Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Eurogroup: «Πράσινο φως» για τη δόση των 640 εκατ. ευρώ

Eurogroup: «Πράσινο φως» για τη δόση των 640 εκατ. ευρώ

Το συνολικό όφελος από τη δόση, μαζί με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, φτάνει τα 748 εκατ. ευρώ.

Την εκταμίευση ποσού 640 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα από τα κέρδη της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα, ενέκριναν – σύμφωνα με πληροφορίες – οι υπουργοί Οικονομικών των «19».

Το συνολικό όφελος από τη δόση, μαζί με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, φτάνει τα 748 εκατ. ευρώ.

H αποδέσμευση των πόρων απαιτεί κοινοβουλευτική κύρωση σε ορισμένα κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία.

Η έγκριση της εκταμίευσης έρχεται ως συνέπεια της θετικής έκτης αξιολόγησης της ενισχυμένης μετα-προγραμματικής εποπτείας της ελληνικής οικονομίας.

Ειδικότερα, η σημερινή απόφαση βασίζεται στην έκθεση της Κομισιόν, η οποία έκρινε στις 20 Μαΐου ότι η Ελλάδα λαμβανομένων υπόψη των ειδικών συνθηκών της πανδημίας του κοροναϊού, ανταποκρίθηκε στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.

Σημειώνεται ότι η δέσμευση για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ετησίως έχει ανασταλεί λόγω της πανδημίας και συνεπώς η Ελλάδα δεν έχει αυτήν την υποχρέωση για φέτος. Μάλιστα, αξιωματούχος της Ευρωζώνης άφησε ελπίδες χθες ότι η «αναστολή» θα ισχύει και το 2021.

Όπως δήλωσε ο αξιωματούχος οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα όσον αφορά το 2020-2021 (3,5% του ΑΕΠ) «θα ληφθούν υπόψη με εντελώς διαφορετικό τρόπο», λόγω των επιπτώσεων του κοροναϊού.

Επι τάπητος και το Ταμείο Ανάκαμψης

Στη σημερινή συνεδρίαση συζητήθηκε και η πρόταση της Κομισιόν για το ταμείο ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά έλαβε χώρα μια ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τις παραμέτρους της πρότασης, όπως το συνολικό μέγεθος του ταμείου και τα κριτήρια κατανομής των κονδυλίων.

Εν όψει της Συνόδου Κορυφής για το ζήτημα στις 19 Ιουνίου, η Γερμανία φαίνεται να έχει επιδοθεί σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με τις πέντε χώρες του Βορρά (Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Φινλανδία) οι οποίες αντιτίθενται λίγο-πολύ στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χορηγηθούν 500 δισ. ευρώ, από το συνολικό ποσό των 750 δισ. ευρώ, υπό τη μορφή επιδοτήσεων στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κοροναϊό.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, φαίνεται να αυξάνονται τα «βέτο» στην πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, με τρεις χώρες -την Τσεχία, το Βέλγιο και την Ουγγαρία- να προστίθενται στους πολέμιους, όπως μεταδίδει το euro2day.gr.

Η διαδοχή Σεντένο

Επίσης ο πρόεδρος του Εurogroup Μάριο Σεντένο αναμένεται να ανακοινώσει στους συναδέλφους του, ότι δεν θα επιδιώξει την ανανέωση της θητείας του δεδομένου ότι την Τρίτη παραιτήθηκε από υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας.

Η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου θα ξεκινήσει σήμερα, ενώ ο διάδοχός του θα εκλεγεί τον επόμενο μήνα.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024