Μανιτάρια μπουργκινιόν για μεγαλοπρεπές ξεκίνημα χρονιάς
Πιάτο βαθιά νόστιμο και διακριτικά αριστοκρατικό, μαγειρεμένο με απλά βήματα στο σπίτι την Πρωτοχρονιά και όχι μόνο
Ο γνωστός πατέρας της γαλλικής γαστρονομίας Εσκοφιέ κατέγραψε για πρώτη φορά στις αρχές του 20ου αιώνα με ιδιαίτερα συνοπτικό τρόπο την περίφημη μαγειρική τεχνοτροπία μπουργκινιόν, η οποία αγαπήθηκε ευρέως. Συνηθίζεται να μαγειρεύεται με μοσχάρι (το λεγόμενο μπίφ μπουργκινιόν), αλλά μετά από συνεχόμενες μέρες κρεατοφαγίας, ας επιλέξουμε μανιτάρια: έχουν θεσπέσια γεύση και υψηλή διατροφική αξία.
ΥΛΙΚΑ
750 – 800 γρ. μανιτάρια ανάμεικτα (ό, τι μανιτέρια θέλετε εσείς)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. βούτυρο
2 κόκκινα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 μέτρια καρότα ψιλοκομμένα
100 γρ. μπέικον ή προσούτο (προαιρετικά)
1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι
2 φύλλα δάφνης
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
50 γρ. ( 2 ½ κ.γ.) πάστα ντομάτας
250 ml. (1 φλιτζάνι) κόκκινο κρασί
500 ml. (2 φλιτζάνια) ζωμό μανιταριών και ζωμό κρέατος ή μόνο τον ένα από τους δυο ή και μαζί
Χρησιμοποιήστε ζωμό λαχανικών, αν θέλετε ένα χορτοφαγικό πιάτο
Αλάτι και πιπέρι
Κριθαράκι
Κρέμα γάλακτος για το γαρνίρισμα
Ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό για γαρνίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ψιλοκόβουμε τα υλικά πριν ξεκινήσουμε.
Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Τηγανίζουμε τα μανιτάρια σε δύο παρτίδες, μοιράζοντας το ελαιόλαδο σε κάθε «τηγανιά» για περίπου 4 λεπτά έως ότου πάρουν χρώμα . Πρέπει η φωτιά να είναι δυνατή.
Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το θυμάρι και μπέικον σε χαμηλή φωτιά για περίπου 5 έως 6 λεπτά, μέχρι τα κρεμμύδια γίνουν διάφανα και να μαλακώσουν, χωρίς να πάρουν χρώμα.
Προσθέτουμε, επίσης, το σκόρδο και την πάστα ντομάτας και αφήνουμε για λίγα δευτερόλεπτα.
Ρίχνουμε το κρασί και, όταν τα υγρά μειωθούν, προσθέτουμε τον ζωμό.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλάτι και πιπέρι.
Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά με το καπάκι για περίπου 25 – 30 λεπτά.
Για να σερβίρουμε, ανακατεύουμε με κριθαράκι ή με ζυμαρικά της αρεσκείας μας. Γαρνίρουμε με μια κουταλιά κρέμα γάλακτος και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
- Η Άννα Παναγιωτοπούλου ταλαιπωρήθηκε πολύ από το Αλτσχάιμερ – «Μίλαγε άσχημα, έβγαζε έναν άλλο χαρακτήρα»
- Χρόνια κόπωση: Πώς θα την καταλάβετε και πώς θα τη νικήσετε!
- Γλυφάδα: «Υπάρχουν καρχαρίες στις ελληνικές θάλασσες, δεν υπάρχει λόγος για πανικό» λέει ειδικός
- Βραζιλία: Η γυναίκα που πήγε τον νεκρό θείο της στην τράπεζα να της υπογράψει δάνειο σπάει τη σιωπή της
- Ηράκλειο: Μηχανική βλάβη στο καταμαράν «power jet» – Απαγορεύτηκε ο απόπλους
- O Γερμανός διαιτητής Φέλιξ Τσβάιερ στο Ολυμπιακός – Άστον Βίλα (vid)