Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Ισπανία ψηφίζει φιλόδοξο νόμο για τις αμβλώσεις -Χωρίς τη συγκατάθεση γονέων άνω των 16 ετών

Η Ισπανία ψηφίζει φιλόδοξο νόμο για τις αμβλώσεις -Χωρίς τη συγκατάθεση γονέων άνω των 16 ετών

Στις 15 Δεκεμβρίου 2022, το ισπανικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία που επιτρέπει στα κορίτσια ηλικίας 16 και 17 ετών να υποβάλλονται σε αμβλώσεις χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων τους. Η χώρα παρέχει επίσης άδεια μετ' αποδοχών για τις γυναίκες με έντονους πόνους εμμήνου ρύσεως.

Στις 15 Δεκεμβρίου 2022, το ισπανικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία που επιτρέπει στα κορίτσια ηλικίας 16 και 17 ετών να υποβάλλονται σε αμβλώσεις χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων τους. Η χώρα παρέχει επίσης άδεια μετ’ αποδοχών για τις γυναίκες με έντονους πόνους εμμήνου ρύσεως.

Τι προβλέπει ο νέος νόμος;

Η άμβλωση είναι νόμιμη στην Ισπανία από το 2010. Πριν από τη νομιμοποίησή της, οι αμβλώσεις επιτρεπόταν μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις. Με τις νέες αλλαγές, κάθε γυναίκα μπορεί να διακόψει μια εγκυμοσύνη κατά τις πρώτες 14 εβδομάδες. Η άμβλωση είναι δωρεάν στις δημόσιες κλινικές υγείας για τις γυναίκες της Ισπανίας μέχρι τις 14 εβδομάδες, ή μπορούν επίσης να αποφασίσουν να υποβληθούν σε επέμβαση σε ιδιωτική κλινική έναντι αμοιβής. Ακόμη και μετά την προτεινόμενη χρονική στιγμή, μέχρι τις 22 εβδομάδες, η άμβλωση μπορεί να γίνει στην Ισπανία «όταν υπάρχει εμβρυϊκή παθολογία ασυμβίβαστη με τη ζωή ή όταν διαπιστώνεται εξαιρετικά σοβαρή και ανίατη ασθένεια στο έμβρυο κατά τη στιγμή της διάγνωσης και επιβεβαιώνεται από κλινική επιτροπή».

Νιγηρία: Αποκαλύφθηκε παράνομο πρόγραμμα αμβλώσεων – Το λειτουργεί ο στρατός

Δείτε το βίντεο

Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα

Η Ισπανία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που εγκρίνει με πρωτοβουλία νόμο για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, σύμφωνα με τον οποίο τα κορίτσια ηλικίας 16 έως 17 ετών μπορούν να κάνουν νόμιμα έκτρωση χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων τους. Η Ισπανία ψήφισε το νόμο για να εξασφαλίσει στις γυναίκες πρόσβαση στην άμβλωση και να εκλαϊκεύσει την έννοια της υγείας της εμμήνου ρύσεως. Ο νόμος αυτός επιτρέπει στα κορίτσια ηλικίας 16 έως 17 ετών να κάνουν άμβλωση χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων τους δίνοντάς τους την επιλογή των τριών ημερών για να το σκεφτούν και ή να προχωρήσουν ή να αλλάξουν γνώμη. Η ψηφοφορία έγινε με πλειοψηφία 190-154 και πέντε αποχές.

Οι προηγούμενοι νόμοι τέθηκαν σε ισχύ το 2015 από την κυβέρνηση του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος. «Αυτές οι εξελίξεις μας επιτρέπουν να ασκούμε ελευθερία πάνω στο σώμα μας, με το κράτος να αναγνωρίζει την πλήρη ιθαγένεια σε περισσότερο από τον μισό πληθυσμό» δήλωσε η υπουργός Ισότητας, Ιρένε Μοντέρο.

Και άδεια μητρότητας με αποδοχές από την εργασία τους

Ο νέος εγκεκριμένος νόμος δίνει επίσης στις γυναίκες άδεια μητρότητας με αποδοχές από την εργασία τους από 39 εβδομάδες και θα συμβάλει στη διανομή δωρεάν προϊόντων εμμήνου ρύσεως σε δημόσιους χώρους, όπως σχολεία, συστήματα υγείας, φυλακές και άλλα. «Μπροστά σε μια απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη ή σε ένα μωρό που μπορεί να γεννηθεί με αναπηρία, υπάρχει μόνο μια διέξοδος η εξάλειψη της ζωής του παιδιού της» δήλωσε η Λούρδες Μέντες. Είπε επίσης ότι αυτός ο νέος νόμος αντιβαίνει στο ισχύον σύνταγμα και θα ανατρέψει πλήρως την ηθική της Ισπανίας.

Η εκπρόσωπος της Dator, Σόνια Λάμας μοιράστηκε επίσης με το Reuters τον Μάιο ότι οι νέοι νόμοι έγιναν δεκτοί με χαρά από τις κλινικές υγείας. Το τριήμερο διάστημα περισυλλογής δεν είναι απαραίτητο, καθώς «οι γυναίκες λαμβάνουν πολύ ενημερωμένες αποφάσεις και δεν χρειάζεται να σκεφτούμε κάτι που έχουμε ήδη αποφασίσει» πρόσθεσε η Λάμς. Το Dator, ένα κέντρο κλινικής υγείας γυναικών στην Ισπανία, συναντήθηκε με διαδηλωτές και άτομα κατά των αμβλώσεων. Ο νέος νόμος βρίσκεται πλέον καθ’ οδόν προς την άνω βουλή για την τελική του επικύρωση.

Ποιοι είναι οι νόμοι των Ηνωμένων Πολιτειών για τις αμβλώσεις;

Με την ανατροπή της απόφασης Roe v. Wade στις 24 Ιουνίου 2022, το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών αντιμετώπισε τεράστια διαμάχη μεταξύ των ατόμων σε ολόκληρη τη χώρα. Πριν από την ανατροπή του 2022, οι αμβλώσεις ήταν νόμιμες από το 1973 με τις υποθέσεις Roe v. Wade και Planned Parenthood v. Casey.

Επί του παρόντος, κάθε πολιτεία έχει διαφορετικούς κανόνες σχετικά με τις αμβλώσεις, 26 αμερικανικές πολιτείες ανήκουν όλες στην κατηγορία των περιοριστικών αμβλώσεων, ενώ οι υπόλοιπες 24 και η Περιφέρεια της Κολούμπια κατατάσσονται στην κατηγορία των προσβάσιμων αμβλώσεων. Ορισμένες πολιτείες, όπως το Τέξας, η Οκλαχόμα, το Αρκάνσας και η Λουιζιάνα, θεωρούνται οι πιο περιοριστικές για τις αμβλώσεις, ενώ πολιτείες όπως το Όρεγκον, η Καλιφόρνια, το Νιου Τζέρσεϊ και η Νέα Υόρκη θεωρούνται προστατευμένες από τις αμβλώσεις. Σε ορισμένα μέρη του κόσμου, όπως οι Φιλιππίνες, η Μαδαγασκάρη και το Ιράκ, οι αμβλώσεις απαγορεύονται πλήρως.

*Με στοιχεία από healthnews.com

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024