Βουλγαρία: Νέα κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων – «Συναγερμός» στα σύνορα
Από τις αρχές του 2022 έχουν εντοπισθεί 2 εστίες κατοικίδιους χοίρου και 293 εστίες σε αγριόχοιρους
Σε κοντινή απόσταση από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα εντοπίστηκαν νέα κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ) σε αγριόχοιρους στη Βουλγαρία.
Συγκεκριμένα, στις 3 Νοεμβρίου 2022 μέσω του συστήματος ADIS της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κοινοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, δεκατρεις (13) δευτερογενείς εστίες αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ) σε αγριόχοιρους στη Βουλγαρία στις περιοχές Kardzhali (5 εστίες), Smolyan (6 εστίες), Plovdiv (1 εστία) και Haskovo (1 εστία) σε κοντινή απόσταση από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα (Εικ. 1, 2, 3).
Διαβάστε επίσης: Βουλγαρία: Σε επιφυλακή για την αφρικανική πανώλη των χοίρων

Στη Βουλγαρία έχουν εντοπισθεί από 01.01.2022 έως 03.11.2022, 2 εστίες σε κατοικίδιους χοίρους και 293 εστίες σε αγριόχοιρους οι οποίες αφορούν σε θηρευμένους αγριόχοιρους στο πλαίσιο γενικής επιτήρησης του νοσήματος στην χώρα αυτή.
Προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος της ΑΠΧ στη χώρα και να αποφευχθεί μια επιζωοτία, εφιστάται η προσοχή στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές των Περιφερειακών Ενοτήτων στα βόρεια σύνορα της χώρας (ΠΕ Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Φλώρινας, Πέλλας, Κιλκίς, Σερρών, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου) για την πιστή εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων:
- Την συγκρότηση των Περιφερειακών Συντονιστικών Οργάνων με στόχο την αποτελεσματική λειτουργία των συνεργείων δίωξης και των ομάδων κυνηγών, σύμφωνα με το Σχέδιο Μείωσης του πληθυσμού των Αγριόχοιρων.
- Την εντατικοποίηση της παθητικής και ενεργητικής επιτήρησης σε αγριόχοιρους και τα υβρίδια αυτών.
- Τον έλεγχο των μέτρων βιοασφάλειας στα κυνηγετικά πεδία.
- Την εντατικοποίηση της παθητικής και ενεργητικής επιτήρησης σε κατοικίδιους χοίρους.
- Την εντατικοποίηση των ελέγχων των μέτρων βιοασφάλειας στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις με προτεραιότητα σε αυτές που βρίσκονται πλησιέστερα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία.
- Την εντατικοποίηση των ελέγχων στα σημεία εισόδου στη χώρα.
- Ευρωκοινοβούλιο: Το άρθρο 86 και τα εμπόδια στην απονομή δικαιοσύνης – Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαίου έναντι διατάξεων
- Μπαρτσελόνα – Άιντραχτ Φρανκφούρτης 2-1: Ο Κουντέ έδωσε πολύτιμη νίκη στους «μπλαουγκράνα»
- Πανδαισία: Όλα τα γκολ από τα αποψινά παιχνίδια του Champions League (vids)
- Ίντερ – Λίβερπουλ: 0-1: Νίκη – βάλσαμο για τους «κόκκινους», από το… δώρο του Μπαστόνι
- Αεροπλάνο προσγειώνεται πάνω σε αυτοκίνητο και όλοι επιβιώνουν με γρατζουνιές! [βίντεο]
- Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ- Μαρσέιγ 2-3: Γλίτωσαν στο τέλος οι φιλοξενούμενοι, νίκη με εκτελεστή τον Γκρίνγουντ (vid)
- Μονακό – Γαλατασαράι 1-0: Σε «τροχιά» πρόκρισης με Μπαλογκάν! (vid)
- Ανατροπή οκτάδας για την Αταλάντα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes77-127x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)




























![Μπλόκα με χιλιάδες τρακτέρ σε όλη τη χώρα – Κλιμακώνουν οι αγρότες και πιέζουν την κυβέρνηση [Live χάρτης]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/6766446-1-315x220.jpg)
![Ενισχύσεις: Ποια ποσά ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι κατέβαλε στους αγρότες [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/TSC_4_LARISA-4-315x220.jpg)







![Αεροπλάνο προσγειώνεται πάνω σε αυτοκίνητο και όλοι επιβιώνουν με γρατζουνιές! [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/plane-crash231-315x220.jpg)





































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442