Γαλλία : Απεβίωσε ο ισραηλινός βιρτουόζος βιολονίστας Ίβρυ Γκίτλις
Πρέσβης καλής θέλησης της Unesco, με εμφανίσεις στις λαμπρότερες αίθουσες συναυλιών μαζί με τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου
Βιρτουόζος βιολονίστας διεθνούς διαμετρήματος, ο μύθος του βιολιού Ίβρυ Γκίτλις πέθανε σήμερα σε ηλικία 98 ετών στο Παρίσι, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.
Πρέσβης καλής θέλησης της Unesco, με εμφανίσεις στις λαμπρότερες αίθουσες συναυλιών μαζί με τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου, ο ισραηλινός βιολιστής, που ζούσε στη Γαλλία, κατείχε μια ξεχωριστή θέση στον κόσμο της κλασικής μουσικής.
Ο βιολονίστας Γκοτιέ Καπυσόν έκανε λόγο για το θάνατο «ενός άστρου για όλους τους βιολονίστες», «του τελευταίου τσάρου του βιολιού που διέσχισε τον 20ό αιώνα».
Ήταν ο πρώτος ισραηλινός καλλιτέχνης που εμφανίστηκε στη Ρωσία (1955) και υπήρξε ιδρυτής σειράς φεστιβάλ (Βανς, Μαντόν, Σεντ-Αντρέ-ντε-Κιουμπζάκ κ.λπ.) και ένθερμος υποστηρικτής της ειρηνευτικής διαδικασίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους.
Λευκά μαλλιά και διαπεραστικά μάτια, χαρισματική προσωπικότητα, έντονη, ιδιότροπη και ναρκισσιστική, αγαπούσε να παίζει για το ευρύ κοινό, συνήθως ακίνητος και με τα μάτια κλειστά, με το εμβληματικό βιολί του, ένα Stradivarius του 1713.
(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)
- Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία στην Αττική την Πέμπτη
- Κύπελλο Ελλάδας: Στο Ηράκλειο το Final 8 – Οι ημερομηνίες διεξαγωγής
- «Ο Τσάπλιν ήταν μια κατηγορία μόνος του»: Το φινάλε που άλλαξε μια για πάντα τον κινηματογράφο
- Mercosur: Το «μπλόκο» στη συμφωνία και τα «θεμέλια» που έβαλε η πρόταση της Ευρωαριστεράς
- Ποιες χώρες «ψηφίζουν» Ελλάδα [γραφήματα]
- Ισπανία: Το μεγαλύτερο συνδικάτο μηχανοδηγών καλεί σε απεργία έπειτα από μια σειρά εκτροχιασμων τρένων



