Ο κοροναϊός φέρνει αϋπνίες «κρύβοντας» την κατάθλιψη
Διαταραχές στον ύπνο έχει φέρει η πανδημία, εκτός των σωματικών προβλημάτων που προκαλεί ο κοροναϊός – Άγχος και κατάθλιψη, αλλά και υπνική άπνοια μπορεί να είναι οι πραγματικές αιτίες
Αύξηση της συχνότητας της αϋπνίας παρατηρείται στον πληθυσμό στη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, διαπιστώνουν οι ειδικοί, με αφορμή τη φετινή παγκόσμια ημέρα ύπνου.
Διεθνή και ελληνικά δεδομένα, δείχνουν ότι η πανδημία έχει σαφώς επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου του γενικού πληθυσμού, επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Υπνολογίας Δημήτρης Δικαίος, σημειώνοντας πως μάλιστα, στο εξωτερικό χρησιμοποιείται ο όρος «coronasomnia» δηλαδή «κορονοαυπνία» που δείχνει πόσο συχνή είναι η εμφάνιση διαταραχών στον ύπνο, κυρίως του τύπου της αυπνίας, στον πληθυσμό.
Σε διάφορες μελέτες διαπιστώνεται ότι έχει αυξηθεί η εμφάνιση αυπνίας, τόσο στον γενικό πληθυσμό και ιδιαίτερα στους νεότερους, όσο και στους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής. Στους υγειονομικούς που ασχολούνται με ασθενείς θετικούς στον κορωνοιό η διαταραχή είναι εντονότερη.
Στους ασθενείς δε που νοσούν από κορωνοιό το ποσοστό αυτό φτάνει το 75%.
Το άγχος φαίνεται να είναι η κύρια αιτία αλλά θα πρέπει να ερευνάται και το ενδεχόμενο κατάθλιψης.
Ο εγκλεισμός, η αύξηση του χρόνου μπροστά σε μια οθόνη και η έλλειψη των συνηθισμένων δραστηριοτήτων μπορεί να διευκολύνουν την εμφάνιση διαταραχών του κιρκάδιου ρυθμού και κυρίως της καθυστέρησης φάσης. Δηλαδή μετατόπιση του ωραρίου κατάκλισης και αφύπνισης.
Ο κ. Δικαίος επισημαίνει πως πρέπει να ξεχνάμε επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας η τακτική παρακολούθηση ασθενών με χρόνιες διαταραχές ύπνου, συμπεριλαμβανομένης και της υπνικής άπνοιας είναι δυσχερής, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
«Προκειμένου να μειώσουμε την επίδραση της πανδημίας στον ύπνο μας, θα πρέπει να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής του ύπνου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διατηρούμε σταθερή ώρα κατάκλισης και αφύπνισης καθώς και σταθερή ώρα γευμάτων. Το αλκοόλ που νομίζουμε ότι μας χαλαρώνει θα πρέπει να αποφεύγεται γιατί διαταράσσει τον ύπνο. Βοηθάει επίσης η άσκηση, όπως το περπάτημα στη φύση και οι τεχνικές χαλάρωσης», υπογραμμίζει ο κ. Δικαίος.
Σύμφωνα με το δ.σ. της Ελληνικής Εταιρίας Υπνολογίας, υπάρχουν διάφορα σκευάσματα που υπόσχονται θαύματα στην αυπνία, όμως η χρήση τους είναι αμφίβολη και μη επιστημονικά τεκμηριωμένη. Γι΄ αυτό, πρέπει κανείς να συμβουλεύεται τον γιατρό του για την όποια θεραπεία.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμβολή των οικογενειακών γιατρών, αλλά και των γιατρών όλων των ειδικοτήτων στην ανίχνευση διαταραχών στον ύπνο, όπως η αυπνία ή η υπνηλία, και η παραπομπή τους σε ειδικούς για τη σωστή αντιμετώπιση. Πίσω από την αυπνία είναι πιθανόν να κρύβεται σοβαρή κατάθλιψη και το πρώτο σύμπτωμα της υπνικής άπνοιας να είναι η υπνηλία.
Στις 17 Ιανουαρίου, το stage του Black Temple υποδέχεται μια σειρά από ελληνικές μπάντες, που θα ερμηνεύσουν μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του David Bowie - ενώ τα decks θα αναλάβει ο Δημήτρης Παπασπυρόπουλος.
Η παράσταση Ήμερη – Η Ανατομία μιας Πτώσης, εμπνευσμένη από το έργο, τη ζωή και τη φιλοσοφία του κορυφαίου Ρώσου συγγραφέα, επιχειρεί μια σύγχρονη, εσωτερική ανάγνωση πάνω στην έννοια της πτώσης — σωματικής, ηθικής και υπαρξιακής.
Ο καθηλωτικός μονόλογος του Ανδρέα Φλουράκη «ΤΑΠ ΑΟΥΤ» ανεβαίνει στο ανανεωμένο Μικρό Γκλόρια. Το κείμενο ζωντανεύει στη σκηνή με τον Τάσο Κορκό στην ερμηνεία, ενώ τη σκηνοθετική επιμέλεια υπογράφει ο Θανάσης Ισιδώρου.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας