Έρευνα για την έκθεση των τραπεζών στην κατάρρευση της Archegos Capital Management, που προκάλεσε ζημιές άνω των 10 δισ. δολαρίων αποφάσισε, κατόπιν πιέσεων, να ξεκινήσει και η αρμόδια εποπτική τραπεζική αρχή της Βρετανίας.

Ως πρώτο βήμα, η Prudential Regulation Authority ζήτησε από σειρά τραπεζών, όπως η Credit Suisse, η UBS Group και η Nomura Holdings, να τις παραδώσουν μέχρι τον επόμενο μήνα όλες τις πληροφορίες που αφορούν τις συναλλαγές τους με την Archegos. Μεγάλο μέρος των συναλλαγών του hedge fund γίνονταν μέσω Λονδίνου.

Η κατάρρευση του Archegos, μέσα στο Μάρτιο, συγκλόνισε τις αγορές και πυροδότησε σειρά ερευνών σε όλο τον κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό πως με το θέμα ασχολήθηκε προ ημερών και η ελβετική βουλή, με αφορμή την τεράστια ζημιά που υπέστη η ελβετική Credit Suisse, στο πλαίσιο μιας παρέμβασης στην τραπεζική αγορά που είναι σπάνια στη χώρα.

Μάλιστα, για το λόγο αυτό η Prudential Regulation Authority θα συνεργαστεί με τις αντίστοιχες εποπτικές αρχές σε ΗΠΑ, Ελβετία και Ιαπωνία.

Στις ΗΠΑ, η SEC έχει ανοίξει ήδη έρευνα για την κατάρρευση της Archegos και προσωπικά τη δράση του αφεντικού της, Μπιλ Χουάνγκ, ενώ απαντήσεις αναζητά και η αρμόδια Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Πάντως, σε ομιλία του μέσα στην εβδομάδα, ο Τζόναθαν Χολ, της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας αποκάλυψε πως με αφορμή την υπόθεση η BoE εξετάζει την πιθανότητα να παρακολουθεί πιο αυστηρά τις συναλλαγές των τραπεζών με τα hedge funds, χωρίς ωστόσο να δώσει παραπάνω πληροφορίες.