Φινλανδία: Ο Σολτς χαιρέτισε το αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ
Ο Σολτς είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο και τον διαβεβαίωσε για την πλήρη στήριξη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαιρέτισε την απόφαση της Φινλανδίας να υποβάλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ.
Στο τηλέφωνο
Όπως έγραψε εκπρόσωπος της καγκελαρίας στο Twitter, ο Σολτς είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο και τον διαβεβαίωσε για την πλήρη στήριξη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας τάχθηκαν την Πέμπτη υπέρ της ένταξης, «χωρίς καθυστέρηση» της χώρας τους στο NATO, ανακοινώνοντας ότι συνέντευξη Τύπου για την απόφαση της Φινλανδίας πάνω στο θέμα αυτό θα παραχωρηθεί την Κυριακή.
Κοινή ανακοίνωση
«Το να είναι μέλος του ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε την συμμαχία στο σύνολό της. Η Φινλανδία πρέπει να αιτηθεί χωρίς καθυστέρηση την ένταξη στο NATO», ανέφεραν ο πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν σε κοινή τους δήλωσή .
Η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται σύνορα που εκτείνονται σε 1.300 χιλιόμετρα, όπως και ένα δύσκολο παρελθόν με τη Ρωσία, είχε προηγουμένως παραμείνει εκτός της Ατλαντικής Συμμαχίας για να διατηρήσει φιλικές σχέσεις με τον ανατολικό της γείτονα.
Από κοινού
Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αναμένουν ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα υποβάλουν αίτηση για την ένταξή τους στην συμμαχία τις ερχόμενες ημέρες και θα τους χορηγήσουν καθεστώς μέλους γρήγορα, δήλωσαν στο Reuters πέντε διπλωμάτες και αξιωματούχοι εν όψει της φινλανδικής ανακοίνωσης.
- Βολιβία: Τουλάχιστον 11 νεκροί σε σφοδρή πρόσκρουση οχήματος σε δέντρο – Οδηγούσε έφηβος «13 ως 14 ετών»
- Λίβανος: Ξανά στο στόχαστρο των ισραηλινών αρμάτων μάχης οι δυνάμεις του ΟΗΕ
- ΗΠΑ: Ο γερουσιαστής Μαρκ Κέλι μηνύει τον Πιτ Χέγκσεθ που τον κατηγορεί για «στάση»
- Η Βενεζουέλα δηλώνει έτοιμη για «νέα ατζέντα» με την Ευρωπαϊκή Ενωση
- Ουκρανία: Νέα μαζική ρωσική επίθεση στο Κίεβο – Τουλάχιστον 1 νεκρός σε πλήγμα στο Χάρκοβο
- ΗΠΑ: Ανακάλεσαν πάνω από 100.000 θεωρήσεις διαβατηρίων από τη μέρα που επέστρεψε ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο