Γιοχάνες Χανς: Υπέρ της ταχύτερης εξόφλησης του χρέους από το σχέδιο ανάκαμψης
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να συγκεντρώσει συνολικά 750 δισεκατομμύρια ευρώ από τις κεφαλαιαγορές για το σχέδιο ανάκαμψης και να εξοφλήσει τα χρέη από το 2028.
Ο Επίτροπος Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Αυστριακός Γιοχάνες Χαν, τάσσεται υπέρ της ταχύτερης εξόφλησης του χρέους, το οποίο θα αντληθεί προκειμένου να υλοποιηθεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης λόγω της κρίσης του κοροναϊού, από ό,τι είχε προγραμματιστεί προηγουμένως. «Πάντα υποστηρίζω εσωτερικά: όσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα», είπε συγκεκριμένα σε συνέντευξή στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να συγκεντρώσει συνολικά 750 δισεκατομμύρια ευρώ από τις κεφαλαιαγορές για το σχέδιο ανάκαμψης και να εξοφλήσει τα χρέη από το 2028.
Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών, ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) Όλαφ Σολτς είχε επίσης ζητήσει πρόσφατα να ξεκινήσει η αποπληρωμή των χρεών από την επόμενη πολυετή οικονομική περίοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2021 έως 2027).
«Το βλέπω όπως η Γερμανία», είπε στην συνέντευξή του στην Handelsblatt ο Χαν. «Ωστόσο, για την αποπληρωμή του χρέους, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται νέες πηγές εσόδων. Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις επωφελούνται από την κοινή αγορά περισσότερο από τις μικρές επιχειρήσεις οι οποίες δεν εξάγουν καθόλου. Είναι, επομένως, μια πράξη δικαιοσύνης εάν οι μεγάλες εταιρείες καταβάλουν μια μικρή εισφορά», πρότεινε ο Χαν.
Οι επικεφαλής των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν την Παρασκευή το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης, για το οποίο πρέπει να ληφθεί απόφαση το αργότερο στα τέλη Ιουλίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Βολιβία: Η νέα δεξιά κυβέρνηση συνέλαβε τον τέως αριστερό πρόεδρο Αρσε για διαφθορά
- Λίβανος: Νέα πυρά του Ισραήλ εναντίον περιπόλου κυανοκράνων του ΟΗΕ
- Ουκρανία: Ανταλάσσει drones, πυραύλους και συναφείς τεχνολογίες με MiG-29 από την Πολωνία
- Ουκρανία: Ο Τραμπ αποκαλύπτει ότι ειπώθηκαν «σκληρές κουβέντες» με Μακρόν, Στάρμερ και Μερτς
- Eurovision: O ΣΥΡΙΖΑ καλεί την Ελλάδα να αποχωρήσει από τον διαγωνισμό τραγουδιού
- Η βαθμολογία στη League Phase του Champions League και η θέση του Ολυμπιακού






