Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Wall Street : Η «επανάσταση» των μικροστελεχών 

Wall Street : Η «επανάσταση» των μικροστελεχών 

Μπόνους, δώρα, μία ημέρα ρεπό, καλάθια με σνακς και φρούτα. Πώς οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες προσπαθούν να «χρυσώσουν το χάπι» για τα εξοντωτικά ωράρια -ακόμη και πάνω από 100 ώρες την εβδομάδα στην Goldman Sachs- εν μέσω πανδημίας

Κανείς δεν έτρεφε αυταπάτες ότι η εργασιακή ζωή στις επενδυτικές τράπεζες μπορεί να είναι παράδεισος, ιδίως για τους νεοπροσλαμβανόμενους και τα μικρής κλίμακας – πλην όμως αδρά αμειβόμενα – στελέχη, που ονειρεύονται να γίνουν σύντομα η επόμενη γενιά των golden boys.

Ούτε έπεσε κανείς από τα σύννεφα με τις πρόσφατες, νέες αποκαλύψεις για τα απάνθρωπα εξοντωτικά ωράρια στην Goldman Sachs – μία από τις «ναυαρχίδες» του καπιταλισμού – με καταγγελίες για εργασία έως και 105 ωρών την εβδομάδα, εν μέσω πανδημίας.

Όμως, «η εξέγερση των τζούνιορ τραπεζιτών προκαλεί τώρα ταυτόχρονα χαιρεκακία για τη δυσφορία στην επενδυτική τράπεζα και μία ευρύτερη συζήτηση για το μέλλον της εργασίας μετά την πανδημία», επισημαίνει το AFP. Όχι τυχαία, ο αντίκτυπος έχει θορυβήσει τη Wall Street.

Το φαινόμενο, άλλωστε, δεν περιορίζεται στον αριθμό 200 της Δυτικού Οδού, στο κάτω Μανχάταν: το αρχηγείο δηλαδή της Goldman Sachs, απ’ όπου η ηγεσία της κυβερνά, κατά πολλούς, τον κόσμο.

Τα ζητήματα που ανέκυψαν στην Goldman Sachs «αντανακλούν ένα ευρύτερο πρόβλημα», παρατηρεί ο καθηγητής κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο Temple της Πενσιλβάνια, Κέβιν Ντιλέινι.

Ειδικά τώρα με την πανδημία, εξηγεί, «οι άνθρωποι αισθάνονται ότι τα όρια μεταξύ εργασίας και ελεύθερου χρόνου έχουν εξαφανιστεί. Πολλοί δεν είναι καν σίγουροι πότε τελειώνει το ωράριό τους».

«Το χρόνιο άγχος ήταν ανεξέλεγκτο και πριν από την πανδημία. Κι αυτό είναι κάτι που οι υπεύθυνοι δεν μπορούν πλέον να το αγνοήσουν», γράφει στο Harvard Business Review η Τζένιφερ Μος, αρθρογράφος με πλούσιο συγγραφικό έργο για θέμα στους χώρους εργασίας.

Απέναντι στο ολοένα και πιο έντονο φαινόμενο του burnout (εργασιακής εξουθένωσης), παρατηρεί, οι εργοδότες – όσο ισχυροί κι εάν είναι – θα πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους, εάν θέλουν να διατηρήσουν το προσωπικό τους και μετά την πανδημία.

Σε ορισμένες επενδυτικές τράπεζες υπάρχει ήδη κύμα φυγής εργαζομένων, κυρίως με μικρή προϋπηρεσία, που συνήθως σηκώνουν στις «πλάτες» τους το μεγαλύτερο μέρος της προεργασίας για τα μεγάλα deal.

Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότερες από αυτές δείχνουν να αρκούνται σε ημίμετρα, κυρίως για το θεαθήναι, γνωρίζοντας ότι το πραγματικό δέλεαρ είναι η επαγγελματική προοπτική και οι παχυλοί μισθοί που προσφέρουν. Κι αυτοί, ακόμη και στα χαμηλά κλιμάκια, μπορεί να φτάνουν εξαψήφια νούμερα, μαζί με τα μπόνους.

Δεν έχουν περάσει άλλωστε πολύς καιρός από τότε που είχαν και πάλι υποσχεθεί καλύτερες εργασιακές συνθήκες για τα νεαρά ταλέντα, μετά την κατακραυγή για τον θάνατο του Μόριτζ Έρχαρντ: ασκούμενου στην Merrill Lynch, που πέθανε σε ηλικία μόλις 21 ετών, έπειτα από τρία μερόνυχτα συνεχούς δουλειάς. Συνέβη πριν οκτώ ετών, το 2013…

Goldman Sachs

«Αναγνωρίζουμε ότι οι άνθρωποί μας εργάζονται πολύ, επειδή ο όγκος δουλειάς κυμαίνεται σε ιστορικά επίπεδα», ανέφερε η Goldman Sachs σε προ ημερών ανακοίνωσή της.

Ήταν μετά την αποκάλυψη της εσωτερικής έρευνας 13 πρωτοετών αναλυτών της, όπου κατήγγειλαν «απάνθρωπα» ωράρια, μέχρι και 105 ώρες την εβδομάδα, με ύπνο μόλις πέντε ώρες την ημέρα, που «τσάκισαν» την ψυχική και σωματική υγεία τους και δοκίμασαν σκληρά τις διαπροσωπικές σχέσεις τους, μεσούσης της πανδημίας.

Πώς απάντησε ο CEO του επενδυτικού κολοσσού, Ντέιβιντ Σόλομον; Πετώντας το μπαλάκι της ευθύνης, απλά… παρότρυνε το προσωπικό να τηρεί την πολιτική της τράπεζας για αποχή από την εργασία τα Σάββατα. Και νίπτοντας τας χείρας του, επαίνεσε τα μικροστελέχη που βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν.

Οι διευθυντές της Goldman Sachs στο Λονδίνο είχαν, εν τω μεταξύ, τη φαεινή ιδέα να στείλουν στους κατώτερους υπαλλήλους τους καλάθια… συμπάθειας, με σνακς και φρούτα, που -σύμφωνα με τον Guardian- πλήρωσαν από τη γεμάτη τσέπη τους.

Αυτά, ενώ υπολογίζεται ότι σε κάθε ομάδα υπάρχουν πλέον 3-6 άτομα που λείπουν εναλλασσόμενα μεν, πλην όμως σε σταθερή βάση, με άδεια, λόγω υπερκόπωσης.

Credit Suisse

Ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός – αν και μετρά τώρα ανοιχτές πληγές από την πτώση του αμερικανικού fund Archegos– ανακοίνωσε προ ημερών μπόνους και μισθολογικές αυξήσεις για τους εργαζόμενους στα χαμηλά και μεσαία κλιμάκια της ιεραρχίας, γιατί «αναγνωρίζει και θέλει να ανταμείψει τις προσπάθειές» τους.

Τα μπόνους, ύψους 20.000 δολαρίων για αναλυτές και συνεργάτες θα καταβληθούν στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, διευκρίνισε. Οι μισθολογικές αυξήσεις – που θα αφορούν επίσης διευθυντές και αντιπροέδρους τμημάτων – αναμένεται να αρχίσουν να τρέχουν από αυτόν τον μήνα.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει πιο χαλαρό ενδυματολογικό κώδικα, όταν με το καλό οι εργαζόμενοι αρχίσουν να επιστρέφουν στο γραφείο, περιορίζοντας την υποχρέωση των κοστουμιών μόνον για τις συναντήσεις με πελάτες.

Citi

Η νέα διευθύνουσα σύμβουλος του αμερικανικού επενδυτικού κολοσσού Citigroup, Τζέιν Φρέιζερ, ανακοίνωσε «Παρασκευές χωρίς ΖΟΟΜ», μία ημέρα χωρίς τηλεδιασκέψεις δηλαδή.

Παρότρυνε τους εργαζόμενους να παίρνουν τις άδειές τους. Μάλιστα, κοινοποίησε ότι το κάνει ήδη η ίδια, λείποντας μερικές ημέρες από το γραφείο, για «να επιστρέψω με καθαρό ​​μυαλό».

Και ενημέρωσε ότι η 28η Μαΐου θα είναι αργία για την τράπεζα, σε όλα τα υποκαταστήματά της, ονομάζοντάς την «Ημέρα Επανεκκίνησης Citi».

Jefferies Financial Group


Με εσωτερικό σημείωμα προς τους 1.124 ανά τον κόσμο αναλυτές και συνεργάτες της αμερικανικής επενδυτικής Jefferies Financial Group, ο πρόεδρός της, Μπράιαν Φρίντμαν και ο διευθύνων σύμβουλος, Ριτς Χάντλερ, ανακοίνωσαν… πλούσια δώρα.

Για να τους ευχαριστήσουν για τον έναν χρόνο σκληρής δουλειάς, εν μέσω πανδημίας, τους προσέφεραν την επιλογή να επιλέξουν μεταξύ ενός στατικού ποδηλάτου Peloton, με συνδρομή ενός έτους, του συστήματος Mirror Home Workout, επίσης με ετήσια με συνδρομή, και σειράς προϊόντων της Apple, συμπεριλαμβανομένων των Apple Watch, iPad, AirPods Pro και κάλυψης AppleCare Plus.

Apollo Global Management

Η επενδυτική εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη ήδη «φυλλοροεί». Σε μία μαζική έξοδο, σημαντικός αριθμός συνεργατών την έχει εγκαταλείψει μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες. Σύμφωνα με πηγές του Business Insider, αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλοι.

Σε μία προσπάθεια να ανακόψει την φυγή στελεχών – μικρών, μεσαίων και μεγάλων -, η Apollo προσφέρει τώρα εξαψήφια μπόνους σε συνεργάτες της. Για τους «πρωτοετείς», «δευτεροετείς» και «τριτοετείς» αυτά φτάνουν αντίστοιχα τα 100.000, 150.000 και 200.000 δολάρια.

Όπως ανακοινώθηκε, αναμένεται να καταβληθούν εντός του μήνα, υπό την προϋπόθεση ότι όσοι τα δεχθούν θα παραμείνουν στην εταιρεία τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο του 2022.

Sports in

Το ξέσπασμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στο πέναλτι που χάρισε την πρόκριση στην Κ19 στον τελικό (vid)

Δείτε πως «ξέσπασε» ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο νικητήριο πέναλτι του Λιατσικούρα το οποίο χάρισε την πρόκριση στον Ολυμπιακό για τον τελικό του Youth League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024