Τα άτομα με μυωπία κινδυνεύουν περισσότερο από τύφλωση
Αν και η μυωπία είναι ένα σύνηθες πρόβλημα, στο οποίο συχνά δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία, υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στη μυωπία και την τύφλωση, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη τακτικών επισκέψεων στον οφθαλμίατρο, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Αν και η μυωπία είναι ένα σύνηθες πρόβλημα, στο οποίο συχνά δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία, υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στη μυωπία και την τύφλωση, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη τακτικών επισκέψεων στον οφθαλμίατρο, σύμφωνα με νέα έρευνα την οποία επικαλείται η «Le Parisien».
Βλέπετε καλά κοντά αλλά όχι και τόσο μακριά;
Πιθανότατα έχετε μυωπία. Αυτό το σύνηθες πρόβλημα όρασης βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας έρευνας που διεξήχθη σε δείγμα 200.000 ατόμων από το γαλλικό οφθαλμολογικό κέντρο «Point Vision».
Η μελέτη αυτή κατέδειξε τη σοβαρότητα που μπορεί να έχουν οι επιπλοκές της μυωπίας, ιδιαίτερα σε ασθενείς με πολύ υψηλή μυωπία. Το 25% των ατόμων άνω των 60 ετών με υψηλή μυωπία τυφλώνονται. Δεν είναι, πάντως, οι μόνοι που πρέπει να ανησυχούν, δεδομένου ότι αυτή η έρευνα υπογραμμίζει και τον κίνδυνο των επιπλοκών του αμφιβληστροειδούς για όλα τα περιστατικά μυωπίας.
Βρέθηκε ακόμα ότι όταν η μυωπία ξεπερνά τον 1 βαθμό, ο κίνδυνος επιπλοκών αυξάνεται κατά 40%. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος αυτός δεν αφορά αποκλειστικά τα άτομα με πολύ υψηλή μυωπία αλλά και τους μέτριους μύωπες.
Οι οθόνες επιδεινώνουν το πρόβλημα της μυωπίας
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής επιδεινώνει αυτό το πρόβλημα, καθώς οι δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους έχουν αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από τη χρήση των οθονων και μάλιστα αυτό είναι κάτι που ξεκινά ήδη από πολύ μικρή ηλικία.
«Η ζωή στην ύπαιθρο που μπορεί να είχαν οι παππούδες μας έχει πλέον σχδόν εγκαταλειφθεί. Δουλεύουμε όλο και περισσότερο μπροστά σε οθόνες. Το να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να βγουν έξω να παίξουν ίσως είναι ένας τρόπος μείωσης της μυωπίας», εξηγεί ο Νικολά Λεβεζιέλ, ένας από τους συντάκτες της μελέτης και καθηγητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Πουατιέ.
Τα αποτελέσματα αυτά αναδεικνύουν την ανάγκη τακτικών επισκέψεων σε οφθαλμίατρο, ιδιαίτερα για τα άτομα που έχουν από μέτρια έως σοβαρή μυωπία.
Επιτακτικές οι τακτικές επισκέψεις σε οφθαλμίατρο
Ο Λεβεζιέλ, μάλιστα, τονίζει κι αυτός την ανάγκη τακτικών επισκέψεων ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση με λέιζερ.
Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050, ο αριθμός των ατόμων με μυωπία θα φτάσει τα 5 δισεκατομμύρια, δηλαδή θα έχει μυωπία η μισή ανθρωπότητα και επομένως δυνητικά άλλα σοβαρά προβλήματα όρασης ή τύφλωση.
Η παρούσα έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα από το ιατρικό οφθαλμολογικό κέντρο «Point Vision», σε συνεργασία με τον καθηγητή Νικολά Λεβεζιέλ, τον καθηγητή Πιέρ Ινγκράντ, την καθηγήτρια Σιμόν Μαριγιέ και τη δημόσια υπηρεσία υγείας του Πουατιέ.
Πηγή: ΑΠΕ-μπε & Le parisien
- Αίγιο: Οπλισμένος άνδρας ταμπουρώθηκε στο σπίτι του και απειλούσε να αυτοκτονήσει
- Μπάμπης Κωστούλας: Η τρομερή στατιστική στην πρώτη εμφάνισή του ως βασικός (pics, vid)
- Πρόβλημα στο FIR λόγω τεχνικού προβλήματος – Αδύνατες προσγειώσεις και απογειώσεις στα ελληνικά αεροδρόμια
- Κορινθία: Νεκρός οδηγός έπειτα από σοβαρό τροχαίο με ανατροπή οχήματος
- Ο Π. Μαρινάκης επιτέθηκε στην αντιπολίτευση για τη Βενεζουέλα – «Πιστός στον γκεμπελισμό», απαντά το ΠΑΣΟΚ
- «Απόλυτος κυρίαρχος»: Αποθεώθηκε από τον πορτογαλικό Τύπο ο Παυλίδης (vids, pic)
- Όταν το «Δόγμα Μονρόε» γίνεται «Δόγμα Τραμπ»
- Κλικ εκατομμυρίων: Αυτές είναι οι πιο ακριβές φωτογραφίες όλων των εποχών με τα πιο διάσημα μωρά του πλανήτη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 04.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/shahed-mufleh-lASt8-TpIQ-unsplash-1-315x220.jpg)


















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442