
Παράταση του ΦΠΑ σε πέντε νησιά – Οι τιμές στα προϊόντα
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει ένα νέο προεκλογικό... δωράκι
Αναβάλλονται οι αυξήσεις ΦΠΑ που θα επιβάλλονταν στα νησιά του Αιγαίου από 1ης Ιουλίου μια εβδομάδα πριν τις εκλογές.
Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, λόγω των εκλογών, δίνουν αγώνα δρόμου μέχρι την τελευταία στιγμή για να ανασταλούν οι ψηφισμένες από το 2015 αυξήσεις (έως και 50%) στον μειωμένο ΦΠΑ που ισχύει σήμερα σε Κω, Χίο, Σάμο, Λέρο, Λέσβο και Σάμο.
Η διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ (17% αντί 24%, 9% αντί 13% και 5% αντί 6%) αναμένεται να δοθεί με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.
Ωστόσο, με βάση την νομοθεσία, η απόφαση αυτή επιτρέπεται να εκδοθεί «υπό την επίβλεψη υπηρεσίας που θα οριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», κάτι που δεν έχει γίνει γνωστό αν έχει οριστεί και αν έχει εγκρίνει την διατήρηση του ΦΠΑ στα νησιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω του μεταναστευτικού.
Σε περίπτωση πάντως που διαπιστωθούν νομικά κωλύματα, δεν αποκλείεται να επιλεγεί η πεπατημένη της έκδοσης μιας ακόμα Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ).
Ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ θα παραμείνει στο 17% αντί να αυξηθεί στο 24% ο μειωμένος στο 9% αντί 13% και ο υπερμειωμένος στο 5% αντί 6% για την υπόλοιπη Ελλάδα .
Συνεπώς ο ΦΠΑ 17% θα συνεχίσει να ισχύει σε συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, ζάχαρη, λοιπές γλυκαντικές ουσίες, αλάτι, ξίδι, αναψυκτικά, χυμοί, και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά, εκτός από τα μεταλλικά νερά, εστίαση – catering, αποχέτευση, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως νεόδμητα κτίσματα (πλην πρώτης κατοικίας), αυτοκίνητα, δίκυκλα, φορτηγά, λεωφορεία και λοιπά οχήματα, καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο κ.λπ.), τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού, οινοπνευματώδη ποτά, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως έπιπλα, υφάσματα κ.λπ., κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ., τέλη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
Ο συντελεστής ΦΠΑ στο 9% θα συνεχίσει να ισχύει για τα βασικά είδη διατροφής όπως νωπά κρέατα, ψάρια, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά και βρώσιμα φρούτα, τα δημητριακά, τα άμυλα και τα προϊόντα αλευροποιίας, το ελαιόλαδο, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα φυσικά νερά, και μετά τις πρόσφατες αλλαγές και στα συσκευασμένα τρόφιμα τον καφέ στο ράφι και τους χυμούς, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα,
Ο συντελεστής ΦΠΑ του 5% θα συνεχίσει να ισχύει για το ηλεκτρικό ρεύμα το φυσικό αέριο , τα φάρμακα, τα βιβλία, τα περιοδικά και τις εφημερίδες.
- Κώστας Παπαδόπουλος: «Δέχομαι απειλές για την περιουσία μου», δηλώνει ο πρώην παίκτης του Survivor
- Θλίψη στην ενόργανη γυμναστική: Σκοτώθηκε σε τροχαίο στα 41 του ο Γκαέλ Ντα Σίλβα
- Στην Ελλάδα ο Γιώργος Μυλωνάκης μετά τη θεραπεία στη Γερμανία – Αισιοδοξία για την πορεία της υγείας του
- Ανδρουλάκης: Διμέτωπη επίθεση κατά Μητσοτάκη, Τσίπρα – Στόχος μας η πρώτη θέση στις εκλογές
- ΑΑΔΕ: Άνοιξαν οι τροποποιητικές δηλώσεις αναδρομικών του 2024 – Έως 31 Δεκεμβρίου η υποβολή
- Επίσκεψη φοιτητών του Πανεπιστημίου της Φλόριντα στη Σαντορίνη για τη βιωσιμότητα


