Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σε αυτό το σχολείο του Τέξας υπάρχουν μόνο έφηβες μητέρες

Σε αυτό το σχολείο του Τέξας υπάρχουν μόνο έφηβες μητέρες

Μοιάζει με κάθε άλλο σχολείο. Μόνο που σε αυτό φοιτούν μόνο έφηβες μητέρες.

Βρισκόμαστε λίγο πριν από το τέλος μιας χρονιάς που η μητρότητα βρέθηκε στο επίκεντρο έντονων συζητήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ένα σχολείο στο Τέξας έχει αναλάβει δράση τα τελευταία χρόνια σε μια προσπάθεια να δείξει πώς υποστηρίζονται οι νέοι με παιδιά και αναδιαμορφώνονται οι ζωές τους.

Ήταν στις αρχές του 2021 που η Helen άρχισε να τρώει περισσότερο από ό,τι συνήθως. Ρώτησε τη μητέρα και τη μεγαλύτερη αδερφή της αν είναι φυσιολογικό.

Έμαθε στα γενέθλιά της πως ήταν έγκυος. «Δεν μπορούσα να το πιστέψω», σημειώνει η Helen. Ήταν 15 ετών. Οι φίλοι της άρχισαν να την αποφεύγουν. Την κατηγόρησαν ότι χρησιμοποιεί την εγκυμοσύνη της για να βρει αγόρι.

Ανάμεσα σε αυτούς που έκοψαν κάθε επαφή μαζί της και ο πατέρας του παιδιού. Συμμαθητής της. «Δεν ήθελα να τσακώνομαι μαζί τους». Αποφάσισε έτσι στο τέλος της χρονιάς να αλλάξει σχολείο προς το τέλος της εγκυμοσύνης της.

Το Lincoln Park μοιάζει εξωτερικά όπως κάθε άλλο Λύκειο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Σταθμευμένα σχολικά λεωφορεία και η αμερικανική κυμαία να κυματίζει. Στο εσωτερικό όμως οι ήχοι κάνουν τη διαφορά. Εκτός από τις φωνές των εφήβων που πηγαίνουν στο μάθημα, κυριαρχούν τα κλάματα μωρών.

Τα πόστερ στους τοίχους ενθαρρύνουν τη φοίτηση στο σχολείο. Δίπλα σε αφίσες που προωθούν υπηρεσίες στήριξης εγκύων και ειδικά μαθήματα για γονείς. Δίπλα από το κεντρικό κρίτιο βρίσκεται και ένας παιδικός σταθμός.

Το σχολείο στο Brownsville, στο Τέξας, είναι ένα από τα τελευταία που παρέχουν μια συγκεκριμένη εκπαιδευτική υπηρεσία. Τη διδασκαλία έφηβων μητέρων. Τα ποσοστά εγκυμοσύνης έφηβων κοριτσιών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής υποχωρούν σταθερά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Ωστόσο, τα αντίστοιχα ποσοστά μεταξύ των νεαρών ισπανόφωνων παραμένουν πολύ πιο υψηλά συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Οι Λατίνες, σε σχέση με κάθε άλλη ομάδα, έχουν το υψηλότερο ποσοστό εγκύων σε εφηβική ηλικία. Οι ειδικοί προειδοποιούν πως μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του 2022 για τις αμβλώσεις τα ποσοστά θα αυξηθούν.

Σχεδόν όλες οι μαθήτριες του Lincoln Park High, το οποίο εξυπηρετεί αποκλειστικά έφηβες μητέρες από το 2005, είναι μεταξύ 14 και 19 ετών. Όλες τους Λατίνες. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως το 94% του πληθυσμού είναι Ισπανόφωνοι. Οι περισσότερες έχουν χαμηλό εισόδημα. Ορισμένες διασχίζουν καθημερινά τα σύνορα από το Matamoros για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.

«Τώρα πρέπει να σκεφθώ εμένα και το μωρό μου». Στην απόφαση της Helen να αλλάξει σχολείο διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο το γεγονός πως μπορούσε να πάρει μαζί της το μωράκι της στο σχολείο. Δίπλα στα βιβλιά της υπάρχουν πάνες και βρεφικά ρούχα για την κόρη της Jenine, ένα κοριτσάκι οκτώ μηνών. «Παλιά είχα να σκεφθώ μόνο εμένα, τώρα πρέπει να σκέφτομαι εμένα και το μωρό».

Στο σχολείο είναι περίπου 70 μαθητές εγγεγραμμένοι. Αριθμός που αυξομειώνεται κατά τη διάρκεια του έτους, καθώς προστίθενται νέες έγκυες μητέρες και ορισμένες επιστρέφουν στα μαθήματά τους μετά τον τοκετό. Στη διάρκεια επίσκεψης ρεπόρτερ του BBC, στο σχολείο βρίσκονταν επτά μαθητές κάτω των 14 ετών, ενώ τρεις μαθητές είχαν από τρία παιδιά ο καθένας.

Το πρόγραμμα σπουδών είναι ακριβώς το ίδιο με τα άλλα σχολεία της περιοχής. Οι διαφορές βρίσκονται στις λεπτομέρειες. Στα σχολικά λεωφορεία υπάρχουν καθίσματα για τα μωρά τους. Οι μαθητές μπορούν να παραλάβουν το πρωινό για τους ίδιους και το μωρό τους. Τα μωρά τους αντίστοιχα μπορούν να φοιτούν δωρεάν στον παιδικό σταθμό του σχολείου.

Όπως η Helen, η Alexis ήταν 15 ετών όταν έμαθε για την εγκυμοσύνη της. Έκανε τρία τεστ εγκυμοσύνης και βγήκαν όλα θετικά. Εξακολουθώντας να βρίσκεται σε άρνηση, επισκέφθηκε γυναικολόγο. Της επιβεβαίωσε ότι θα αποκτούσε ένα αγοράκι. «Ήταν πολύ δύσκολο για μένα. Δεν ήθελα να σταματήσω το σχολείο. Ήξερα ότι δεν ήταν ο τρόπος να το χειριστώ» δήλωσε στο BBC.

Ήταν τότε που ανακάλυψε το σχολείο Lincoln Park. Ο γιος της τώρα είναι ενός έτους. Στις αίθουσες διδασκαλίας υπάρχει μια βαθιά αίσθηση οικειότητας που είναι σχεδόν σοκαριστική για έναν ξένο. Κάτι όμως απόλυτα φυσικό για τους μαθητές και το προσωπικό του σχολείου.

Η Alexis και οι συμμαθητές της κοίταξαν προς την πόρτα καθώς μια συμμαθήτριά της έμπαινε αργοπορημένη στο μάθημα. Περπατούσε αργά. Ήταν προς το τέλος της εγκυμοσύνης της. «Θέλω να αγγίξω την κοιλιά σου» σημειώνει η Alexis και απλώνει το χέρι να τη χαϊδέψει.

«Είναι ό,τι καλύτερο μου έχει συμβεί»

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, για κάθε 1.000 νεαρές γυναίκες ηλικίας 15 έτως 19 ετών, 15 γέννησαν το 2020. Τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τα ποσοστά γεννήσεων για τις έφηβες κάτω των 15 ετών. Υπάρχουν αμέτρητοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στα ποσοστά εγκυμοσύνης εφήβων. Ορισμένοι αναφέρουν τους αυστηρούς νόμους της πολιτείας και το γεγονός πως η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση δεν είναι υποχρεωτική στα σχολεία.

«Όσο δεν μοιραζόμαστε αυτές τις πληροφορίες μαζί τους, τότε δεν εκπαιδεύονται», σημειώνει η Cynthia Cardenas, διευθύντρια του σχολείο Lincoln Park. «Δεν τους δίνεται η ευκαιρία να επιλέξουν».

Η Helen είχε σκεφθεί να προχωρήσει σε άμβλωση ή και να δώσει την κορούλα της για υιοθεσία. Η μητέρα της θα την υποστήριζε όποια απόφαση κι αν έπαιρνε. Μόλις γέννησε και είδε το κοριτσάκι της, η Helen αποφάσισε να το κρατήσει. «Το μωρό μου είναι το καλύτερο πράγμα που μου συνέβη. Έχω την αγάπη της ζωής μου στα χέρια μου, είναι τα πάντα για μένα».

Σε ερώτηση για το που πιστεύει ότι θα βρισκόταν αν δεν ήταν στο Lincoln Park, η Helen σημείωσε πως δεν έχει ιδέα. «Πιθανότατα σπίτι μου να παλεύω με το μωρό μου».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024