
Ο οίκος Fitch υποβάθμισε την Ιταλία στο BBB-, σταθερό το outlook
Στο «BBB-» από «BBB» η αξιολόγηση - Σταθερό το outlook, σύμφωνα με τον οίκο Fitch.
Στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας στο ‘BBB-‘ από ‘BBB’ προχώρησε η Fitch Ratings. Το Outlook ειναι σταθερό.
Στην ανάλυσή του ο οίκος σημειώνει ότι η υποβάθμιση αντανακλά τον σημαντικό αντίκτυπο που έχει η πανδημία του νέου κορονοϊού στην ιταλική οικονομία και στη δημοσιονομική της θέση.
Η Fitch εκτιμά ότι η συρρίκνωση του ιταλικού ΑΕΠ θα φτάσει το 8% το 2020, σημειώνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος η ύφεση να είναι ακόμα μεγαλύτερη καθώς υποθέτει ότι θα υπάρξει περιορισμός της εξάπλωσης του κορονοϊού το δεύτερο εξάμηνο του έτους, οδηγώντας σε ισχυρή οικονομική ανάκαμψη το 2021.
Στο ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος και επανάληψης των μέτρων περιορισμού, το οικονομικό αποτέλεσμα για το 2020 και το 2021 θα είναι ακόμα πιο αδύναμο, προειδοποιεί η Fitch.
«Προσωρινές οι αιτίες»
Σχολιάζοντας την υποβάθμιση του αξιόχρεου του ιταλικού δημοσίου στο επίπεδο ΒΒΒ- (από BBB) με σταθερή προοπτική από τον οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings χθες Τρίτη, με την επίκληση του αντίκτυπου της πανδημίας του κορονοϊού, το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι «οι αιτίες της υποβάθμισης αυτής είναι εξωγενείς και προσωρινές», προσθέτοντας ότι «τα βασικά στοιχεία της οικονομίας της χώρας είναι υγιή».
Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι το παραγωγικό σύστημα της Ιταλίας έχει αναπτυχθεί με διαφοροποιημένο τρόπο, σε πολλαπλούς τομείς, και η χώρα καταγράφει εμπορικό πλεόνασμα.
Ο υπουργός οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι σημείωσε ότι ο Fitch δεν φάνηκε να «λαμβάνει υπόψη του τις σημαντικές αποφάσεις που ελήφθησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τις χώρες που την συνθέτουν και από τους θεσμούς της».
«Ειδικότερα, δεν φαίνεται να έχει αξιολογηθεί με τον προσήκοντα τρόπο ο στρατηγικός προσανατολισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», πρόσθεσε ο Γκουαλτιέρι.
- Γιοβάνοβιτς: «Δείξαμε σοβαρότητα, ιδίως στην ανασταλτική λειτουργία»
- Κάιλι Τζένερ και Τιμοτέ Σαλαμέ: Κάνουν κρυφά μαζί διακοπές;
- Κακοκαιρία Erminio: Στο βαθύ κόκκινο η μισή χώρα – Συναγερμός στην Πολιτική Προστασία – Έρχεται «βροχή» από 112
- Δημοσκόπηση: Κάτω από τη βάση η κυβέρνηση σε κρίσιμα θέματα – Ανεπαρκή τα μέτρα στήριξης, δώρο άδωρο η αύξηση του κατώτατου, σημαντικό θέμα οι υποκλοπές
- Μια 45χρονη νεκρή κι ένας τραυματίας σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη
- Fuel Pass Applications Open as Drivers to Get Cash Aid







