορεί στην Ελλάδα ο σατανισμός να έχει συνδεθεί με ορισμένα από τα πιο στυγερά εγκλήματα της δεκαετίας του ’90, όμως στις ΗΠΑ, ο Σατανιστικός Ναός δεν αποτελεί απλώς αναγνωρισμένη θρησκεία, αλλά επιδιώκει να γίνει ο φόβος και ο τρόμος της ακροδεξιάς, ανατρέποντας τις προσπάθειες των φανατικών να καταπατήσουν ανθρώπινα δικαιώματα στο όνομα της πίστης.

Ο Ναός του Σατανά έγινε διάσημος εντός και εκτός των ΗΠΑ το 2013. Τότε, αντιδρώντας στην τοποθέτηση ενός μνημείου των Δέκα Εντολών στον προαύλιο χώρο του πολιτειακού Καπιτωλίου της Οκλαχόμα, μια κίνηση που παραβίαζε το αμερικανικό σύνταγμα που ορίζει τον διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας, η οργάνωση απαίτησε στο σημείο να τοποθετηθεί και άγαλμα… του Μπαφομέτ. Το επιχείρημά τους ήταν ότι, βάσει της πρώτης τροποποίησης του αμερικανικού συντάγματος, που προστατεύει την ανεξιθρησκεία, οι δημόσιοι χώροι πρέπει να είναι ανοιχτοί είτε σε όλες τις θρησκείες, είτε σε καμία απολύτως.

Όπως αποδείχθηκε, οι Ρεπουμπλικάνοι δεν ήθελαν να δώσουν χώρο σε μια γιγαντιαία τραγόμορφη παγανιστική θεότητα. Και κάπως έτσι, το ανώτατο πολιτειακό δικαστήριο όρισε την απομάκρυνση του μνημείου των Δέκα Εντολών.

Ο Ναός του Σατανά υπέρ των αμβλώσεων

Τέτοιου είδους χαώδεις και ελαφρώς ειρωνικές τακτικές ακολουθεί σταθερά ο Ναός του Σατανά στις μάχες του κατά της αμερικανικής θρησκευτικής δεξιάς. Και με αυτόν ακριβώς τον τρόπο έχει επιτύχει μια σειρά από νίκες.

Επόμενος στόχος, το ζήτημα των αμβλώσεων, έπειτα από την ανατροπή της απόφασης «Roe vs Wade» που είχε ως αποτέλεσμα την απαγόρευση ή τον σοβαρό περιορισμό τους σε περισσότερες από τις μισές πολιτείες των ΗΠΑ.

Όπως εξηγεί ο εκπρόσωπος της ιδιόρρυθμης εκκλησίας και ένας εκ των ιδρυτών της, ο Λουσιέν Γκριβς, σε συνέντευξή του στον Guardian, ένα από τα «επτά θεμελιώδη δόγματα» του Ναού ορίζει ότι: «κάθε σώμα είναι απαραβίαστο και υπόκειται μόνο στη θέληση του καθενός». Βάσει αυτού, αλλά και του δικαιώματος που υποστηρίζει πως έχουν οι πιστοί της στην «θρησκευτική τελετή της άμβλωσης του Ναού του Σατανά», επιχειρεί την εξαίρεση των μελών του από την απαγόρευση.

«Αυτό ακριβώς έκαναν κι εκείνοι»

Οι δικαστικές μάχες διαρκούν πολύ και απαιτούν χρόνια και υπομονή. Με λίγα λόγια, δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια αυτή τη στιγμή. Όμως ο Γκριβς τονίζει πως πρόκειται για μια τακτική που οι ίδιοι οι Ρεπουμπλικάνοι απέδειξαν πως αποδίδει.

«Μου στέλνουν μηνύματα άνθρωποι που μας κατηγορούν που κινούμαστε νομικά για να απαιτήσουμε τα δικαιώματά μας. Μας λένε ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε το σύστημα από μέσα», λέει στον Guardian. «Και εγώ τους ρωτώ: Τι σκατά νομίζετε ότι συνέβη μπροστά στα μάτια σας; Αυτό ακριβώς έκαναν κι εκείνοι. Πρέπει να προετοιμαστούμε για μακρύ αγώνα. Αφιέρωσαν ολόκληρες γενιές σε αυτή την προσπάθεια».

Όπως εξηγεί στη βρετανική εφημερίδα, οι σατανιστές δεν πιστεύουν κυριολεκτικά στον σατανά. Τον αντιμετωπίζουν ως σύμβολο επανάστασης και αντίστασης στον αυταρχισμό. Η ιστοσελίδα του Ναού του Σατανά υποστηρίζει πως «αγκαλιάζοντας το όνομα του Σατανά, αγκαλιάζεις τη λογική διερώτηση και απομακρύνεσαι από το υπερφυσικό και τις απαρχαιωμένες προκαταλήψεις που στηρίζονται στην παράδοση».

Μέσα σε μια δεκαετία από όταν ιδρύθηκε, ο Ναός του Σατανά μετρά περισσότερα από 700.000 μέλη σε 24 πολιτείες των ΗΠΑ και έξι χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Βρετανία, η Γερμανία και η Φινλανδία.

Η οργάνωση είναι αναγνωρισμένη ως θρησκεία από το αμερικανικό κράτος, γεγονός που της επιτρέπει να υπογραμμίζει και να επιχειρεί να ανατρέψει την άνιση μεταχείριση του χριστιανισμού σε σχέση με τις άλλες θρησκείες στις ΗΠΑ.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα μειοψηφικό θρησκευτικό θεοκρατικό κίνημα, εξαιρετικά πολιτικοποιημένο, που πετυχαίνει ό,τι του καπνίσει», υποστηρίζει ο Γκριβς. «Τώρα έχουν και τα δικαστήρια με το μέρος τους, και δεν είναι πια υποχρεωμένοι να υπακούν στη θέληση της πλειοψηφίας».

Προσευχές στον σατανά και ροζ μεταλήψεις

Από το 2013 μέχρι σήμερα, η οργάνωση βρίσκει εφευρετικούς τρόπους για να δυσκολέψει τέτοιου είδους προσπάθειες. Ξεκινώντας από την ίδια τη χρονιά της ίδρυσής της, όταν επαίνεσε τον κυβερνήτη της Φλόριντα για ένα νομοσχέδιο που επέτρεπε στους μαθητές να καθοδηγούν τους συμμαθητές τους σε προσευχή στους χώρους των σχολείων. Ο Ναός δήλωσε ενθουσιασμένος με την απόφαση «γιατί τώρα τα παιδιά-σατανιστές θα μπορούν να προσεύχονται στον Σατανά στο σχολείο».

Λίγους μήνες αργότερα, πραγματοποίησαν «ροζ μετάληψη» ως διαμαρτυρία κατά της γνωστής για την ομοφοβία της Εκκλησίας των Βαπτιστών στο Γουέστμπορο και συγκεκριμένα του ιδρυτή της, Φρεντ Φελπς. Στο πλαίσιο της τελετής, δυο άνδρες φιλιούνταν επάνω από τον τάφο της μητέρας του Φελπς.

Το 2016, αντιδρώντας στη δημιουργία ομάδων μελέτης της Βίβλου σε εκατοντάδες σχολεία των ΗΠΑ, η οργάνωση ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει τις δικές της ομάδες σατανιστικής μελέτης. Οι ομάδες που «έχουν σχεδιαστεί για να προωθούν την πνευματική και συναισθηματική ανάπτυξη» λειτουργούν μέχρι σήμερα.

Ο Μπαφομέτ στις αίθουσες των δικαστηρίων

Τα τελευταία χρόνια, όμως, όλο και περισσότερες δράσεις του Ναού του Σατανά λαμβάνουν χώρα στις αίθουσες των δικαστηρίων, με την οργάνωση να δαπανά εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια με στόχο την προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση, της ελευθερίας του λόγου και της προστασίας των παιδιών από την κακοποίηση.

«Πλέον είναι πολύ ενοχλητικό που οι άνθρωποι δεν μας αντιμετωπίζουν ως μια θρησκευτική μειονότητα – δηλαδή, ως αυτό που είμαστε – γιατί νομίζω ότι αυτό τους κάνει να μην ενδιαφέρονται και πολύ για τις εκβάσεις των μηνύσεων του Ναού του Σατανά. Και φαίνεται πως δεν καταλαβαίνουν ότι αυτές θα έχουν συνέπειες για όλους. Για όλες τις θρησκευτικές μειονότητες, για όλες τις διαφορετικές απόψεις που ξεφεύγουν από τη χριστιανική εθνικιστική οπτική».

Τα τελευταία χρόνια, οι Ρεπουμπλικάνοι προωθούν συντηρητική νομοθεσία που συμμορφώνεται με τις προσταγές ακροδεξιών χριστιανικών οργανώσεων. Στο στόχαστρο έχουν βρεθεί κυρίως τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και το δικαίωμα στην άμβλωση.

Η τελετή της άμβλωσης

Ως προς το τελευταίο, ο Ναός του Σατανά ελπίζει πως έχει να συνεισφέρει ορισμένες λύσεις. Επιμένει ότι τα μέλη του έχουν θρησκευτικό δικαίωμα στην έκτρωση, στο πλαίσιο σχετικού «σατανιστικού τελετουργικού», αλλά και εξαιτίας του δόγματος που ορίζει ότι «το σώμα του καθενός είναι απαραβίαστο και υπόκειται μόνο στη θέλησή του».

Στη διάρκεια της τελετής, ο άνθρωπος που κάνει την άμβλωση κοιτάζει την αντανάκλασή του, ανασαίνει βαθιά και επαναλαμβάνει δυο από τα επτά δόγματα της θρησκείας. Όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί, πρέπει να επαναλάβει την «προσωπική επιβεβαίωση»: «Από το σώμα μου, από το αίμα μου, από τη θέλησή μου, έχει συμβεί». Το τελετουργικό έχει στόχο να «επιβεβαιώσει στα μέλη ότι η απόφαση ήταν δική τους», και να τους προσφέρει παρηγοριά.

Αν ένα άτομο αποφασίσει ότι θέλει να πραγματοποιήσει την τελετή, ο Ναός του Σατανά υποστηρίζει ότι το κράτος δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει, από τη στιγμή που πρόκειται για μια θρησκευτική πρακτική.

«Οι πολιτείες ψηφίζουν νόμους που στηρίζονται στην άποψη ότι οι ιστοί των εμβρύων είναι πρόσωπα, ότι αποτελούν μοναδική και διακριτή ανθρώπινη ζωή. Εμείς δεν συμφωνούμε με αυτή τη θέση. Πιστεύουμε πως είναι μια θρησκευτική άποψη και δεν θεωρούμε ότι οι πολιτείες δικαιούνται να μας την επιβάλουν», υποστηρίζει ο Γκριβς.

«Δε μπορείς να κάνεις τους Ρεπουμπλικάνους να ντραπούν»

Οι δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ, αλλά και τα αποτελέσματα σχετικών ψηφοφοριών, όπως αυτής στο Κάνσας τον Αύγουστο, στο πλαίσιο της οποίας η πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της νόμιμης άμβλωσης, δείχνουν ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί διαφωνούν με την απαγόρευσή της. Η ανατροπή της απόφασης Roe vs Wade είχε άλλωστε ως αποτέλεσμα διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Ο Γκριβς, όμως, δεν πιστεύει πως οι τελευταίες θα έχουν αποτέλεσμα.

«Δεν μπορείς να κάνεις τους Ρεπουμπλικάνους να ντραπούν και να λειτουργήσουν με βάση τη λογική κουνώντας πλακάτ», υποστηρίζει μιλώντας στον Guardian.

Αν και ως «πρόσωπο» του Ναού του Σατανά είναι διαρκώς αντιμέτωπος με απειλές, ο Γκριβς είναι αποφασισμένος να μην σταματήσει.

«Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε για να επιστρέψει αυτό το χάλι σε μια ανεκτή κατάσταση. Και αυτή τη στιγμή δεν είμαστε καν κοντά σε αυτό. Θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να αποκαταστήσουμε την καταστροφή που έχει συμβεί. Όμως αυτό δεν είναι δικαιολογία για να τα παρατήσουμε, αλλά το αντίθετο. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες που να μας επιτρέπουν να μην προσπαθούμε αυτή τη στιγμή».

Sports in

Μια βραδιά που την άξιζαν ο γίγαντας κόσμος του Ολυμπιακού και ο Βαγγέλης Μαρινάκης

Η βραδιά στο «Βίλα Παρκ» και η μεγάλη νίκη επί της Άστον Βίλα, είναι ο ορισμός της ευτυχίας για τον κόσμο του Ολυμπιακού και τον πρόεδρό του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024